Anys dient-te que no utilitzis la mateixa contrasenya en més d'un compte i que has de canviar-la sovint, i ara surt un estudi (1) on et diuen que fer-ho és causa de malsons i de trucades o emails als suports informàtics perquè vas oblidar la teva contrasenya. Sinó et passeges amb una eina com KeePass (i una copia sincronitzada al teu mòbil), el nombre de humans que arriben a recordar-se de totes les seves contrasenyes és força limitat. I l'idea d'escriure-les a una llibreta o a un post-it al lloc del treball és poc afortunada i font segura d'altre tipus de preocupacions que cap suport informàtic podrà resoldre't.
El resultat d'aquest estudi és que és millor utilitzar un nom d'usuari i una contrasenya que siguin fàcils de recordar (molt especialment per a tu, ja ens entenem, oi?) quan es tracta de qualsevol aplicació, correu electrònic, xarxa social, etc. on no tinguis cap tipus d'informació confidencial i on ningú pugui treure profit d'utilitzar el teu compte.
Per la resta, et recomano que apliquis el sentit comú. Has te tenir sempre molta cura en no obrir, quan t'ho demanen, la porta dels teus comptes Google o Facebook a aplicacions o xarxes socials que no et mereixin una gran confiança: utilitza en aquests casos comptes de l'estil "Perico" i contrasenyes de l'estil "Palotes". També has de parar molt de compte amb les "visites", els "coneguts" i, molt particularment amb els "companys de la feina", que son normalment els qui poden donar-te un disgust. Pel que fa a les conspiracions planetàries, recorda que aquells que saben com fer-ho i tenen els equips adequats, poden entrar a qualsevol dispositiu electrònic, malgrat tot el que't puguin dir els venedors d'equips de protecció.
I per l'amor de Déu, deixa de menjar-te la bola amb les histories de la NSA, perquè has de recordar que, sobre la teva vida privada, en diu molt més l'us que puguis fer de la teva targeta de crèdit, o la triangulació per les antenes de telefonia de la posició del teu mòbil o la teva factura de telèfon. Molt més, i de lluny, del que mai podrà dir res del que puguis tenir guardat a un ordinador o a un compte de missatgeria.
- (1) FLORENCIO, Dinei and HERLEY, Cormac (Microsoft Research, Redmond, US) and VAN OORSCHOT, Paul C. (Carleton University, Ottawa, Canada): Password Portfolios and the Finite-Effort User: Sustainably Managing Large Numbers of Accounts.
- Is Reusing Weaker Passwords on Websites Okay? Some Researchers Say 'Yes'
Dona un cop d'ull a aquest article.
ReplyDeleteThink It's Hard to Remember Your Passwords? At Least You Know Your ABCs. Clever Inc. built a K-12 student login management system that many grown-ups will envy.