Pages

Wednesday, April 26, 2017

produir cautxú i niquel amb dent de lleó?

A principis del mes de març, Horizon publicava un article molt interessant sobre el projecte DRIVE4EU (1), que permetria a l'UE escapar a la seva dependència del cautxú del sud-est d'Àsia, que representa més del 90% del nostre subministrament i actualment està  amenaçat per un fong que ja ha demostrat els seus efectes devastadors a les plantacions de cautxú de l'Amèrica del Sud.

Per escapar a aquesta dependència i als seus eventuals efectes catastròfics, el projecte DRIVE4EU ha estudiat les aplicacions d'una varietat de dent de lleó (Taraxacum koksaghyz) amb l'objectiu de produir amb aquesta planta un cautxú natural. Un projecte anterior, UE-Perles (2012), ja va demostrar que la qualitat del cautxú que produeixen les llavors seleccionades d'aquesta varietat de dent de lleó és comparable a la dels arbres de cautxú, i que les seves arrels poden contenir un 15% de goma, tres vegades la quantitat de la dent de lleó salvatge.

Un altre objectiu de DRIVE4EU és el d'assegurar que aquesta varietat és rentable per als agricultors. Així, gràcies a un tractament addicional, aquesta varietat de dent de lleó  també allibera un altre producte de les seves arrels: una fibra dietètica anomenat inulina que pot representar el 40% de la matèria seca de les arrels. Un sucre que pot ser utilitzat per fer un plàstic biodegradable del tipus usat en ampolles de begudes. Pel que fa als rendiments, actualment 1Ha d'aquesta varietat de dent de lleó produeix al voltant de 200 kg de cautxú. Tot i que l'objectiu del projecte és que arribi a 900 kg.

Si no fos prou, aquesta varietat és un hiper-acumulador de niquel, utilitzat en molts productes industrials, com ara la fabricació de coberts d'acer inoxidable, cables i bateries renovables. Un metall del que la UE produeix només el 6% de l'oferta mundial, tot i consumir el 18%.

Ara que ja tens una bona pista sobre aquesta línia de recerca de la UE, crec que val la pena que't llegeixis aquest article més que interessant (2)


  1. DRIVE4EU: Dandelion Rubber and Inulin Valorization and Exploitation for Europe
  2. Rubber dandelions and nickel-eating flowers, Horizon, 06.03.2017

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.