Pages

Thursday, January 28, 2016

imatges gratuïtes d'alta qualitat


Si mai necessites incloure al teu blog imatges lliures de copyright i d'alta qualitat pots fer-ho descarregant-les a aquesta pàgina: pixabay.com, on trobaràs més de 500'000 d'imatges vectorials i il·lustracions d'alta qualitat, lliures de drets d'autor i publicades sota llicència Creative Commons, que pots descarregar, modificar, distribuir i utilitzar com vulguis, inclòs qualsevol ús comercial

Wednesday, January 27, 2016

space debris: 1957 - 2015





A dia d'avui, gairebé 20'000 peces d'escombraries espacials es troben actualment en òrbita al voltant de la Terra. Aquest video, creat pel Dr. Stuart Grey del Space Geodesy and Navigation Laboratory (University College, London), mostra com la quantitat de deixalles espacials s'ha anant incrementant durant el període 1957-2015, a partir de dades de la localització exacta de cada bossic d'escombraries (space-track.org).


Jacobs, S. (2015). This simulation shows how much space junk is orbiting Earth. Grist 30.12.2015. [online]  [Accessed 5 Jan. 2016].

Tuesday, January 26, 2016

what really matters at the end of life



nota: punxa al logo TED dins de la imatge (dalt a l'esquerra) per veure la conferència en dimensions més grans que la del post.

Monday, January 25, 2016

visita virtual del british museum


British Museum - Google Cultural Institute
El British Museum va donar a conèixer a finals del 2015 el resultat de la seva col·laboració amb Google Cultural Institute (GCI): el més gran Google Street View del món en un espai interior que comprèn nou plantes i 85 sales permanents. El recorregut virtual del British Museum permet explorar prop de 80.000 objectes en exhibició (1% del total dels vuit milions d'objectes que composen la col·lecció del museu) en una visita que comença al gran hall del museu, amb la llum del matí que es filtra a través dels 3.312 panells de vidre que composen el sostre.

L'associació del British Museum amb el GCI no és limita a la presentació visual del museu al ciberespai. Una base de dades pública de més de 3,5 milions d'objectes, actualitzada des del 2007, permet que els visitants virtuals del museu puguin descarregar objectes de la col·lecció del museu per imprimir-los en una impressora 3D.


Més informació:

Thursday, January 21, 2016

microsoft hololens



Avui fa un any que Microsoft va penjar aquest vidéo. Segueix impressionant-me. Malgrat que ja hagi estat superat per presentacions com la del maig de l'any passat al 'Microsoft Build 2015' i d'altres que la van seguir i que pots trobar per youtube. Pots trobar més informació a la pàgina oficial de Microsoft Hololens

Wednesday, January 20, 2016

el bosc de Molai



Més enllà dels grans discursos sobre el canvi climàtic estan els fets. Entre aquests, que la millor eina per capturar el CO2 és tornar a fixar-lo en la vegetació. I més enllà de totes les especulacions costoses en maquinària o processos industrials per la fixació del CO2, hi ha el treball infatigable d'en Jadav Payeng que, des de 1979, s'ha dedicat a plantar un bosc de més de 500 Ha. i ha crear així una reserva forestal que està acollint animals en perill d'extinció en uns terrenys que l'acció de l'home havien transformat en un àrid desert.

Més enllà de tots els discursos, aquest vídeo et presenta fets. I més enllà de tota la penya que s'havia reunit a Paris fa uns dies esperant les decisions d'un grup de megalòmans, aquest vídeo i els articles que l'acompanyen volen demostrar que, en 36 anys, aquest home ha pogut fer el que ha fet amb uns mitjans econòmics ridículs però amb una força de voluntat i una humanitat extraordinàries.

La pregunta a fer-se és quin hauria estat el resultat si de la reunió de megalòmans hagués sortit la decisió d'invertir el 5% dels pressupostos mundials de defensa en accions d'aquest tipus. I què passaria si tots els que estaven manifestant-se a Paris utilitzessin aquests recursos per seguir personalment l'obra de Jadav Payeng.

Tuesday, January 19, 2016

large animals and storage of carbon in trees


Bob Magill: "Missing Tropical Animals Could Hasten Climate Change". Climate Central. 2015. Published on Scientific American and Accessed December 19 2015. 

Monday, January 18, 2016

la contaminació i els efectes sobre el canvi climàtic

imatge de assets.inhabitat.com
Pot semblar contradictori, però un aire més net en realitat podria estar exacerbant la tendència a l'escalfament global.

Com les partícules de l'aire tendeixen a dispersar la llum solar i envien una part d'aquesta de retorn a l'espai i molts països d'arreu del món estan millorant la qualitat del seu aire, hi ha menys partícules que reflecteixin la llum. Això significa que hi ha més llum solar que està arribant a la superfície de la Terra, que queda atrapada pels gasos d'efecte d'hivernacle i que està escalfant encara més el planeta.

Aquesta situació va ser presentada per Martin Wild, investigador de l'ETH de Zurich (Suïssa), el passat 15 de desembre, a la reunió anual de la American Geophysical Union.

Wild va afegir que: Això no vol dir que la gent pugui culpar els cels més clars de l'escalfament global, perquè la causa subjacent del canvi climàtic és l'excés d'emissions de carboni a l'atmosfera. Però sembla un fet que la contaminació de l'aire podria haver contrarestat una part de l'escalfament causat per l'excés de carboni a l'atmosfera (segueix ...)


Tia Ghose: "Huh? Could Cleaner Air Be Worsening Global Warming?". LiveScience.com,18.12.2015.Accessed on December 19 2015. 

Sunday, January 17, 2016

un futur megatsunami a l'illa de La Palma?



Ward, S.N.; and Day, S. (6).
El 17.06.2015, un comunicat de la Dirección General de Protección Civil y Emergencias del govern espanyol, informava de la inauguració de la I Conferencia de planeamiento del Ejercicio europeo 'Westsunami 2015'. Segons mencionava aquest comunicat, l'objectiu era la coordinació dels sistemes d'alerta i comunicacions dels governs d'Espanya, Portugal i Marroc amb els procediments de la Unió Europea, a través del Centro de Coordinación de Respuesta ante Emergencias. Com Exercici de taula, 'Westsunami 2015'  havia de permetre als respectius centres de coordinació nacionals de familiaritzar-se amb els procediments de gestió d'emergències de la Unió Europea i amb el maneig d'eines tan útils com la informació dels satèl·lits (1).

El 2011, Mauricio González, investigador del Grupo de Ingeniería Oceanográfica y Costas la Universidad de Cantabria i expert en tsunamis, declarava a El País que "aún no existe un sistema de alerta de tsunamis", encara que també parlava de "un sistema de detección de la Unesco, con sede en París" (2). Desconec si González feia referència al IOC Tsunami Programme (3) i si el mencionat exercici de Protección Civil està relacionat amb el projecte Tsunami Early Warning Systems (4), integrat en aquell programa. Tot i que estic segur que l'exercici tenia molt a veure amb els objectius del Tsunami Warning Focal Point (5).

El passat 10.11.2015 la Dirección General de Protección Civil y Emergencias anunciava un nou exercici amb els mateixos participants amb l'objectiu de "ensayar los procedimientos de alerta temprana y sistemas de coordinación ante un riesgo de baja probabilidad de ocurrencia" on es simularia "un terremoto, con epicentro próximo al que tuvo lugar en 1755, que podría afectar a las costas del suroeste de la Península, Canarias y a la costa atlántica de Marruecos" tot i que en el comunicat també es menciona un "hipotético maremoto que afectaría al suroeste de la Península, Canarias y costa Atlántica de Marruecos" (6).

Afortunadament, focalitzats en les eleccions del 20D i les discussions entre JxSi i la CUP arran de les eleccions del 27S, els medias espanyols han passat per alt la eventual importància d'un exercici de taula que ha pres com a objecte de simulació el gran terratrèmol del 1755 (7) i el tsunami de 12 m. d'alçada que va destruir les muralles portuàries de Cadis. Imagino que podem felicitar-nos de que cap periodista s'hagi desplaçat al ministeri de l'interior per demanar si el mencionat exercici té alguna relació remota amb les polèmiques entre geòlegs i vulcanòlegs al voltant de la possibilitat d'un eventual megatsunami lligat a una eventual futura erupció a Cumbre Vieja (8, 9) que descriu el video de presentació d'aquest post.

Deixant de banda visions delirants com la imaginada a "La Palma Demolition Project" (10), sabem que la mencionada hipòtesi del Megatsunami elaborada pels geòlegs Simon Day i Steven Neal Ward, no gaudeix d'un consens generalitzat fins i tot al Regne Unit, com ho demostra aquest interessant article publicat en 2004 per Ali Ayres a BBC News (11) o un report del 2006 de la Technical University Delft, Netherlands (12) que't pots descarregar a una pàgina que té com URL lapalma-tsunami.com (13).

Mentre la premsa espanyola es focalitza en allò que és essencial i el ministre de l'interior s'encomana a la protecció de la Verge i de l'àngel Marcelo (13), tranquil·litza saber que encara hi han professionals sota les seves ordres que es dediquen a fer simulacions destinades a provar el sistemes de resposta de la protecció civil davant d'una eventual catàstrofe geològica.


  1. Proteccioncivil.org, (2015). El director general de Protección Civil y Emergencias inaugura la I Conferencia de planeamiento del Ejercicio europeo 'Westsunami 2015' - Comunicados - Dirección General de Protección Civil y Emergencias. [online] [Accessed 30 Dec. 2015].
  2. Méndez, R. (2015). ¿Tsunamis en España? Pues sí. [online] EL PAÍS. Available at: [Accessed 30 Dec. 2015].
  3. IOC Tsunami Programme: home page, North-eastern Atlantic and Mediterranean Home
  4. Tsunami Early Warning Systems (EWS): home page, wikipedia; Osborne, Hannah (2012): Tsunami Threat to Europe: New Early Warning System Tested. International Business Times UK [online] [Accessed 30 Dec. 2015].
  5. Tsunami Warning Focal Point (TWFP): home page. The Tsunami Warning Focal Point either is the emergency authority or has the responsibility of notifying the emergency authority of the event characteristics (earthquake and/or tsunami), in accordance with national standard operating procedures.
  6. Interior.gob.es, (2015). 'Westsunami 2015': España, Portugal y Marruecos coordinan su respuesta ante emergencias - Noticias - Ministerio del Interior. [online] [Accessed 30 Dec. 2015].
  7. Terremoto de Lisboa de 1755: wikipedia
  8. Megatsunamis -Canary Islands: wikipedia
  9. Ward, S.N.; and Day, S. (2005). Tsunami Thoughts |  CSEG Recorder, 12.2005, DEC 2005|Vol.30 NO.10 online] [Accessed 30 Dec. 2015]
  10. La Palma Demolition Project: wikia (see also Constructed Worlds presentation)
  11. Ali Ayres (2004). Tidal wave threat 'over-hyped. BBC News, Science/Nature, 29.10.2004 [online] [Accessed 30 Dec. 2015].
  12. Maarten Keulemans (2006): De dag dat de wereld verging Megatsunami La Palma loopt vertraging op. [in]Onderzoek pp. 16-21. Technical University Delft, Netherlands.
  13. Publico.es, (2015). Jorge Fernández Díaz: Tengo un ángel de la guarda que se llama Marcelo y que me ayuda a aparcar. Publico.es, 10.12.2015 [online] [Accessed 30 Dec. 2015].

Friday, January 15, 2016

lausanne 14.01.2016

Lausanne, quartier de la Blécherette, 14.01.2016, tornant a casa des de la feina i previsions de météosuisse pels propers dies a la vila.

Thursday, January 14, 2016

32 symbols found in ancient caves all over Europe



Bradshaw Foundation (2011): Geometric Signs - A New Understanding by Genevieve von Petzinger. [online] Bradshawfoundation.com. [Accessed 4 Jan. 2016].

Genevieve von Petzinger. University of Victoria, Anthropology, Graduate Student

Wednesday, January 13, 2016

the auroral substorm expansion

The Aurora Breakup
Un nou estudi publicat per científics del Kyoto-Kyushu Research Team el passat 21.12.2015 a la revista Journal of Geophysical Research,  afirma haver resolt el misteri de ruptures de les aurores - la formació de les subtempestes d'aurores boreals amb sobtats esclats de brillantor. L'estudi tira per terra les teories existents sobre el mecanisme que es troba darrere d'aquest fenomen.




Caithness: Night of the Northern Lights, 27-28 February 2014, by Maciej Winiarczyk (Caithness Astronomy Group) at youtube.
On 25th February 2014 Sun produced X4.9 flare which on 27th February caused G2 (KP 6) geomagnetic storm on Earth. It was the brightest aurora display so far during this solar maximum which I could witness with auroral displays overhead in the far north of Scotland. This short movie illustrates what has been seen from latitude 58.3 degrees north.

Tuesday, January 12, 2016

VertiGo: The Wall-Racing Robot



VertiGo és un projecte de robot de ciència ficció, fruit de la col·laboració entre un equip de joves enginyers del Autonomous Systems Lab del Politècnic de Zürich i de la penya de Disney Research Zürich, que s'ha instal·lat al seu campus: l'únic centre de recerca Disney fora dels USA. Sobre el que fa aquest robot, et deixo donar-li un cop d'ull als 3min del video: és senzillament impressionant!

Monday, January 11, 2016

human development index 2015



L'índex de desenvolupament humà (IDH) és un indicador del desenvolupament humà per país, elaborat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD). Es basa en un indicador social estadístic compost per tres paràmetres: vida llarga i saludable, educació i nivell de vida digne.

Pots trobar el document en la llengua que prefereixis a: http://hdr.undp.org/en/2015-report/download.

Sunday, January 10, 2016

energy poverty in the countries of the european union

La pobresa energètica va ser definida per Brenda Boardman, professora del Departament de Geografia de la Universitat d'Exeter (UK), com l'incapacitat per a una llar d'obtenir una quantitat adequada de serveis energètics amb el 10% de la renda disponible.

Al Regne Unit aquesta definició s'ha relacionat amb una temperatura de la llar establerta a 21ºC a la sala d'estar i de 18 ºC a la resta de les habitacions.

Un estudi de la Comissió Europea publicat a mitjans del 2015 sobre l'estat de la pobresa energètica a tot Europa constatava que gairebé el 11% de la població de la Unió Europea es troba en una situació en què les famílies no són capaces d'escalfar adequadament les llars a un cost accessible. Una situació que, segons les estimacions, afecta al voltant de 54 milions de persones a la UE i que, segons l'estudi, es deu a l'augment dels preus de l'energia, als baixos ingressos de les famílies i a un aïllament energètic deficient dels habitatges. Una situació que seria particularment freqüent a l'Europa Central, Oriental i Meridional.

Aquest fenomen no és desconegut a l'Europa del Nord, particularment al Regne Unit. Així, The Guardian publicava a principis de l'any passat un article basat en un estudi de la Association for Decentralised Energy que ficava en evidència que, contràriament a la percepció de que la pobresa energètica afecta principalment a la tercera edat, dels 1,1 milions de persones a Anglaterra que viuen en situació de pobresa energètica, un 49% treballen, i un 45% són famílies amb nens.

Tampoc és un fenomen desconegut a la RFA. Així, Chris Morris publicava a German Energy Transition que en 2014 a Alemanya hi havien 351,802 llars amb  el corrent tallat perquè no podien pagar les factures, un augment de gairebé el 10% sobre les 320.000 llars comptabilitzades durant el 2012 (un 0.7% sobre 44 milions llars, aproximadament).

Abans de simplificar aquesta situació inacceptable amb delirants conflictes Nord-Sud, als que tant afeccionats són els moviments alternatius de l'Europa Meridional, jo proposaria la lectura d'un document: Still the Cold Man of Europe [PDF]. Un informe que compara l'estat de pobresa energètica de les llars del Regne Unit amb els valors d'altres 15 països europeus amb un nivell de desenvolupament equivalent. I que arriba a la conclusió de que, entre aquests països, cap té les taxes de pobresa energètica que hom pot trobar al Regne Unit.


Friday, January 8, 2016

el barri gòtic: de símbol nacional a parc temàtic

Avui m'agradaria compartir amb tu un article publicat a la secció Catalunyaplural de eldiario.es i la tesi doctoral de Agustín Cócola sobre l'artificialitat que amaga el disseny arquitectònic del que avui coneixem com el Barri Gòtic: Una zona monumental que puede considerarse fruto de la imaginación del escritor Ramón Rucabado, que en 1911 propuso en un artículo en la revista Cataluña la creación de “un barrio gótico” que “sería como un estuche precioso que custodiaría las joyas riquísimas de Barcelona, la Catedral y el Palacio de los Reyes”.


J.J. Caballero (2015). El Barrio Gótico o cuando las apariencias engañan. eldiario.es, 31.12.2015 [online] Available at:  [Accessed 7 Jan. 2016].

Agustín Cócola Gant: El barrio gótico de Barcelona. De símbolo nacional a parque temàtico. Scripta Nova. Revista electrónica de geografia y ciencias sociales.Universidad de Barcelona. ISSN: 1138-9788. Depósito Legal: B. 21.741-98 Vol. XV, núm. 371, 10 de agosto de 2011.[Nueva serie de Geo Crítica. Cuadernos Críticos de Geografía Humana]

Thursday, January 7, 2016

2015 was the year of the hoverboard



Fictional hoverboard used in
Back to the Future Part II and III
I'd like to share with you the following videos concerning the advances on the hoverboard technologies that are available since the last year. But before to judge it, please remember that aviation development started with a 59 seconds flight over a distance of 260 m. Now, it's time to dream!

more about Lexus Hoverboard (hear in Cubelles, Barcelona) in Sheffer, S. (2015). I rode the Lexus hoverboard at a skatepark in Spain. The Verge 04.08.2015 [online] . [Accessed 5 Jan. 2016].
Jim Gorzelany (2015). Move Over Marty McFly - Lexus' Hoverboard Really Flies [online] [Accessed 8 Jan. 2016].



more about the Hendo Hoverboard in Sean O'Kane (2015). This is the new version of the Hendo hoverboard, The Verge 22.10.2015. [online] [AccessedJanuary 08, 2016]
Futurism, (2014). World's First Hoverboard - Futurism, 20.10.2014 [online] [Accessed 8 Jan. 2016].
Aaron Tilley. (2014) Architect's Dream Of Levitating Houses Turns Into A Hoverboard. Forbes 21.10.2014  [online] [Accessed 8 Jan. 2016].






more about ArcaBoard in Sean O'Kane (2015). This hoverboard costs $20,000 and can fly for six minutes, The Verge, 24.12.2015. [online] [Accessed 8 Jan. 2016].


Tuesday, January 5, 2016

john gurche: shaping humanity



A paleoartist John Gurche's vision of his own direct ancestry in under 2 minutes. Learn how he draws on fossil discoveries and forensic techniques to create transfixing reconstructions of long-lost human ancestors.

Futurism, (2016). Watch the Evolution of the Human Face in 90 Seconds - Futurism 03.01.2016. [online] [Accessed 5 Jan. 2016].

Sunday, January 3, 2016

happy new year


La tia Emma i el Sr. Barlattey


Com no se't pot amagar res, the above pictures són el testimoni de que vam passar el cap d'any amb els Monster's. A dalt ens pots veure el 31.12, acomiadant-nos de l'any a Les Brasseurs. Al mig, a casa, el mateix dia, per la nit vella. I abaix, el primer de gener, a l'auberge du Lac des Joncs, a Les Paccots. Tot i que havíem parlat d'anar a les termes de Saillon, vam haver de canviar de destí perquè a en Hands se li va ficar al cap de provar un dispositiu d'enregistrament de cacofonies amb forma de càmera de fotos. La veritat és que el dispositiu ens va donar yu-yu. I quan vam anar a demanar-li consell a l'expert local, un tal Barlattey, vam realitzar que ja no podia dir-nos gran cosa.

Saturday, January 2, 2016

our homes smarter and greener

Avui m'agradaria compartir amb tu una selecció d'articles que he anat recollint al National Geographic sobre l'ecologia aplicada a la construcció:

Koch, W. (2015). Green Roofs Get Lift As France Makes Them de Rigueur. news.nationalgeographic.com, 28.03.2015. [Accessed 23 Dec. 2015].



Koch, W. (2015). 10 of World's Greenest Buildings. news.nationalgeographic.com, 22.04.2015.[Accessed 23 Dec. 2015].

Nunez, C. (2015). 7 Cool Ways Cities Are Thinking Ahead on Climate Change. news.nationalgeographic.com, 13.07.2015.[Accessed 23 Dec. 2015].

Koch, W. (2015). Glass Paint: Secret to Keeping Metal Roofs Cool on Sunny Days. news.nationalgeographic.com, 16.08.2015. [Accessed 23 Dec. 2015].

Koch, W. (2015). 10 Nifty New Things That Could Make Our Homes Smarter and Greener. news.nationalgeographic.com, 21.11.2015. [Accessed 23 Dec. 2015].

Nunez, C. (2015). How These Communities Save Energy—and Time for What Matters. news.nationalgeographic.com. [Accessed 23 Dec. 2015].