Un article publicat a Nature Communications el passat 26.05.2015 (1) presentava el resultat de la recerca d'uns investigadors de la University of Wisconsin en col·laboració amb el Department of Agriculture Forest Products Laboratory (FPL) on es demostrava la viabilitat de substituir certs components electrònics d'un xip per nanofibres de cel·lulosa (CNF).
Les nanofibres de cel·lulosa son un material flexible, biodegradable i fet a partir de teixits vegetals que presenta un rendiment comparable al dels seus homòlegs metàl·lics, i l'avantatge de la ràpida biodegradació dels seus components. Dos dies després, The Register (2) recollia aquesta informació i la completava amb el problema del combat d'Interpol contra les màfies organitzades al voltant del reciclatge dels residus electrònics.
L'article de Nature Communications es va produir mesos després de la publicació d'un altre article molt interessant (3), on un equip d'investigadors del politècnic de Zurich presentava un nou material fet amb cèl·lules vegetals i nanotubs de carboni (CNT) que supera en 100 vegades el rècord dels millors sensors de temperatura fabricats fins ara per l'home.
Per obtenir aquest material, els investigadors de Zurich van fer créixer cèl·lules de tabac en un mitjà que contenia nanotubs de carboni. Els nanotubs de carboni, que poden conduir l'electricitat, no només van formar una xarxa entre les cèl·lules del tabac, sinó que van ser capaces de travessar les seves parets cel·lulars. Després d'assecat, els investigadors van obtenir un material solid semblant a la fusta que van anomenar cyberwood però que, a diferència de la fusta, pot conduir l'electricitat. Un altre dels resultats observats va ser que, després de la seva mort cel·lular, aquest material mantenia les propietats bioelèctriques observades a les plantes vives i una sorprenent estabilitat en la resposta a altes temperatures. El 31.03.2015 ETH Zurich News (4) publicava algunes idees sobre el potencial industrial del resultat d'aquesta recerca, com ara la seva utilització en pantalles sense contacte tàctil (conegudes com 'Touchless Screens'), càmeres sensibles a la calor, dispositius de visió nocturna... Aquestes idees van ser recollides el 26.05.2015 dos mesos més tard pel butlletí d'electro-suisse (5).
Si els resultats de les dues línies de recerca promet ser molt interessant, confesso el meu escepticisme pel que fa al reemplaçament de certs components electrònics. Si mai has obert un ordinador que ha estat treballant durant més d'una hora sabràs en què estic pensant. Però també és veritat que hi han smartphones equipats amb processadors molt més potents que els de la majoria dels ordinadors de taula i que comparativament no escalfen gran cosa.
- (1) Yei Hwan Jung et Al (2015): High-performance green flexible electronics based on biodegradable cellulose nanofibril paper, Nature Communications, 26.05.2015
- (2) Alexander J Martin: Wooden computer chips reveal humanity's cyber elf future, The Register, 28.05.2015
- (3) Raffaele Di Giacomo: Plant nanobionic materials with a giant temperature response mediated by pectin-Ca2+, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 18.02.2015
- (4) Fabio Bergamin: From tobacco to cyberwood, ETH Zurich News, 31.03.2015
- (5) Du tabac au cyberbois, electro-suisse, 26.05.2015
No comments:
Post a Comment
You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.