Pages

Tuesday, January 28, 2014

decisions irrellevants de la comissió europea

L'aposta europea per les energies renovables es desinfla. La Comissió Europea ha acordat proposar una quota obligatòria de renovables del 27% per al 2030, però sense objectius individuals per països com hi ha actualment (...) A més, Brussel·les ha deixat de banda l'eficiència energètica en el que havia de ser la renovació del triple objectiu que es va fixar per al 2020 en la lluita contra el canvi climàtic: un 20% de retallada d'emissions de CO2, una quota del 20% de renovables i un 20%d'estalvi energètic (...) Això sí, pel que fa a emissions de diòxid, l'executiu comunitari es proposa reduir-les un 40% el 2030, el que havia proposat la comissària d'Acció pel Clima, enfront del 35% que demanava el responsable d'Indústria (324.cat, 22.01.2014)

La setmana passada parlava de les estratègies de l'industria relacionada amb l'energia nuclear. Tornant a la proposició de la Comissió Europea ... Saps d'alguna font d'energia que permeti reduir les emissions de CO2 i que no estigui catalogada entre les renovables? Segueixo tenint el sentiment que els interessos que es troben darrera l'energia d'origen nuclear estan lluny de haver llençat la tovallola i que, amb la seva proposició, la Comissió Europea ha volgut fer un gest per no deixar-la sola.

Però la proposició de la Comissió Europea no val gran cosa. Deixant de banda la seva irrellevant influència sobre la política energètica del motor del continent (Alemanya), voldria mencionar que l'operador danès Energinet informava que, gràcies a unes condicions climàtiques favorables, el passat mes de desembre el 54.8% del consum nacional va estar cobert per la producció d'energia eòlica, superant així l'objectiu fixat pel parlament, que era d'arribar al 50% el 2020.

Però si creus que Dinamarca està molt lluny, et proposo donar un cop d'ull a la pàgina 11 del report anual The Spanish Electricity System. Preliminary Report. 2013 publicat per l'operador espanyol REE: Com pots veure, l'energia eòlica és ja, junt amb la nuclear, la principal font d'energia de l'estat espanyol. Si el govern Rajoy -sota la pressió dels ministres i ex-presidents de govern als consells d'administració de les elèctriques- no s'hagués fet tot el possible per a frenar la producció de l'energia solar i no hagués aturat un munt de projectes de parcs eòlics, la decisió de la Comissió Europea seria, també a l'estat espanyol, obsoleta i totalment irrellevant.

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.