Pages

Saturday, August 15, 2015

suïssa: un estiu en què hem batut tots els rècords

Se'm fa molt estrany escriure aquest article avui dissabte, en un dia gris i plujos en que no hem passat dels 20°C (ara mateix estem a 15°C). Però som-hi ... Avui vull parlar-te del Juliol del 2015, que ha estat segons MeteoSwiss el mes més càlid des que van començar els registres de temperatures el 1864. Un mes que ens ha sorprès amb les temperatures de 39,7°C a Ginebra el 07 de Juliol, batent el rècord dels 38,9°C del 1921.

A la pregunta de què és el que pot explicar aquest fenòmen canicular,  m'agradaria respondre amb un article que ens parla d'una hipòtesi presentada per uns investigadors del Swiss Federal Institute of Technology (Zurich, ETHZ) (14). Segons aquests investigadors, la canícula que hem viscut aquest estiu estaria provocada per una zona d'alta pressió estable a la troposfera, entre 5.000 i 10.000 metres, que no ha deixat arribar els corrents de l'oest de l'Atlàntic Nord que habitualment determinen el temps a l'Europa Central.

Un fenomen conegut com calor latent (2) podria ser la causa. A les masses d'aire calent ascendent és produeix un canvi d'estat: el vapor d'aigua es condensa, formant núvols i alliberant l'energia latent que escalfa l'aire i fa que aquest pugui seguir pujant. A partir de l'estudi de dades dels darrers 21 anys recollides per mesures al sol, globus, avions o satèl·lits, els resultats mostren que tres dies abans de l'arribada dels corrents de l'oest dins de la regió de bloqueig, aproximadament el 45% de la massa d'aire s'escalfa d'aquesta manera, però durant la setmana anterior al 21.07, aquesta xifra va pujar fins el 70%.

Aquesta hipòtesi me sembla força plausible car explicaria perquè enguany els fronts de l'Oest no arribaven al centre d'Europa. Però també explicaria perquè, en una situació de temperatures molt elevades i d'una evaporació brutal, no s'ha produït el que seria habitual a la regió dels Alps: que l'aire ascendent del migdia, carregat d'humitat trobi l'aire més fred de les capes superiors i acabi provocant les conegudes tempestes del vespre.

Tot i que els investigadors de Zurich afirmen que, en l'estat actual, es tracta d'una hipòtesi especulativa, també afegeixen que és possible que, amb l'escalfament global, la freqüència d'aquests 'punts morts' podria canviar: i, amb més humitat en l'aire, alliberant calor latent, el fenòmen podria anar guanyant en importància.

De confirmar-se aquesta hipòtesi, podria ajudar a fer previsions més precises sobre l'inici i la fi del període de consolidació. Més, tenint en compte que aquestes situacions també es donen a l'hivern, generant estratus que provoquen fenòmens d'inversió tèrmica (3) que van des de la vall del Po, al nord d'Itàlia, fins al nord d'Alemanya


  1. La canicule exceptionnelle a son explication scientifique, Tribune de Genève, 21.07.2015
  2. Wikipedia: Calor Latent.
  3. Wikipedia: Inversió Tèrmica

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.