Pages

Thursday, January 15, 2015

arbequines made in USA



Els Estats Units son un dels majors consumidors d'oli d'oliva del món. Però només produeixen una petita fracció del seu consum i han d'importar al voltant del 97% del que consumeixen a l'estranger, principalment d'Itàlia i Espanya. No m'arriscaré a dir que aquesta situació pot canviar ràpidament. Però sí que cal estar atent al fet que, només a l'estat de Texas, s'ha passat de la plantació 80'000 oliveres el 2008, al voltant de 500'000 el 2013, i que s'estima que el 2015 es plantaran dos milions addicionals d'arbres. Aquesta extensió del conreu de l'olivera també es pot constatar, a una altra escala a d'altres estats de la Unió, com Arizona i Califòrnia, però també a Xile o Austràlia

Més enllà de les anàlisis sensacionalistes de Bloomberg, relacionant aquesta estratègia amb la caiguda de la Producció del petroli a l'estat de Texas (i el joc de mots que en anglès dona de si l'oli i el petroli), la veritat és darrera d'aquest boom es troba una multinacional catalana: Agromillora/Olint que, a més de liderar el mercat mundial dels vivers d'oliveres, gràcies a la selecció de varietats per enginyeria genètica realitzada pel seu departament R+D, l'ha aplicat a un sistema de conreu altament densificat, que permet la mecanització de la plantació, de la poda i, el que és més important, de la recollida. El canvi en relació a la recollida tradicional és espectacular, com ho pots comprovar en aquest vídeo de la societat californiana Nurstech, una divisió de Agromillora/Olint.

Mentre a Bloomberg en segueixen parlant, potser valdrà la pena passar-se un dia per la biblioteca de Subirats per donar un cop d'ull al llibre de Xavier Rius sobre la revolució silenciosa d'Agromillora: per 74 USD el llibre me sembla un pel car! I potser també caldrà començar a pensar en el que passarà quan, a l'imatge del que va passar amb les nous i les ametlles de Califòrnia,  un dia comencem a veure als supermercats ampolles d'oli d'arbequina produït als USA a un preu sense competència. Potser tampoc estaria de més que algú comenci a pensar en l'impacte que tot plegat tindrà en el model econòmic d'Andalusia i en les exportacions d'aquesta comunitat autònoma.


No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.