Pages

Sunday, May 31, 2015

la Réunion et le massacre du diabète

Avui fa un any, ciutadans de l'illa francesa de La Réunion es manifestaven pels carrers de Saint-Dénis demanant l'aplicació de l'anomenada Loi Lurel: també coneguda com la llei del sucre. Votada pel parlament un any abans, aquesta llei pretenia invocar un dels principis fundadors de la república: la igualtat dels ciutadans. En aquest cas, bàsicament en dos punts concrets: indicar en l'envasat la data de perennitat dels aliments i el seu contingut en sucre.

Pel que fa als territoris de Guadeloupe, Guyane, Martinique, La Réunion, Mayotte, Saint-Barthélemy, Saint-Martin i Saint-Pierre-et-Miquelon, la Loi Lurel prohibia que els productes alimentaris es poguessin vendre més enllà de la data de caducitat indicada als envasos. També prohibia que els productes alimentaris poguessin tenir un contingut de sucre afegit superior al dels productes similars de la mateixa marca distribuïts a la metròpoli (la llei utilitza l'eufemisme de "France hexagonale").

Puc fer-me una idea precisa sobre la justificació de fabricants i comerciants per vendre els productes alimentaris més enllà del que era la seva data de caducitat a la metròpoli. Pel que fa al seu contingut en sucres, el president de l'Association Diabète Nutrition (ADN) declarava que: "Sota el pretext que als illencs els agraden els aliments dolços, fiquen dues vegades més de sucre a les sodes i als iogurts i fabriquen una civilització de diabètics". Ho confirma el fet que, segons dades oficials, un 10% dels habitants de La Réunion són diabètics. Que aquesta malaltia és responsable d'una taxa de mortalitat que és quatre vegades la de la metròpoli i més de 1'000 amputacions per any, amb un cost sanitari tres vegades superior al de la metròpoli.

Wednesday, May 27, 2015

diverse cities are often the most segregated

Viure en una ciutat on existeix una gran diversitat racial no es tradueix per viure en una societat multiracial.

L'estudi de FiveThirtyEight ens diu que és molt comú viure en una ciutat amb una gran varietat de grups ètnics i racials i romandre aïllat d'aquests grups en un veïnat racialment homogeni.

L'estudi ens presenta unes taules sobre les 10 ciutats dels USA on la segregació és més elevada i altres 10 ciutats on és més baixa. Per construir aquesta taula els autors es basen en tres tipus d'índex: citywide diversity index, neighborhood diversity index i integration/segregation index.

Nate Silver: The Most Diverse Cities Are Often The Most Segregated, FiveThirtyEight, 01.05.2015

Tuesday, May 26, 2015

peaceful neighbours today, mass murderers tomorrow?

Què passa dins del cervell de la gent per passar de ser veïns pacífics a convertir-se en assassins de massa?

En 1997, durant les massacres de Bòsnia i de Rwanda, Itzhak Fried va descriure a The Lancet aquest canvi com part d'una síndrome: la Síndrome E.

Gairebé 20 anys després, Fried ha tornat a reunir sociòlegs, historiadors, psicòlegs i neurocientífics al Institut d'Etudes Avancées (Paris)  per  tornar a discutir de nou sobre aquesta patologia. Durant la conferència, anomenada 'The brains that pull the triggers', va ser entrevistat per la revista Nature sobre la necessitat de considerar els assassinats en massa des d'un punt de vista científic i sociològic, i també sobre el desafiament d'establir un diàleg interdisciplinari sobre aquest tema tant sensible.

Sunday, May 24, 2015

yukon, la quête sauvage

http://www.rts.ch/play/tv/popupvideoplayer?id=6803974#t=38

Passe-moi les jumelles és una emissió de la RTS que adoro. Fa 20 anys que va començar i cada setmana troben com sorprendre'm amb paisatges i personatges increïbles d'aquest país. El divendres passat, al darrer episodi d'aquesta temporada: Yukon, la quête sauvage, van proposar un viatge fascinant a través de l'espai i el temps al costat de Kim Pasche.

Kim Pasche (Moudon, Vaud) és un arqueòleg experimental que viu durant una bona part de l'any al territori del Yukon, prop del Cercle Polar Àrtic, on  tracta de desaprendre els nostres hàbits "civilitzats" i de posar en pràctica un estil de vida similar a la dels antics caçadors-recol·lectors. Aquest objectiu l'ha portat a col·laborar amb departaments d'arqueologia de Suïssa i del Canadà.

Parlem primer del territori del Yukon que, amb una superfície equivalent a la del estat espanyol, està poblat per 31'000 habitants, dels quals més de 23.000 es concentren a la seva capital, Whitehorse. I és en aquest territori, on resideix ~ 5 mesos per any, que Kim Pasche va comprar per molt pocs diners una concessió de caça que ocupa un territori més gran que el del cantó de Vaud.

Cada mes d'agost, se submergeix al bosc per recorre'l a peu. Passa els dies a la recerca de menjar, fent foc i en la construcció de cabanes de palla en el seu itinerari nòmada. El mes de novembre torna a la seva cabana de fusta i es transforma exclusivament en caçador, desplaçant-se també en canoa. Caça el caribú, llops, porc espins, perdius ... Però mai caça l'ós: "amb ells, és el status quo. Ells no m'ataquen, i jo no els ataco". Quan arriba la primavera surt del bosc i torna a Europa, on organitza estatges de supervivència, la seva principal font d'ingressos.

El més apassionant d'aquest episodi és confirmar a quin nivell de desconeixement del nostre medi hem arribat. Qualsevol de nosaltres ens podríem morir de fred o de gana rodejats de tots els recursos que necessitem i que no sabem com utilitzar. En aquest sentit, l'arqueologia experimental de Kim Pasche ens mostra tot allò que durant generacions hem oblidat

L'emissió dura 1h30' i està dividida en tres parts de 30'. La primera, té lloc a Suïssa, on Kim Pasche ens explica l'origen de la seva passió, la seva companya i com es guanya la vida. La segona part té lloc al territori del Yukon, en llocs més o menys civilitzats. Però és a la tercera part que Kim Pasche ens mostra l'aspecte més salvatge (potser el més humà, segons es miri) de l'emissió en un món totalment desconnectat de la civilització. No afegiré res d'altre sinó proposar-te que punxis a la imatge de dalt o en aquest enllaç i et deixis submergir per aquest reportatge fantàstic.


Altres referències:

Wednesday, May 13, 2015

un oeil sur la planète - le miracle suisse



Tres reportatges en francès d'un magazín trimestral dedicat a la geopolítica de la TV publica francesa (France 2): Un oeil sur la planète.
  • Le miracle économique suisse
  • Le système de formation suisse
  • La démocratie directe suisse
Sobre aquest darrer reportatge es diu que: L'une des clés du miracle suisse tient en deux mots : démocratie directe. Le peuple suisse se mêle de tout, tout le temps et ça marche. A l'échelon local, cantonal ou fédéral, les citoyens suisses peuvent faire entendre leurs voix grâce aux votations et référendums. Loin d'être un frein à l'initiative, ces votes à répétition donnent une démocratie moderne et vivante.

Thursday, May 7, 2015

publicar el teu cv al web ... altrament

A finals del mes passat, l'empresa va acceptar el canvi de funció que havia demanat i he aprofitat per refrescar el perfil del meu CV a linkedIn.

Com la majoria dels que'm visiteu ja coneixeu aquesta pàgina, no cal que afegeixi que, entre els seus avantatges, no figura el de deixar lliure curs a la creativitat.


Es per això que va cridar-me l'atenció el coratge (deixem-ho així) d'una companya de la feina que va publicar un post a LinkedIn parlant d'una altra pàgina on també pots publicar el teu CV d'una manera gratuïta i més personalitzada: cv wanted

Més que el personal que s'ocupa de la gestió de la pàgina creada per Atta, me va cridar l'atenció les declinacions de format que pots donar-li a la presentació del teu CV: veure exemples en aquest enllaç. Però amb tot, el que més me va cridar l'atenció va ser crear un compte i veure que'm proposaven la importació del meu perfil a linkedIn. En fi, vaig acceptar i, en dos clics amb la rata, aquest és el resultat.

Just per acabar dir que, amb la versió que jo he provat, pots crear més d'un CV amb el mateix compte, canviar la plantilla de la presentació de la teva pàgina i, pel que fa a l'exportació del teu CV, dir que t'ho permet fer en format Word, PDF i PDF Web. Pel que fa a les llengües, per ara està limitat a les oficials de la confederació i la llengua professional de la República de Ginebra: l'anglès. 

Tot i que, de pàgines com aquesta, en corren un munt per la xarxa, si vols donar-li un cop d'ull ... De totes maneres, no val la pena enganyar-se: xing als països de parla alemanya, viadeo a França i linkedIn a la resta, continuen essent les referències.  

Tuesday, May 5, 2015

bolets al jardí el mes de maig

Són petits i estan amagats entre la gespa, però ahir al vespre no vaig poder resistir-me a fer aquesta foto.

Monday, May 4, 2015

close to home



Aquest cap de setmana hem seguit vivint uns dels efectes d'aquest canvi climàtic que alguns insisteixen en seguir negant (1). Un canvi climàtic que sembla afirmar-se en l'escalfament que provoca un augment de la humiditat, que té com a conseqüència fenòmens climàtics d'una violència inhabitual (2). Com pots comprovar en les imatges al damunt, t'estic parlant de fenòmens que estan passant al costat de casa i que tenen un impacte particular en la xarxa de transports (tot funciona altre cop!). Afortunadament, hi ha penya que s'ho pren amb un excel·lent sentit de l'humor.

notes de premsa