Pages

Friday, April 3, 2020

fes-te un favor, fes-me un favor ...

L’autoverificador: com identificar informacions falses

Amb la millor voluntat del món, hi ha gent que m'està enviant una pila de "coses" que han estat creades per generar un ambient de mal rollo en un moment en què molta gent s'està deixant literalment la vida per solucionar un problema que ningú, insisteixo, ningú ni enlloc, ha demostrat estar preparat per fer-li front (1).

Fa uns dies vaig llegir al compte de Fernando Aranguren un tweet que em va agradar, que subscric i que he decidit practicar:
AVISO: Llevo tiempo bloqueando de forma aleatoria cuentas fachas, sembradoras de odio y propagadoras de bulos que socavan la convivencia. Desde hoy, además, dejaré de seguir a aquellos que las siguen. No puedo ir avisando uno por uno. Algunas sorpresas son bien dolorosas.
Per si no queda prou clar el que és un fake, fem-nos un favor. No enviem res que no estigui signat. Si ens han enviat alguna "cosa" sense cap signatura ni cap font fiable, una "cosa" que és super secreta i cap govern no vol que se sàpiga, fem-li un favor al seu autor i no la difonguem perquè segueixi sent un secret ben guardat. Si algú té un conegut que té un cosí, un veí o un amic que li ha explicat alguna "cosa" de natura a fer caure qualsevol govern, no permetem que la "cosa" surti de l'àmbit confidencial, no sigui que la NASA estigui espiant amb els seus làsers i el seu conegut acabi a Guantànamo.

Si malgrat tot, encara queden dubtes sobre què és un fake, podem seguir les indicacions de L’autoverificador de media.cat (2), o la Guia bàsica per identificar fakes de la BBC (3), La caixa d'eines de verificació de notícies de Maldita.es (4) o donar-li un cop d'ull a la pàgina de First Draft en espanyol (4).

Si la "cosa" no ve d'un conegut i té el seu origen en un diari de qualsevol caverna mediàtica i no està signada, o ho està per algun periodista que, segons el dia, és expert en virologia, en tractament d'epidèmies o en macroeconomia. Si a qui m'envia la "cosa" no li posa cap problema que punxant l'enllaç em faci participar en el finançament d'aquell medi via la publicitat que generarà la meva visita. Just afegir que, per més que cridin a la barra, als bars no escolto mai les converses que no m'interessen, i no pago mai cafès que no m'he de beure. 

Reconec que tinc un problema personal. El de creure que només s'equivoquen aquells que fan coses. Els insults gratuïts d'aquells que ni les fan, ni presenten cap idea o raonament per fer-les millor o de manera diferent, amb una reflexió de la qual no demano més que una mica de sentit comú i saber en quines fonts basen el seu raonament, tampoc m'interessen excessivament.

Al principi pot semblar complicat però, a la llarga, tothom surt guanyant, t'ho asseguro. I, si no ho vols fer per tu, per favor, fes-ho per mi.


  1. Podria mencionar les instàncies administratives on es trobava la responsabilitat de la salut abans que la centralitzés el govern espanyol. Però no seria just, perquè ni tan sols els experts havien vist arribar el que ens ha caigut al damunt. R. Romar: Antoni Trilla: «Es una locura, con el coronavirus se están montando unas bolas espectaculares», La Voz de Galicia, 16.02.2020
  2. Victòria Oliveres: L’autoverificador: com identificar informacions falses, media.cat, 13.03.2020
  3. Juliana Gragnani: Guía básica para identificar noticias falsas (antes de mandarlas a tus grupos de WhatsApp), BBC News, 18.09.2018
  4. Educación: la caja de herramientas de verificación para que no te la cuelen, Maldito Bulo, maldita.es,28.11.2018
  5. Recopilación de noticias y recursos de verificación esenciales para periodistas, First Draft

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.