Pages

Monday, May 8, 2017

a humanitarian forum for geographic information

Venir au secours de populations touchées par un conflit nécessite une bonne connaissance des lieux.
source: Keystone/AP, publiée par 20minutes.ch
CartONG és una organització no governamental compromesa des del 2006 amb la promoció de l'ús de la informació geogràfica per millorar la recollida i anàlisi de dades per als programes d'assistència humanitària d'emergència i de desenvolupament a tot el món. Malgrat un nombre enorme de voluntaris, l'equip fix és força reduït i, com pots veure en aquesta pàgina, bàsicament localitzat a França.

Això no treu que siguin remarcablement dinàmics, com ho demostra la organització el passat mes d'octubre del GeOnG 2016: The Humanitarian Forum for Geographic Information. O com ho demostra també una llista impressionant de partners, com pots comprovar en aquest enllaç. Entre aquests partners pots trobar un altre equip digne de menció: OpenStreetMap, l'organització que ha posat en la nostres mans una eina equivalent en cartografia col·laborativa al que wikipedia és a les enciclopèdies (veure a Wikipedia [en] [ca]).

A l'edició en francès de 20 Minutes del passat 05.05.2017 un article signat per Lucie Fehlbaum: Aider les humanitaires à s'orienter en peu de clics, parlava de la presentació de CartONG a la Universitat de Ginebra i del projecte de cartografia participativa amb OpenStreetMap en suport de les ONG, una presentació que es va preparar amb la col·laboració del MEG (Mouvement des Etudiant.e.s en Géographie)
Là où les conflits bouleversent les zones urbaines, comme en Afrique, les cartes sont vite obsolètes. «Les bénévoles sur place ont besoin de données claires, notamment sur la population et les infrastructures, pour pouvoir travailler efficacement, explique Martin Noblecourt, de CartONG. Le site OpenStreetMaps fonctionne comme Wikipédia, tout le monde peut ajouter une information depuis chez lui».

Avec trois millions de contributeurs répartis sur toute la planète depuis son lancement en 2006, CartONG travaille avec plusieurs ONG, de Médecins sans frontière à la Croix-Rouge (CICR). «Cette communauté, vivante, nous fournit d’importantes données pour les projets d’eau et d’habitat, révèle Yann Rebois, cartographe au CICR. Nous travaillons en ce moment à Goma, au Congo. Les contributeurs ont répertorié 50000 bâtiments en plus en à peine deux semaines.»

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.