El passat 4 de Març la secció cartogràfica del blog Atlantic Cities publicava un article molt interessant: Louisiana's Coastline Is Disappearing Too Quickly for Mappers to Keep Up. L'article ens presenta una costa que, sotmesa als efectes del canvi climàtic, perd un mitja anual de més de 4'000 Hes de superfície.
Un procés tant ràpid que sols els satèl·lits l'arriben a seguir de manera fiable. Un procés que transforma la cartografia de la zona en poc menys que obsoleta poc temps després de la seva producció: el malson dels cartògrafs!
Un procés tant ràpid que sols els satèl·lits l'arriben a seguir de manera fiable. Un procés que transforma la cartografia de la zona en poc menys que obsoleta poc temps després de la seva producció: el malson dels cartògrafs!
Stephanie Garlock: Louisiana's Coastline Is Disappearing Too Quickly for Mappers to Keep Up, The Atlantic Cities, March 4th, 2014
T´ha de dir que, a una escala prou més reduïda que a Louisisana,hi ha llocs aquí al Delta que any rere any també van canviant el seu perfil.Sense anar ,és lluny,aquí a les salines tinc controlats uns quatre o cinc punts on la regressió és més que evident.Ara bé,estem parlant d´uns pocs metres,lluny de les Hectàrees que perden a Louisiana.
ReplyDeleteMentre m'expliques quina és la 'tècnica' que segueixes per controlar els punts et proposo donar-li un cop d'ull a aquest article de wikipedia: Kite aerial photography i veure uns exemples de material en aquesta altra pàgina: KAP - Kite Aerial Photography, on trobaràs alguns models i et podràs fer una idea dels preus. Més tard, si t'enganxa, veuràs que hi ha una pila de apassionats de la cosa, amb un munt de pàgines a consultar.
ReplyDeleteLa tècnica que segueixo és ben senzilla: ja fa 25 ants que gairebé cada dia passo pels mateixos llocs i qualsevol petita diferència en l´entorn la noto (des de petjades de bèsties variades fins retrocés de línia de costa).Obviament aquest mètode "in situ" només em permet observar els canvis que es produeixen en una àrea relativament petita,però penso que el fet és extrapolable a altres zones de,com a mínim,el Delta.
ReplyDeleteLi he donat un cop d´ull a l´assumpte i m´ha recordat un paio que va venir a fer aquest tipus de fotografies amb un...zeppelin(Reportajes Aéreos Camps).Ara que la cosa anava més de rotllo publicitat que no pas científic.
ReplyDelete