Pages

Thursday, August 1, 2013

Ubuntu Edge

Imagineu que teniu un ja vell Samsung Galaxy S3 a les mans. Segons All-In-One-Toolbox, una eina que aconsello a tots aquells que tinguin un telèfon Android, veureu que ve equipat amb un processador de 1.4 GHz quad-core, amb 1GB de RAM, 16GB de memòria flash de base per l'emmagatzematge (l'alta gamma comptava amb 32 o 64GB) que poden estendre's amb 32GB més amb una targeta micro SD. A més, trobareu que ve equipat amb una pantalla que dona una resolució de 1280 x 720 pixels. Imagineu que, després de donar un cop d'ull a les aplicacions que heu instal.lat al telèfon, us adoneu que omplen les mateixes funcionalitats que les que teniu instal·lades al vostre ordinador. La conclusió a la que arribeu és que el que porteu a la butxaca és, accessòriament, un aparell que us permet telefonar, un ordinador amb més gadgets que el que teniu a casa. Potser menys potent, però amb una optimització brutal dels seus recursos i, a sobre, portàtil.
Bé, doncs, aquestes son les premisses més importants sobre les que s'ha basat el projecte que la firma sud-africana Canonical ha decidit llençar cap endavant: Ubuntu Edge, D'una manera super resumida, es pot dir que la idea és construir una aparell amb el que hi ha de millor en hardware avui en dia, i instal.lar-li una versió del lynux Ubuntu (en dual-boot amb Android) que canviaria d'ergonomia segons que el desktop es visualitzés al smartphone o, via un cable HDMI (perquè no via el Wi-Fi), a un monitor (TV, computer, ...): : This could be the mobile device that finally has enough power and moxie to replace a PC, because it can act just like one (c|net, 23.07.2013). A més, que si li doneu un cop d'ull al vídeo, veure que el design de l'aparell és super atractiu. No puc sinó estar totalment d'acord amb l'opinió de l'expert de ZD Net: Ubuntu Edge might just change the computing world.
La idea pot revolucionar el mon de la informàtica no solament pel fet d'estar basada en part en un sistema d'explotació Open Source, no solament pel concepte, no solament per la potència que tindrà l'aparell sinó, sobretot, perquè Canonical ha decidit que no val la pena de tirar endavant el projecte sinó està sostingut per aquells que seran els seus futurs clients. Es per això que havent estimat a 32 Mio de USD el finançament d'una primera sèrie de producció de 40'000 aparells, s'han arriscat a utilitzar la via de les donacions o crowdfunding. Segons Canonical, van recollir 1 Mio USD durant les primeres cinc hores, després els dons ja no van tenir l'effet d'appel i l'entusiasme va baixar. Podeu seguir en aquesta pàgina on es troben en aquest moment. Personalment, crec que la idea de base té una lògica implacable. Jo no sé si Ubunti Edge serà el primer phone que segueix aquesta lògica, però estic segur que no serà l'únic. 

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.