El passat 19 de juny. The Watchers publicava un article que presentava un estudi, realitzat per investigadors de la Universidad de Valladolid, sobre el potencial de producció d'electricitat a partir de la calor emmagatzemada a 10 km de profunditat.
Els resultats d'aquest estudi situen aquest potencial al voltant de 700 GW: cinc vegades la potència elèctrica instal·lada actualment a la Península Ibèrica (renovables, tèrmica convencional i nuclear).. A nivell europeu es considera que la geotèrmia podria subministrar més de 6'500 GW. Turquia, Islàndia i França presenten el potencial més important.
La primera etapa de l'estudi va consistir en l'estimació de la temperatura a diferents profunditats (de 3'500m a 9'500m, en capes de 1'000 m) a partir de les temperatures observades a 1'000 m i 2'000 m de profunditat. I a partir d'aquestes dades es va fer una avaluació de la calor disponible sota algunes hipòtesis conservadores.
Entre les conclusions de l'equip cal subratllar que gairebé el 6% de la superfície de la Península Ibèrica, té una temperatura superior a 150°C a una profunditat de 3'500m. Aquesta superfície augmenta a més de 50% a 5'500m de profunditat, i a més del 90% a 7'500 m de profunditat.
Ara no cal sinó esperar que un altre equip de recerca estudii la factibilitat tècnica per operar a aquestes fondàries i el cost de construcció (i de manteniment!) de les infraestructures necessàries per la producció d'electricitat.
Chamorro, C.R., García-Cuesta, J.L., Mondéjar, M.E., Linares, M.M. “An estimation of the enhanced geothermal systems potential for the Iberian Peninsula”. Renewable Energy 66: 1 - 14 , 2014. Doi: 10.1016/j.renene.2013.11.065
Chamorro, C.R., García-Cuesta, J.L., Mondéjar, M.E., Pérez-Madrazo, A. “Enhanced geothermal systems in Europe: An estimation and comparison of the technical and sustainable potentials”. Energy 65: 250 - 263 , 2014. Doi: 10.1016/j.energy.2013.11.078
Interessantíssim el potencial que tenim a l´abast.No sé,però,si les infraestructures necessàries per a obtenir i disposar d´aquesta energia són molt agressives.Imagino que molt menys que el fracking,però...
ReplyDeleteA Basel i a Sankt Gallen ho van haver de deixar córrer a causa dels terratrèmols que provocaven: es tractava d'explotacions dins del casc urbà!
ReplyDeleteAltrament, a la vall del Rhein, aprofitant la falla, treballen amb instal.lacions de geotèrmia profunda (200°C entre 4'500-5'000m). Però també han tingut problemes.
Buufff!,doncs que vols que et digui,nosaltres amb allò del projecte Castor ja en vam tenir prou.
ReplyDeleteMira't aquest article sobre l'estat de la qüestió a St-Gall en particular i a Suïssa en general.
ReplyDeleteBe,sembla evident que qualsevol tipus de perforació necessita d' acurats estudis del subsòl.Segons com, dóna la sensació que primer es forada i després veiem què hi trobem...dit a lo bèstia.
ReplyDeleteNo sé si en l´obtenció d´energia geotèrmica ja es contempla la possibilitat de que es produeixein terratrèmols,vull dir si es tracta d´un fet que acompanya al procés o be depen de les característiques del subsòl.Pel que he llegit a l´artícle,però,sembla que els moviments del terreny són inevitables.