Pages

Tuesday, September 13, 2016

recuperant els mots dels nostres avantpassats

Fa temps que els resultats de les anàlisis de l'ADN mitocondrial (1) ens van dir que una cinquena part de la reserva genètica de la humanitat té el seu origen a la l'Índia, de manera més especifica, als pobles dravidians (2) que habiten aquell subcontinent. I des de fa molt més temps, també sabem que, tret d'algunes excepcions que pots veure al mapa, tots parlem una llengua que té les seves arrels en una llengua comuna que hom coneix amb el nom de protoindoeuropeu (3).

I malgrat que, si fa no fa, tots tenim avantpassats comuns, més tard van venir les tribus, les religions, els reis, les fronteres, l'evolució de les llengües, les guerres i la penya que es creu diferent per haver nascut en una classe social o una altra, en un país o en un altre, i creure en una religió o en una altra.

Però no és aquest tema el que avui vull compartir amb tu, sinó un article de Héctor Garcia Barnés a El Confidencial (4) que, en una línia molt diferent d'un que vam veure fa poc, recull un article de la secció de recerca del la pàgina de la Universitat de Cambridge (5) que tracta sobre la reconstrucció de la pronunciació de la llengua protoindoeuropea gràcies a un ús audaç de la estadística lligada als espectrogrames dels sons.

Com avui no tinc massa temps per desenvolupar el tema, et proposo que't llegeixis els articles de Garcia Barnés (com introducció) i el de John Aston, per veure amb molt més detall aquest camp de recerca i escoltar els primers sons obtinguts amb aquesta tecnologia. Jo he trobat molt interessants els dos articles.


  1. KIVISILD, T. et al. (1999): Deep common ancestry of Indian and western-Eurasian mitochondrial DNA lineages, Elsevier Science Ltd. Published by Elsevier Inc., DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0960-9822(00)80057-3
  2. Wikipedia: Pobles dravidians
  3. Wikipedia: Protoindoeuropeu
  4. GARCIA BARNES, Héctor (2017): Así sonaba el primer idioma del que nacieron todos los demás. Cambridge y Oxford lo reconstruyen, El Confidencial, 30.07.2016 
  5. ASTON, John (2016): Time travelling to the mother tongue, University of Cambridge, 19.07.2016

1 comment:

  1. En complement de la recerca destinada a recuperar els mots dels nostres avantpassats, un equip d'investigadors italians ha analitzat les cordes vocals de Ötzi, una de les mòmies prehistòriques més populars del món descoberta a una glacera dels Alps italians el 1991. Pots llegir la noticia publicada a Gizmodo el passat 20.09.2016 i ... la veu que on li imagina a Ötzi en aquest vídeo. Tinc com el sentiment que, d'aquí uns anys, tot plegat ens farà riure amb ganes.

    ReplyDelete

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.