Pages

Thursday, May 15, 2014

les saints de glace

Enguany hem tingut un hivern tant suau que costa d'imaginar el fred que està fent aquesta setmana. Avui, per exemple, hem tingut un temps típic de l'hivern a les illes britàniques. Un matí que ha passat de la bise freda a una pluja fina. Un episodi de giboulée a migdia per passar a una tarda assolellada, pero freda i novament amb una bise que augmentava la sensació de fred.

El cas és que es tracta d'un fenomen climàtic normal que aquí es coneix amb el nom de Les Saints de Glace.  Un fenomen que arriba quan les depressions que s'instal·len al Golf de Gènova o a l'Adriàtic donen lloc a forts corrents de bise (vent fred i sec del nord) que deixen el cel descobert durant la nit i provoquen gelades a l'alba i, amb elles, grans danys a la vegetació que comença a brotar amb la primavera. En condicions normals, aquest fenomen té el seu punt àlgid coincidint amb la festa de Saint Mamert (11 Maig, la temperatura va caure 10°C en 24h), Saint Pancrace (12 Maig), i Saint Servais (13 Maig) i pot prolongar-se fins Saint Urbain (25 Maig), sants que es coneixen amb el nom de Les Saints de Glace, que és el nom que pren en préstec aquest període de l'any.


Sobre la cobertura de glaç a l'Artic i a l'Antàrtic

Si tot sembla normal pel que fa a les nostres latituds, aquesta setmana he llegit informacions contradictòries pel que fa a la cobertura de glaç a l'Artic i a l'Antàrtic

A l'edició de El Periódico d'ahir llegia que: El desglaç de les glaceres a l'Antàrtida occidental ha creuat "el punt de no retorn" i ja és "irreversible" i "imparable", segons han advertit aquest dimarts científics de la NASA que han estudiat les dades recollides per l'agència espacial dels Estats Units durant quatre dècades (...) "Aquest estudi mostra que hem creuat un llindar crític", ha subratllat Tom Wagner, científic del programa de criosfera de la NASA, i ha destacat, per eliminar escepticismes, que l'informe "no se sustenta en simulacres de computadora o models numèrics". "Això es recolza en la interpretació empírica de més de 40 anys d'observacions des de satèl·lits de la NASA".  Personalment et recomano llegir la mateixa noticia publicada un dia abans a The New York Times. El contingut és menys sensacionalista, presenta la complexitat del problema i presenta dos articles publicats el passat dilluns a les revistes Science i Geophysical Research Letters.

La confusió ve del fet que, el passat 14 d'Abril, la RTS publicava un article que, basant-se en informacions de la NOAA i de la NSIDC, parlava d'una extensió de la massa de glaç a l'Artic i a l'Antàrtic. D'acord, una extensió que no compensa la pèrdua dels anys precedents i un Antàrtic que continua fonent i elevant el nivell del mar. Però una noticia positiva que contrasta fortament amb l'anunci de la NASA publicat per El Periódico i The New York Times.

El cas és que, de l'extensió del glaç a l'Antàrtic, ja se'n parlava l'any passat (veure l'article de Christine Dell'Amore (2013): New Theory for Why Antarctic Sea Ice Is Growing) ...

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.