Pages

Sunday, February 15, 2015

diabetes research



El maig del 2012 amb una glucèmia de 33 mmol/L (594 mg/dl, segons les normes a Espanya) vaig fer un pre-coma diabètic i, a partir d'aquell moment, vaig haver de familiaritzar-me amb els aparells amb els que hauria de controlar-me a diari la glucèmia. A l'hospital van donar-me un aparell excel·lent, però després de documentar-me sobre el tema, vaig demanar-li a la meva diabetologa si me'l podria canviar per un Bayer Contour USB que havia sortit dos anys abans (1). 

Es un aparell petit, excel·lent, pràcticament sense consum de bateria, actualment a un preu molt interessant a amazon: gairebé tres anys més tard, el segueixo utilitzant.  Però no és d'això que volia parlar-te avui, sinó del salt tecnològic que hom pot observar des del 2014. Un salt tecnològic que està dirigit a evitar als diabètics la molèstia de haver de punxar-se varies vegades per dia per obtenir la gota de sang amb la que mesurar el nivell de glucèmia.

Crec que és honest començar parlant de la comercialització del FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring System produït pels laboratoris americans Abbott, que suprimeix la necessitat de punxar-se varis cops per dia amb un dispositiu resistent a l'aigua que, punxat a la pell, només s'ha de reemplaçar cada 15 dies i permet un monitoring permanent de la glucèmia (veure vídeo).

Parlem ara de la recerca a Suïssa. En primer lloc l'estat de la recerca de dues companyies privades: Roche i Novartis.
  • Durant el 2014 van seguir els assaigs iniciats l'any 2010 d'una llicència del grup farmacèutic suís Roche d'un medicament basat en la combinació de dues hormones intestinals, destinat a un tractament més eficaç, i de forma simultània, de la diabetis i el sobrepès (2).
  • El passat 15.07.2014, Alcon, una filial del grup farmacèutic suís Novartis, va concloure un acord amb Google per fabricar lents intel·ligents capaços de mesurar l'índex de glucèmia (3).
I ara, el que me sembla el resultat més interessant de la recerca publica a Suïssa: Glucolight (4) que, desenvolupat per l'Empa (5) i l'Hospital Universitari de Zuric (amb la participació del SNF/FNS (6) ) és un sensor que mesura el sucre en la sang per simple contacte amb la pell. La característica principal és que no demana cap punxada ni cap test sanguini preliminar, ni tan sols pel calibratge. Veure detalls i precisions tècniques en aquest enllaç a empa.ch. Si els investigadors van presentar una demanda de patent a mitjans de 2014, els primers estudis clínics a l'Hospital Universitari de Zuric es duran a terme durant 2015, prioritàriament en el control de la glucèmia de nadons prematurs.

Actualment Empa i l'Hospital Universitari de Zuric estan en discussions amb socis potencials per a la producció industrial d'aquest sensor. Els investigadors creuen que més endavant "Glucolight" serà utilitzat en altres àrees, com ara els sensors per diabètics. Personalment, estic segur que els comercials de les companyies farmacèutiques deuen ja tenir una idea sobre el mercat potencial d'aquest producte (7).


No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.