El passat 22 d'Abril, The Washington Post i Reuters publicaven aquesta informació sobre V-Tech, un producte d'una societat polonesa que permetria augmentar d'un 20% la potència del vostre vehicle, reduir el consum d'un 12%, amb una instal·lació super senzilla, tot controlat des d'un smartphone i per un preu de 450 euros. La veritat és que, quan el veus, el Managing Director de V-Tech et recorda al patró d'un taller mecànic d'un barri perifèric de Varsovia. Ara bé, com la premsa més seriosa en parla ... doncs igual si que funciona!
Pages
▼
Wednesday, April 30, 2014
Tuesday, April 29, 2014
regina spektor - blue lips
Regina Spektor, russa d'origen hebreu... de lo millor de l'anti-folk! Altres temes que m'agraden d'ella: The Prayer of François Villon, Better, All the Rowboats, Samson, Eet, Us, Laughing With,
Monday, April 28, 2014
societat civil i energies renovables
Saps que aquests darrers anys hi han centenars de mini-centrals hidràuliques i parcs eòlics que s'han creat a Alemanya per col·lectius de ciutadans? Saps que a França, però encara més al Regne Unit l'onada de l'energia comunitària també s'està desenvolupant ... amb el suport del govern i dels actors de la innovació social britànica.
Et passo uns quants exemples -no exhaustius- per si vols fer un tomb i veure que s'està fent de bo per aquests mons de déu: Community Wind Energy (món), Enercoop (Llenguadoc, Montpeller), Energie Citoyenne (Catalunya, Perpinyà), Energie Partagée (Nord França), Neighbor to Neighbor Energy Challenge (USA), Osney Lock Hydro (UK), REScoop (EU), Som Energia (Catalunya), ...
Friday, April 25, 2014
costa de Louisiana: el malson dels cartògrafs
El passat 4 de Març la secció cartogràfica del blog Atlantic Cities publicava un article molt interessant: Louisiana's Coastline Is Disappearing Too Quickly for Mappers to Keep Up. L'article ens presenta una costa que, sotmesa als efectes del canvi climàtic, perd un mitja anual de més de 4'000 Hes de superfície.
Un procés tant ràpid que sols els satèl·lits l'arriben a seguir de manera fiable. Un procés que transforma la cartografia de la zona en poc menys que obsoleta poc temps després de la seva producció: el malson dels cartògrafs!
Un procés tant ràpid que sols els satèl·lits l'arriben a seguir de manera fiable. Un procés que transforma la cartografia de la zona en poc menys que obsoleta poc temps després de la seva producció: el malson dels cartògrafs!
Stephanie Garlock: Louisiana's Coastline Is Disappearing Too Quickly for Mappers to Keep Up, The Atlantic Cities, March 4th, 2014
Thursday, April 24, 2014
el futur és avui: la impressió de cases en 3D
punxa aquí per veure el vídeo |
L'estiu del 2012, pocs mesos abans de la cele- bració del Smart City BCN Congress, es va presentar a la ciutat un edifici molt original: Endesa Pavillion, Solar House 2.0.
Un any i mig després d'aquella realització tenim davant nostre almenys dos projectes molt interessants.
Sobre la durada del temps de construcció, recordo de quan era petit haver vist com el barri de la Guineueta (Nou Barris) es va construir en un tres i no res, gràcies a l'assemblatge de peces prefabricades: una tècnica molt a l'us en aquells temps a l'Unió Soviètica per la construcció ràpida i a bon preu de habitatges. Més recentment, recordo haver llegit alguna cosa sobre dues iniciatives per recuperar aquesta idea: d'una banda, els Smart livings de l'Equip Claramunt i Engisa, i d'altra banda la de Compact Habit i Constructora d'Aro (premi europeu GreenBuilding). Pel que fa a les cases unifamiliars ... l'idea de les cases prefabricades fa temps que corre a Construmat . D'altra banda, l'empresa francesa MBK fa temps que afirma poder construir una casa en 12h (veure vídeo).
Tot i que crec que les impressores 3D constituiran una nova etapa en la revolució industrial (7) crec que els exemples presentats en aquesta entrada representen una gran evolució però, en cap cas, res que pugui catalogar-se com una revolució.
Solar House 2.0
L'originalitat del projecte del disseny realitzat per Rodrigo Rubio, cap de projectes al IAAC (1), era brutal. En particular els plànols Open Source (2) d'una construcció orientada a una eficiència energètica total, que poden adaptar-se en funció de la ubicació geogràfica on es construeixi un nou edifici basat sobre els mateixos plànols. Ara bé, l'afirmació de que per la construcció dels elements de l'edifici es va utilitzar una impressora 3D no és correcta, car les tecnologies CNC (Computer Numerical Control) i CAM (Computer-Aided Manufacturing) no s'haurien de confondre amb les utilitzades per les impressores 3D (3).Un any i mig després d'aquella realització tenim davant nostre almenys dos projectes molt interessants.
Canal House
Actualment en curs de realització trobem el projecte 3D Print Canal House. Dissenyat pels neerlandesos de DUS Architects, consisteix en una construcció anàloga a les tradicionals que voregen els canals d'Amsterdam a realitzar amb una impressora 3D (la Kamermaker, basada en un model d'estudi de Ultimaker), que imprimirà els components de construcció in situ. Els components seran fabricats a partir de polipropilè reciclat de fins a 2,2 x 2,2 x 3,5 metres de mida. En el futur la Kamermaker serà capaç d'imprimir objectes de plàstic reciclat. Segons el planning, la casa hauria d'estar acabada abans de la fi de l'any (4).Shanghai Winsun DDE
El segon projecte, conduit per Shanghai Winsun Decoration Design Engineering Co. es diferencia del 3D Print Canal House en que ja està acabat. I del de Endesa Pavillion, Solar House 2.0, perquè si la construcció d'aquest va durar dues setmanes (més tres de preparació), el projecte xinès ha estat capaç d'assolir la construcció de 10 cases en 24 hores. Per la construcció d'aquestes cases s'ha utilitzat una impressora 3D de 32 m de llarg, 10 m d'ample i 6,6 m d'alçada i com a materials el formigó reciclat, el ciment i la fibra de vidre. Tot plegat ha permès que 10 cases de 200 m2, amb un design decididament minimalista, s'hagin pogut construir per un cost aprox. de 4'800 euros cadascuna.Evolució o revolució?
Sobre l'eficiència energètica m'agradaria dir que treballo en un edifici on al migdia entra el sol en hivern, però no a l'estiu. Adaptat a les temperatures que eren normals en el moment de la seva concepció, es regula tèrmicament gràcies al disseny i als materials utilitzats: però el canvi climàtic demanaria la revisió d'algunes de les premisses de l'època. Aquesta revisió s'està aplicant ja en la construcció del projecte Lancy-Pont Rouge, a Ginebra.Sobre la durada del temps de construcció, recordo de quan era petit haver vist com el barri de la Guineueta (Nou Barris) es va construir en un tres i no res, gràcies a l'assemblatge de peces prefabricades: una tècnica molt a l'us en aquells temps a l'Unió Soviètica per la construcció ràpida i a bon preu de habitatges. Més recentment, recordo haver llegit alguna cosa sobre dues iniciatives per recuperar aquesta idea: d'una banda, els Smart livings de l'Equip Claramunt i Engisa, i d'altra banda la de Compact Habit i Constructora d'Aro (premi europeu GreenBuilding). Pel que fa a les cases unifamiliars ... l'idea de les cases prefabricades fa temps que corre a Construmat . D'altra banda, l'empresa francesa MBK fa temps que afirma poder construir una casa en 12h (veure vídeo).
Conclusions
La gran diferència podria estar en el cost de producció, clar. Però, no estant segur que les cases de Shanghai Winsun DDE estiguin equipades amb una instal·lació elèctrica, tèrmica o sanitària que respongui a cap estàndard occidental (5), prefereixo esperar a veure quin és el cost de la Canal House i veure quin és el resultat del primer projecte Contour Crafting (6) abans de pronunciar-me sobre aquest particular: francament no m'espero cap gran diferència de costs respecte els actuals.Tot i que crec que les impressores 3D constituiran una nova etapa en la revolució industrial (7) crec que els exemples presentats en aquesta entrada representen una gran evolució però, en cap cas, res que pugui catalogar-se com una revolució.
- Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), veure també el canal youtube.
- Veure el vídeo per més detalls. De totes maneres, tot i que he vist per tot arreu que els plànols de la Solar House 2.0. son Open Source i estic segur que es poden descarregar gratuïtament en algun lloc, jo no he pogut trobar encara on.
- Per la creació d'una peça per fresatge amb un aparell CNC veure exemples en aquest article: 3D Toolpath Milling with the Taig CNC Milling Machine. Per la talla de fusta amb CAM, veure un bon exemple en aquest vídeo de la fàbrica de guitarres de Taylor: Taylor Factory Tour - Neck Construction.
- Veure The Guardian: Work begins on the world's first 3D-printed house i 6-meter tall KamerMaker to 3D print Amsterdam house by year's end
- Cal recordar que l'idea de base del projecte de Shanghai Winsun DDE és construir cases per ciutadans amb baix poder adquisitiu. Altra cosa és saber quin és el preu del sol en un país amb una altíssima pressió demogràfica i si la construcció de habitatge unifamiliar és una estratègia raonable.
- CBS Los Angeles: USC Professor Unveils 3D Printer Capable Of Building A House In A Day (pots trobar els vídeos de presentació del projecte a TED i a youtube)
- veure: impressores 3D: la nova revolució industrial (28.02.2014)
Wednesday, April 23, 2014
bbc - the beauty of maps
El 2010 la BBC va produir una sèrie de 4 episodis anomenada: The Beauty of Maps.
En Sinfu va passar-me l'enllaç fa temps, pero no és fins aquesta setmana que he trobat el temps per donar-li un cop d'ull.
En Sinfu va passar-me l'enllaç fa temps, pero no és fins aquesta setmana que he trobat el temps per donar-li un cop d'ull.
- El primer episodi: Medieval Maps – Mapping the Medieval Mind, està basat en l'anàlisi del Hereford Mappa Mundi.
- Al segon episodi: City Maps - Order out of Chaos, després de presentar-nos la British Library i els seus 4,5 milions de mapes, ens presenta tres visions de Londres, des del Mapa de Morgan del 1682, a un mapa del 1746, fins una visió contemporània de la vila.
- Al tercer episodi: Atlas Maps – Thinking Big, el reportatge ens presenta l'edat d'or de la cartografia neerlandesa (veure Amsterdam 2013 - notes personals: la burgerzaal)
- El darrer episodi: Cartoon Maps – Politics and Satire, ens presenta uns mapes que ja no s'utilitzen com eines geogràfiques, sinó com a dispositius utilitzats per l'humor i per la sàtira política.
Tuesday, April 22, 2014
aerogeneradors: impacte climàtic i polític-econòmic
M'agradaria compartir amb tu tres articles que he llegit darrerament i que estan relacionats amb l'energia eòlica. Si les hipòtesis que utilitzen (en negreta i vermell) poden estar basades en situacions excepcionals, els resultats als que arriben m'han semblat força interessants.
A partir d'un model desenvolupat pel seu equip i simulat en dos huracans: Katrina, que va devastar New Orleans en 2005 i Sandy, que van colpejar durament New York en 2012, va arribar a aquestes conclusions:
Stephen Abbott i Dan Seif ens expliquen en un interessant article: Fickle Winds. Why U.S. New Installed Wind Capacity Fell 99.98% ... And What To Do About It? que la causa es troba en que, des del 1992, les instal·lacions per la producció d'energia renovable rebien uns incentius per cada MWh d'energia produïda que estaven associats a la Renewable Electricity Production Tax Credit (PTC). Quan aquesta disposició legal va arribar al seu termini, a finals del 2013, els inversors van paralitzar les seves activitats esperant que el Congrés dels USA penés una decisió. Es una situació coneguda que ja va passar precedentment quan aquesta disposició va arribar al seu termini d'aplicació els anys 2000, 2002 i 2004. L'impacte en la industria i en els llocs de treball és brutal. Però també pel futur d'una energia renovable que no sembla comptar amb les mateixes simpaties que té el president Obama pel gas natural i el petroli, que poden beneficiar-se de l'exoneració dels impostos gràcies a la Master Limited Partnerships (MLPs).
En contrast amb aquesta situació, cal rebre amb un cert optimisme la noticia de que Ikea, seguint amb la seva estratègia d'emissions de CO2 neutres a l'horitzó 2020, hagi anunciat la construcció d'un parc eòlic de 98 MW a Illinois, amb una produccio que doblarà el seu consum als USA i permetrà vendre localment l'excés de producció. Aquesta instal·lació completarà així la més important instal·lació de panells solars al sud de Florida, que també és propietat d'aquesta marca.
aerogeneradors i atracció dels llamps
El Lightning Research Group de la Universitat Politècnica de Catalunya està especialitzat, des de la seva creació el 2001, en l'estudi dels llamps. Joan Montanyà, que el dirigeix, va publicar el passat mes de febrer un article al Journal of Geophysical Research: Lightning discharges produced by wind turbines (1). Ras i curt, en Joan Montanyà i el seu equip han constatat que, sota certes condicions climàtiques, un aerogenerador pot generar un llamp cada cop que una de les pales es troba al seu punt més alt, amb intervals de ~3s, durant períodes de temps que poden anar d'uns minuts a hores. Els llamps es poden propagar a varis quilòmetres d'alçada, i els retorns dels llamps a varis quilòmetres de l'aerogenerador. Deixant de banda els eventuals danys que sobre altres instal·lacions poguessin provocar cal afegir que, a diferència dels avions, protegits pel fuselatge d'alumini, les pales dels aerogeneradors estan construïdes amb carboni revestit de plàstic, i concebudes per suportar descàrregues elèctriques ocasionals, però no per suportar les descàrregues elèctriques a les que poden estar sotmeses freqüentment (2).aerogeneradors i atenuació dels efectes dels huracans
En una clau més positiva que la de l'estudi de l'UPC, Mark Z. Jacobson, professor de Civil and Environmental Engineering a la Stanford University de Califòrnia, ha revelat en un estudi publicat el passat mes de febrer a Nature Climate Change: Taming hurricanes with arrays of offshore wind turbines que uns parcs eòlics offshore amb milers d'aerogeneradors podrien haver atenuat els efectes dels huracans, disminuint la força dels vents i economitzant així milers de dòlars a causa de les catàstrofes que provoquen.A partir d'un model desenvolupat pel seu equip i simulat en dos huracans: Katrina, que va devastar New Orleans en 2005 i Sandy, que van colpejar durament New York en 2012, va arribar a aquestes conclusions:
- En el cas de Katrina, el model va revelar que una xarxa de 78'000 aerogeneradors hauria pogut fer baixar la força del vent de 147 km/h.
- En el cas de Sandy, el model projectava una reducció del vent de 140 km/h .
aerogeneradors i política econòmica del Congrés USA
Què pot explicar que, al tercer trimestre del 2012, els USA arribessin al record d'instal·lar 8.4 GW de potència en energia eòlica, que el primer trimestre del 2013 aquesta xifra caigués d'un 99,98 i que durant el segon trimestre del 2013 no s'instal·lés un sol aerogenerador?Stephen Abbott i Dan Seif ens expliquen en un interessant article: Fickle Winds. Why U.S. New Installed Wind Capacity Fell 99.98% ... And What To Do About It? que la causa es troba en que, des del 1992, les instal·lacions per la producció d'energia renovable rebien uns incentius per cada MWh d'energia produïda que estaven associats a la Renewable Electricity Production Tax Credit (PTC). Quan aquesta disposició legal va arribar al seu termini, a finals del 2013, els inversors van paralitzar les seves activitats esperant que el Congrés dels USA penés una decisió. Es una situació coneguda que ja va passar precedentment quan aquesta disposició va arribar al seu termini d'aplicació els anys 2000, 2002 i 2004. L'impacte en la industria i en els llocs de treball és brutal. Però també pel futur d'una energia renovable que no sembla comptar amb les mateixes simpaties que té el president Obama pel gas natural i el petroli, que poden beneficiar-se de l'exoneració dels impostos gràcies a la Master Limited Partnerships (MLPs).
En contrast amb aquesta situació, cal rebre amb un cert optimisme la noticia de que Ikea, seguint amb la seva estratègia d'emissions de CO2 neutres a l'horitzó 2020, hagi anunciat la construcció d'un parc eòlic de 98 MW a Illinois, amb una produccio que doblarà el seu consum als USA i permetrà vendre localment l'excés de producció. Aquesta instal·lació completarà així la més important instal·lació de panells solars al sud de Florida, que també és propietat d'aquesta marca.
- Més informació a arsTechnica:Lightning bolts love wind turbines a little too much. Filming strikes helps researchers work out why i a newScientist: Spinning wind turbines spark clockwork lightning
- El 2009, durant una forta tempesta i sota els efectes dels llamps, un aerogenerador situat a Brandeburg (RFA) va acabar destrossat. I una de les seves pales, de 40 m de llarg, projectada a 150 m de la seva posició.
- Més informació a Stanford News: Offshore wind farms could tame hurricanes before they reach land, Stanford-led study says, Enerzine: Des parcs éoliens géants en mer pour protéger les côtes des ouragans (veure també el vídeo a youtube)
Monday, April 21, 2014
quan la seguretat retroba l'humor: air new zealand
A la companyia aèria Air New Zealand es van adonar que gairebé ningú s'escolta les consignes de seguretat donades per unes hostesses cansades de fer uns quants cops per dia la mateixa avorrida coreografia. Enlloc de completar-les amb un missatge en llauna van decidir fer quelcom de més original. I a fe de déu que ho han fet! Es tracta d'uns vídeos molt divertits que passen a les pantalles amb unes consignes de seguretat totalment originals. El vídeo que't passo (An Unexpected Briefing) és el que més m'agradat. Però he de reconèixer que el que han filmat a les Illes Cook (Safety in Paradise) té una coreografia força interessant. Si a tu també t'han agradat i en vols veure'n d'altres passat pel seu canal youtube.
Sunday, April 20, 2014
vaixells drons: el present
Drones que navegan en el océano (punxa aquí) |
El passat 17.04 parlava d'un futur hipotètic en el que el transport marítim podria estar basat en drons (veure: vaixells drons: el futur del transport marítim?). Avui et proposo donar un cop d'ull a aquest reportatge de la secció High-Tech d'Euronews: From sky to sea: drones hit the ocean, que pots trobar traduït a l'espanyol: Drones que navegan en el océano.
El reportatge ens parla d'una empresa californiana: Liquid Robotics que ha ha dissenyat uns drons, capaços de navegar en durant mesos gràcies a l'energia del sol i de les onades. Els drons poden així recollir i transmetre dades meteorològiques, informacions científiques ... o ocupar-se de tasques de vigilància actualment reservades a la Coast Guard. No sé perquè però, tot d'un cop, m'he recordat dels Sentinels de The Matrix.
Saturday, April 19, 2014
getty images obre el seu arxiu fotogràfic a la xarxa
El passat 6 de març, Getty Images, líder mundial en la distribució de fotografies i vídeos va decidir obrir als internautes part dels seus arxius perquè utilitzin gratuïtament les seves instantànies en pàgines web, blogs i xarxes socials, sempre que sigui sense finalitats comercials o ànim de lucre.
Aquest servei funciona mitjançant codis d'inserció ('embed'), associats a les fotografies que es poden copiar i compartir en xarxes socials o enganxar al codi font d'una web o un blog.
El Periódico mencionava 'The Wall Street Journal', quan afirmava que, darrere d'aquesta decisió estratègica de Getty Images, hi ha el fet que els seus gestors trobaven molt contingut de la seva propietat que s'estava utilitzant sense permís a internet i que s'havia convertit en material de domini públic, fàcilment localitzable en buscadors.
Thursday, April 17, 2014
vaixells drons: el futur del transport marítim?
El passat 15.02.2014 us presentava el vídeo de Rose George: Inside the secret shipping industry, enregistrat el mes d'Octubre de 2013 durant el TED@BCG de Singapur i publicat a les pàgines de TED el passat mes de Desembre del 2013. Deu dies després bloomberg publicava un article informant dels treballs de recerca en curs a Rolls-Royce’s Blue Ocean.
Aquests treballs, realitzats als locals de la firma a Alesund (Noruega) estan relacionats amb el disseny d'un prototip de realitat virtual que simula vistes de 360 graus des del pont d'un vaixell. Amb el temps, el fabricant de motors i turbines, amb seu a Londres, afirma que els capitans de vaixell treballaran en terra ferma i utilitzaran els centres de control similars als que ara estan en desenvolupament per tripular centenars de vaixells, trencant a la baixa el preu del transport marítim amb una baixa del 20-50% dels costos operatius.
Et proposo llegir aquest article i donar un cop d'ull a la gran polèmica que ha engegat.
Et proposo llegir aquest article i donar un cop d'ull a la gran polèmica que ha engegat.
Wednesday, April 16, 2014
nats: visualization of air traffic over europe
Europe 24 from NATS on Vimeo.
NATS Holdings (anteriorment National Air Traffic Services) és el més important proveïdor de serveis de navegació aèria al Regne Unit. Si el tema de l'aviació comercial t'interessa, tenen un blog molt interessant al que et pots subscriure. Es en aquest blog que el passat 11 de Març en Paul Beauchamp va publicar l'entrada: Europe 24 – an air traffic data visualisation.
A fi de valoritzar la feina dels controladors aeris, pilots i personal de terra, van crear les imatges d'aquest vídeo a partir de dues fonts de dades: les dades del radar del Regne Unit a partir del 21.06.2013 i les informacions del pla de vol europeu del 28.07.2013.
Si la teva connexió amb Internet t'ho permet, et proposo de veure el vídeo en HD i en plena pantalla: és senzillament impressionant!
Tuesday, April 15, 2014
troll stories: wikipedia
La setmana passada, els amics que compartim un altre blog on col·laboro ens vam veure assaltats per un munt de missatges enviats pel que, a l'argot d'internet, hom coneix com un troll. En primer lloc, deixam dir que els missatges eren bon enfant car, abans de bombardejar-nos amb tones de publicitat, començaven dient-nos que li agradaven les nostres entrades per tal o qual motiu.
La tècnica utilitzada era interessant, car utilitzava les adreces de missatgeria dels membres del bloc per enviar-nos el que semblaven ser comentaris que mai no s'havien publicat en aquest. Desactivar l'atac no va ser complicat, però ens va obligar a fer que tots aquells que vulguin deixar un comentari ara hagin de identificar-se abans.
S'han dit moltes coses sobre els trolls, en particular sobre el perfil psicològic de la gent que s'amaga darrera de l'anonimat per amargar-li la vida als altres. Però el que jo no els puc perdonar és l'amenaça que representen per aquest espai de llibertat que és Internet i les excuses que donen a tots aquells que no tenen per objectiu sinó acabar amb ell.
Com ja pots imaginar-te, Wikipedia és un dels principals objectius dels trolls en la seva lluita contra la llibertat d'informació i la difusió del coneixement. Com pots veure en aquest article: How Wikipedia’s robots and cyborgs snuff out vandalism, cada dia comença un combat sense pietat: els robots eliminen tots aquells comentaris o articles no pertinents de l'enciclopèdia, pocs minuts (o segons) després de que'ls vàndals els hagin introduït. Un sol programa, Cluebot, va poder aturar més de 10'000 accions de vandalisme mensuals. Com ja et podràs imaginar, el gran problema son els falsos positius: aquells articles que no tenen res a veure amb actes vandàlics, però que els robots els han interpretat com a tals i els han refusat.
No afegiré res més sinó recomanar-te la lectura d'aquest excel·lent article. Potser també que, si consideres que l'enciclopèdia s'ho val, no deixis de fer un do per sostenir-la.
No afegiré res més sinó recomanar-te la lectura d'aquest excel·lent article. Potser també que, si consideres que l'enciclopèdia s'ho val, no deixis de fer un do per sostenir-la.
I perquè Wikipedia no és només l'enciclopèdia que tothom consulta assíduament et passo altres adreces que potser puguin interessar-te:
- Viquipèdia (portada); Portal viquipedista; La Taverna de la Viquipèdia
- Wikimedia Commons (mediateca: imatges, sons, vídeos, ciència, natura, ...); Wikiversity; Wikinews; Wikisource i Wikibooks; Wiktionary, the free dictionary; Wikiquote; Wikivoyage;
- Wikipedia Review (blog)
Sunday, April 13, 2014
time is money, time is power
La setmana passada van passar a la TV el film In Time (2011). Si la realització deixa en alguns moments que desitjar, l'argument del film és endiabladament interessant.
El film ens presenta una distòpia on, s'ha aconseguit per enginyeria genètica que els homes no envelleixen més enllà dels 25 anys. A canvi, el temps ha reemplaçat els diners.
Però a partir dels 25 anys cal "guanyar" temps per seguir amb vida. Mentre els rics son joves, ben plantats i acumulen un capital temps que els permet viure durant segles, els pobres es veuen reduïts a viure en guetos on han de lliurar-se als usurers, la mendicitat o el robatori per guanyar les hores necessàries que els permetin escapar a la mort.
El més paradoxal és que el dia abans, a la rts, van passar un reportatge sobre el problema dels suïcidis a Corea del Sud: país que compte amb la més alta taxa de suïcidis del món. La gran competitivitat de la societat coreana i el pànic al fracàs (escolar o laboral) han disparat fins a un tal punt el nombre de suïcidis que autoritats i fons privats s'han dedicat a buscar les solucions més improbables ... En fi, algunes d'elles semblen portar resultats, com la que podem veure al reportatge: A mort le suicide!, on se'ns presenten uns empleats d'una companyia d'assegurances que simulen la seva mort (seguint el programa acaben tancats a un taüt) i surten d'aquesta experiència amb unes ganes de viure fenomenals: passar per la mort et dona ganes de viure! 50'000 coreans ja han passat per aquesta experiència promoguda per les empreses perquè els treballadors no s'enfonsin sota la pressió i el stress .
El més paradoxal és que el dia abans, a la rts, van passar un reportatge sobre el problema dels suïcidis a Corea del Sud: país que compte amb la més alta taxa de suïcidis del món. La gran competitivitat de la societat coreana i el pànic al fracàs (escolar o laboral) han disparat fins a un tal punt el nombre de suïcidis que autoritats i fons privats s'han dedicat a buscar les solucions més improbables ... En fi, algunes d'elles semblen portar resultats, com la que podem veure al reportatge: A mort le suicide!, on se'ns presenten uns empleats d'una companyia d'assegurances que simulen la seva mort (seguint el programa acaben tancats a un taüt) i surten d'aquesta experiència amb unes ganes de viure fenomenals: passar per la mort et dona ganes de viure! 50'000 coreans ja han passat per aquesta experiència promoguda per les empreses perquè els treballadors no s'enfonsin sota la pressió i el stress .
Monday, April 7, 2014
france 2: manuel valls, un portrait dans l'action
Ahir a 13h15, France 2 va passar la redifusió del reportatge: Manuel Valls, un portrait dans l'action que pots trobar punxant l'imatge o aquest enllaç.
Sis mesos de la vida d'en Manuel Valls que el reportatge ens presenta com una historia d'ambició, de voluntat i de mètode.
També la cursa amb els obstacles que'n Manuel ha hagut de salvar per arribar on ara es troba. A priori, res en comparació amb el que l'espera. François Hollande, no és exactament el més petit dels seus enemics potencials.
Un reportatge molt interessant que m'ha fet recordar unes cites d'Oscar Wilde a Phrases and Philosophies for the Use of the Young (1894), que pots trobar en la seva versió en espanyol en aquest enllaç.
Res de nou, divagacions de les meves.
Sis mesos de la vida d'en Manuel Valls que el reportatge ens presenta com una historia d'ambició, de voluntat i de mètode.
També la cursa amb els obstacles que'n Manuel ha hagut de salvar per arribar on ara es troba. A priori, res en comparació amb el que l'espera. François Hollande, no és exactament el més petit dels seus enemics potencials.
Un reportatge molt interessant que m'ha fet recordar unes cites d'Oscar Wilde a Phrases and Philosophies for the Use of the Young (1894), que pots trobar en la seva versió en espanyol en aquest enllaç.
- l'ambició és el darrer refugi del fracàs.
- sigues tu mateix, les altres places ja estan ocupades.
- l'únic amor conseqüent, fidel, comprensiu, que tot ho perdona, que mai ens defrauda i que ens acompanya fins a la mort és l'amor propi.
- i potser la millor de totes: esperar l'inesperat és la senyal d'un esperit profundament modern.
Thursday, April 3, 2014
Wednesday, April 2, 2014
josé a. lopez vergara: ultra-realistic eye drawings
El dibuix superant els limitis de l'imaginable de la ma de José Antonio López Vergara. Aquest jove mexicà de 19 nou anys, que va néixer a Ciutat de Mèxic, es va criar a Madrid i actualment viu al sud de Texas, va patir un greu accident quan tenia vuit anys, que gairebé li va fer perdre la seva ma dreta. Veient com dibuixa, hom no pot sinó donar gràcies a que no perdés ni la ma ni la seva passió per l'art. Pots veure uns articles que li han dedicat recentment al Daily Mail (21.03.2014), a Mashable (24.03.2014) o al Huffington Post (25.03.2014). A ell i al seu treball, els ports trobar amb el seu pseudònim de Redoskin a Facebook i a Instagram.