Pages

Tuesday, June 14, 2016

suisse - albanie

una vella imatge publicada a
Le Matin el 11.10.2013
El passat diumenge, la RTS passava un reportatge a la seva emissió 'Mise au point' que'ns parlava del partit de l'Eurofoot entre Suïssa i Albània: Suisse-Albanie, à chacun son Xhaka (1) i del sentiment contradictori que provocava la identificació de la comunitat albanesa amb un o altre equip. Amb el cas més que especial de la família Xhaka, on un germà defenia els colors de Suïssa i un altre els d'Albània.

Just per aquells que no estigueu al corrent, la selecció suïssa d'enguany compta amb sis jugadors d'origen albanès (eufemisme utilitzat per no parlar del Kosovo). I la selecció albanesa d'enguany compta amb set jugadors que tenen la doble nacionalitat: suïssa i albanesa. Alguns van qualificar el match com un partit entre l'Albània A i l'Albània B. Altres van dir que si Albània tenia dos equips a l'Eurofoot, Suïssa també. I mentre hom parlava dels albanesos a la selecció Suïssa, el diari 'Le Temps' ens recordava que, a la llista dels 23 seleccionats suïssos, també hi havien cinc jugadors nascuts a l'Africa subsahariana.

Espero que aquest reportatge serveixi d'ajuda per aquells que no han volgut mai entendre que vivim a un país d'integració i d'acollida. I espero que veure les imatges dels albanesos de Ginebra que porten banderes suïsses i albaneses indistintament, els hauria d'aclarir tres o quatre coses.

Valdria la pena també demanar-los dos minuts de reflexió sobre el fet de que la majoria dels albanesos (kosovars?) de la selecció suïssa (i dels que tenen la doble nacionalitat a l'equip albanès) siguin fills dels refugiats de la guerra dels Balcans, tant com molts dels subsaharians de la selecció suïssa son fills dels refugiats que van fugir del reguitzell de guerres que assolen aquell continent.

A partir d'aquí suggereixo que els europeus donin un cop d'ull als membres de les seves seleccions nacionals i ens expliquin quants en són fills de refugiats i de l'asil polític. Quan hagin fet els comptes, poden seguir donant-nos les lliçons sobre l'acollida i la integració que mai els hem demanat.

3 comments:

  1. Gran reflexió.I hem de tenir en compte els forts vincles que tenen aquells penjats del bloc del GS amb Albània.La culpa va ser de´n Doc que es va capficar en fer un treball sobre aquest estrany país,i després tu vas seguir el fil amb un contacte més humà amb els refugiats que es van convertir en veïns teus.I per a rematar-ho,ja saps que vaig fer una visita (curta,afortunadament)on vaig conèixer una sèrie de personatges dignes de protagonitzar certs tipus de films,més o menys foscos.Entre ells hi havia un jugador de futbol que militava en un equip de la sèrie B italiana,per lo que suposo que la majoria de jugadors de la selecció d´Albània juguen en equips fora de casa i,és possible,que tots ells hagin hagut de triar entre representar al seu país d´orígen o al seu país d´acollida,si es tracta dels fills dels refugiats,clar.En qualsevol cas,que guanyi el millor.

    ReplyDelete
  2. Els refugiats albanesos que corren per Suïssa venen de Kosovo. Hi ha una colònia molt important a Suïssa entre 150'000 i 170'000 kosovars a Suïssa sobre una població al Kosovo de 2'1 milions d'habitants! Sense comptar les parelles mixtes, clar. Malgrat els conflictes que ja et pots imaginar, els lligams són molt forts. La comunitat albanesa té la seva pròpia premsa, la seva televisió (a part de les cadenes que els arriben pel cable), la seva universitat a Ginebra, les seves mesquites i, malgrat tot el que hom pugui pensar, s'han integrat millor que altres comunitats (tret dels casos que ja et pots imaginar). I pel que fa a Suïssa, crec que hi ha una dada que ho diu tot: les úniques tropes que Suïssa ha enviat a l'estranger després del s XIX, estan destinades a Kosovo.

    ReplyDelete
  3. Creus,però,que és bona fórmula per a la integració disposar de la teva pròpia premsa,tv,universita,etc.?

    ReplyDelete

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.