Lausanne: poubelles |
Ara que ja te l'has passat, deixa'm dir-te una cosa. Hi han centenars de vídeos com aquest que corren per youtube. Personalment no estic massa convençut de que l'ordre de les accions que'ns proposa l'autor sigui el millor, o que el seu contingut estigui dirigit a un usuari lambda. Aixi que, honestament, t'he proposat de mirar-te'l per la senzilla raó de que no tinc temps de preparar un vídeo, i encara menys de mirar-me tot el que corre per youtube per trobar-ne un altre de més adequat.
Recordem dons que l'objectiu d'avui es fer neteja. Som-hi doncs?
- En primer lloc, crearem un punt de restauració que'ns permeti poder tornar a la situació actual cas que fem una manipulació inadequada en qualsevol dels punts que seguiran a continuació. Mira't aquest article i segueix les seves instruccions: Crear puntos de restauración en Windows 7, XP y Vista.
- A continuació farem una primera netejar de l'ordinador i l'alleujarem de tots aquells programes que t'hagin pogut instal·lar o que no utilitzis mai o rarament. Per fer-ho, et proposo que't baixis la versió gratuïta d'aquesta aplicació portàtil: geekUninstaller (1). Llença el programa i dones-li un cop d'ull a les aplicacions instal·lades a la teva màquina (2). Com volem alliberar plaça al disc dur i alliberar recursos utilitzats per programes que no fan res d'altre que mirar si hi han actualitzacions i proposar-nos-les, hauràs de decidir quins vols desinstal·lar. Per fer-ho, selecciona el programa a desinstal.lar i punxa "Uninstall". Una de les particularitats de geekUninstaller és que't dirà si han quedat residus del programa al sistema de fitxers, a les claus del registre, ... i et deixarà acabar manualment la feina que el desinstal·lador del programa no ha realitzat correctament.
- En tercer lloc et proposo que't baixis una altra aplicació portàtil: ccleaner (1) (3). Començarem amb la neteja de tots els fitxer temporals que corren per l'ordinador. Sense sortir de ccleaner, punxa a "Cleaner" (a l'esquerra) i després "Analyze" (abaix a l'esquerra). No es tracta tant del volum d'aquests fitxers com de la nosa que fan i que acaba per ralentitzar la màquina. Acabarem la neteja amb "Run Cleaner"
- Ara continuarem amb tota la metralla d'aplicacions que s'activen en el moment en que arrenques la teva màquina (4). Torna a ccleaner i punxa "Tools", i després "Startup". Selecciona cadascuna de les aplicacions que creguis que no és necessari que s'activi en el moment de l'arranc i punxa l'opció "Disable".
- Tot i que la neteja del registre és una operació que hom pot fer manualment, molts han perdut les plomes fent-lo. Així que't proposo utilitzar ccleaner altre cop. Punxa a "Registry" (a l'esquerra) i després a "Scan for Issues". Selecciona amb CTRL+A el contingut de la llista i punxa a "Fix selected issues ...". Quan ccleaner et demani si vols crear una copia de seguretat respon afirmativament, però justament per seguretat, guarda el fitxer a qualsevol lloc que no sigui el teu ordinador: per exemple, a un llapis USB.
- He deixat per la fi l'acció que prendrà més temps i que, al mateix temps, augmentarà les prestacions de la teva màquina: la desfragmentació del disc dur (5). Ara et proposo que't baixis una altra aplicació portàtil: defraggler (1). Obre l'aplicació i comença per donar un cop d'ull a l'estat del teu disc punxant l'opció "Benchmark drive" a la primera pestanya. Quan acabi la feina, pots anar a donar un cop d'ull a la pestanya "Health". Ara el que farem és passar a desfragmentar-lo. Primer farem una anàlisi del disc punxant l'opció "Analyze" i, quan acabi, amb l'opció "Defrag". I com la desfragmentació li prendrà un moment, i tots plegats tenim altres coses a fer, et proposo d'anar al menú del programa i seleccionar "Settings" + "Shutdown after defrag". Així l'ordinador s'apagarà automàticament quan acabi el procés de desfragmentació.
Res més per avui. Espero que quan tornis a arrencar el teu ordinador vagi més ràpid del que anava abans de realitzar tota aquesta feina.
Altrament, ja has vist que he intentat simplificar la proposta del vídeo, a fi de fer accessibles les tasques més bàsiques per un usuari lambda. Si et veus amb cor d'anar més enllà del que hem fet, recorda't de crear un punt de restauració i ... endavant!
Altrament, ja has vist que he intentat simplificar la proposta del vídeo, a fi de fer accessibles les tasques més bàsiques per un usuari lambda. Si et veus amb cor d'anar més enllà del que hem fet, recorda't de crear un punt de restauració i ... endavant!
- (1) Com es tracta d'un fitxer ".zip", només l'hauràs de descomprimir on vulguis. Per exemple a una carpeta que pots anomenar com vulguis i moure-la on vulguis: e.g. un llapis USB o una carpeta "eines" al disc dur del teu ordinador.
- (2) Pots baixar-te la llista d'aplicacions a "File" + "Export to HTML ..."
- (3) Originalment, el programa es presenta en anglès, però si punxes a "Options" i "Settings", a "Languages" veuràs que pots traduir-lo al català, per exemple. Per ara, et proposo de seguir amb l'anglès.
- (4) Pot haver-hi de tot: en el millor dels casos, solament programes que controlaran si hi han actualitzacions disponibles; o d'altres que es llençaran i quedaran en hibernació, esperant que'ls cridis, per executar-se més ràpidament.
- (5) Per simplificar, diguem que si el teu sistema operatiu no troba prou de plaça per guardar un fitxer d'una manera compacta, el fragmenta i el reparteix en aquelles parts del disc que estan lliures. L'accés a un fitxer en el que els seus fragments estan emmagatzemats de manera contigua al disc és molt més ràpid que l'accés a un fitxer fragmentat per tot arreu al disc.
No comments:
Post a Comment
You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.