Pages

Tuesday, September 9, 2014

ubuntu: how to play mp3 and mp4 files?

Abans de res, recordem que ubuntu és un sistema operatiu (OS) basat en una distribució de linux: debian que te per objectiu posar a disposició d'un usuari mitjà, amb poca experiència amb GNU/Linux, el millor del programari lliure i de codi obert.

Recordem també que està implementat i distribuït per Canonical Ltd, I que la seva font d'ingressos no està basada en el producte, sinó en el seu suport. Doncs bé, una cosa que has de saber és que els fitxers amb format mp3, que utilitzes per escoltar musica, i els mp4 que probablement utilitzis al teu smartphone per l'enregistrament de vídeos, estan sotmesos en alguns països al pagament d'una llicència pel dret a la seva lectura: és el cas dels USA (llista de preus).

Aquest és el motiu pel qual, amb la distribució original d'ubuntu, no podràs llegir aquest format de fitxers. Així, quan intentis obrir un d'aquests fitxers amb rythmbox (mp3) o videos (mp4), rebràs un missatge que't dirà que l'aplicació no pot obrir aquest tipus de fitxers.
La principal raó Ubuntu no inclou els còdecs sotmesos a royalty està relacionada amb una restricció legal als USA (no és el cas d'Espanya, França o Suïssa). Prenguem per exemple el cas dels arxius mp3. L'empresa titular dels drets a la compressió MP3 requereix un pagament mínim de $ 0,75 per cada lector. Encara que el preu per unitat és baix, al multiplicar-lo pel nombre d'usuaris d'ubuntu (25 milions d'usuaris el 2011), podria arruïnar Canonical Ltd. Pel mateix motiu, Microsoft també ha decidit de no lliurar aquest còdec a partir de la versió 8 de Windows.  
A la xarxa pots trobar un munt d'alternatives, unes més complicades que d'altres, per solucionar el problema de la lectura de diferents formats d'àudio o de vídeo.  Jo et proposo dues solucions:
  1. Instal·lar Fluendo, que utilitza un còdec lligat a una llicència gratuïta del MIT. Si mai decideixes instal·lar ubuntu a la màquina, quan l'instal·lador identifiqui la teva localització et proposarà la instal·lació automàtica d'aquest codec. De totes maneres, com just estàs començant a familiaritzar-te amb ubuntu et proposo de descartar per ara aquesta opció i passar a la següent.
  2. El consell que't dono, tant per Windows (i això inclou les aplicacions portables), Mac OSX o Ubuntu és: no et compliquis la vida! i instal·lat VideoLan media player. En el cas d'Ubuntu, obre el Software Center, busca "VLC" a "All Software" i segueix les instruccions d'instal·lació.
Com podràs constatar, VLC és una aplicació fantàstica amb que que podràs llegir gairebé tots els formats multimèdia que existeixen amb una qualitat impecable i amb un munt d'extensions que fan que sigui un dels lectors multimèdia més complets que mai s'han fet

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.