Pages

Tuesday, September 17, 2019

open research - open access


El gener del 2017 vaig publicar en aquest blog un article en record d'Aaron Swartz (1), que va preferir suïcidar-se abans de fer front a una condemna de 35 anys de presó, un milió de dòlars i la confiscació dels seus béns per haver descarregat i difós gratuïtament publicacions acadèmiques que només es podien consultar contra pagament (2).

Al mateix article també et parlava d'una altra activista: Aleksandra Elbakian (3), que va reprendre l'activitat d'Aaron Swartz sota la persecució implacable de les editorials que veien perillar els seus guanys amb la lliure difusió del coneixement.

A una proposta que feia part d'Horizon 2020, un paquet de finançament per a la investigació científica, la UE ens deia en 2013 que enguany s'obriria l'accés gratuït al coneixement (4) :
... Qualsevol investigació publicada que es financi per la UE entre el 2014 i el 2020 ha d'estar disponible en revistes d'accés obert, on tothom pugui consultar-la de manera gratuïta.
En 2018, Robert-Jan Smits, director general de recerca, la ciència i la innovació de la UE, ens parlava explícitament de la prioritat de la prioritat de l’Open Access per la UE (5):
En aquests moments estem dotant amb molts diners públics la ciència en l'àmbit nacional, europeu i mundial. Però no tenim accés gratuït als resultats publicats de la investigació que financem, ja que hem de pagar per fer-ho. Hem de gastar una quantitat enorme de diners cada any en subscripcions a revistes on es publiquen els articles científics que financem. Però hem de fer que aquests resultats estiguin disponibles immediatament en accés obert.  L’Open Access és esmentat explícitament com a prioritat dins l’agenda científica oberta.
Probablement tots els articles amb finançament públic siguin de lliure accés a partir del 2020. Però el Fons Nacional Suís de la Recerca Científica (FNS), tot i haver-hi subscrit els objectius del Pla S de la UE, ha decidit seguir la seva pròpia estratègia per al 2020 car, una enquesta realitzada entre 2014 i 2018 li ha permès realitzar que (6):
Prenent 32.000 publicacions subvencionades pel FNS entre el 2014 i el 2018, sols el 48% són actualment de lliure accés, el 33% no és accessible online i el 19% no està disponible en la seva versió més recent i més útil. Així doncs, encara queda molt a fer per a reeixir l’objectiu d’accés obert al 100% per al 2020.
A partir d'ara, el FNS comprovarà que els beneficiaris apliquen el requisit d'accés obert. "Si trobem que aquesta obligació no és respectada o que la situació no està clara, enviarem una lletra a la persona interessada".
Interpreto doncs que la lletra prevista serà duríssima i farà tremolar de por els infractors. Però hi ha també una al·lusió a la Green Road:
Les publicacions sovint es poden publicar segons la Green Road, que consisteix a publicar primer els resultats a una revista de pagament i després enviar l’article a una base de dades d’accés obert en un termini de sis mesos (o dotze mesos per als llibres).
Diable! Algú podria interpretar que s'està obrint la porta a què els editors puguin negociar la venda de publicacions subvencionades amb els meus impostos, bloquejant el seu lliure accés entre 6 mesos i un any a tots aquells que no paguin per elles.

  1. Wikipedia: Aaron Swartz
  2. Privés de savoir? Le combat d'Alexandra Elbakyan, publicat en aquest blog el 26.01.2017
  3. Wikipedia: Aleksandra Elbakian
  4. Research plan fuels open access revolution, Horizon, 13.03.2013
  5. Open access to scientific publications must become a reality by 2020 - Robert-Jan Smits, Horizon, 23.03.2018
  6. Objectif 100%: généraliser les publications en Open Access, Fonds National Suisse de la Recherche Scientifique, 13.06.2019

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.