Pages

Thursday, August 11, 2016

electricitat solar per la cara

Possiblement tu tampoc no has escoltat parlar mai de la Universitat de Aalto ni tampoc saps que es troba a Finlàndia. Però, després de haver-me passat pel wiki i haver vist algunes imatges dels seus edificis. tinc la sospita que algun arquitecte del campus de la UAB sí que la coneix, i molt més que bé!

En fi, la historia va d'un investigador visitant d'aquesta universitat finlandesa que es va deixar caure per l'EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne) i va realitzar que, quan la llum és absorbida per una tinta ordinària, genera calor. Però que quan és absorbida per una tinta fotovoltaica, converteix part d'aquesta energia en electricitat: i com més fosc sigui el color, més electricitat produeix.

També va realitzar que les cèl·lules solars impreses en colors són tan eficients i duren tant com les cèl·lules solars elaborades de manera tradicional: poden suportar més de mil hores de llum contínua i l'estrès pel calor sense cap signe de degradació del rendiment.

La tinta fotovoltaica i els millors electròlits estaven a la seva disposició al grup de recerca on treballava a l'EPFL. I en tornar a la Universitat de Aalto, va reunir un equip que va utilitzar aquesta tecnologia en la impressió d'unes fotografies que produeixen corrent elèctric quan s'exposen a la llum.

Per la resta, et passo un parell de referències cas que't vinguin ganes d'aprofundir en el tema.

Ah, si! A l'EPFL segueixen treballant en l'optimització de l'eficiència dels vidres de colors per la producció d'energia fotovoltaica. Uns vidres que ja fa temps que equipen el Swiss Tech Convention Center al campus de l'EPFL. L'idea, de lluny molt menys simpàtica que la dels investigadors finlandesos, és difondre aquesta tecnologia quan estigui a punt a les finestres dels edificis d'arreu del món.

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.