Pages

Wednesday, July 9, 2014

béatrice struchen

Béatrice Struchen
Berna, amb gairebé un milió de habitants, és el segon cantó més poblat de la Confederació. Està organitzat en 10 districtes, entre ells 3 del Jura de Berna i una part de Biel/Bienne, on la població és francòfona. Sobre el total de la població, els francòfons representen una minoria que no arriba al 8%, en comparació amb el 84% de la població que té el suís alemany com a llengua principal. Ambdues llengües son oficials al cantó .

Just per acabar amb aquesta introducció, afegir que el parlament del cantó de Berna està composat per 160 diputats, escollits per un sistema proporcional.

Doncs bé, Béatrice Struchen, nascuda a Ginebra i que, per ascendència familiar, també té el passaport francès, es va presentar a les eleccions al parlament de Berna per un partit que el corresponsal de 'El País ' qualifica d'extrema dreta. El seu partit va ser el més votat i els seus companys la van proposar com a presidenta del Parlament: la proposta va ser acceptat per la cambra.

Béatrice, casada amb un agricultor de la regió germànica del Seeland, on va aprendre l'alemany i el dialecte que es parla al cantó, va decidir utilitzar una de les dues llengües oficials pel seu discurs d'investidura: i va escollir el francès, llengua que pensa utilitzar durant el seu mandat. Molts diputats germànics, poc habituats a escoltar aquesta llengua al parlament (i encara menys al seu quotidià), la van felicitar per la seva audàcia, i han decidit fer el que es normal a les cambres federals que també es troben a la vila de Berna: cadascú s'expressa en la seva llengua maternal i fa l'esforç de comprendre la dels altres.

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.