Pages

Sunday, September 27, 2020

els embassaments i el nivell del mar


Fa un mes vaig llegir a Twitter un fil molt interessant publicat des del compte d'uns investigadors de la Universitat de Santiago (Xile): Antarctica.cl. Aquest fil ens resumeix un article publicat a finals del passat mes de juliol per un grup d'investigadors nord-americans (1):

La retenci贸 d'enormes volums d'aigua als embassaments constru茂ts arreu del m贸n ha tingut com a resultat el descens del nivell mitj脿 del mar a mesura que s’han anat omplint els embassaments. Paradoxalment, tamb茅 ha tingut com a resultat una elevaci贸 local del nivell del mar, a causa del pes de les masses d'aigua retingudes i la deformaci贸 de l'escor莽a terrestre que aquesta massa indueix.

Per estimar les fluctuacions espaciotemporals del nivell del mar, l'equip de recerca ha utilitzat un conjunt de dades hist貌riques que inclou 6.329 embassaments constru茂ts entre 1900 i 2011, aix铆 com les projeccions de la construcci贸 de 3.565 nous embassaments que es preveu que s’omplin abans del 2040.

Encara que construcci贸 dels nous embassaments mitigar脿 parcialment l'elevaci贸 del nivell mitj脿 del mar en ~ 0.3mm / any, aix貌 no 茅s res d'altre que una fracci贸 de les aportacions d'aigua que resultar脿 de la fosa dels pols i les glaceres. La tend猫ncia global a l'al莽a del nivell del mar es mantindr脿 doncs.

Segons els autors de l'estudi, les millors projeccions que hom utilitza actualment podrien fins i tot subestimar de gaireb茅 un cent铆metre les previsions sobre l'elevaci贸 del nivell del mar, car no tenen en compte la construcci贸 durant els propers 20 anys de nous embassaments
(2).

Els autors de l'estudi reconeixen que 茅s dif铆cil de pronosticar amb precisi贸 l’empremta en el nivell del mar dels nous embassaments sense tenir en compte quina ser脿 finalment la seva capacitat volum猫trica. Tot i aix貌, defenen que els seus c脿lculs demostren que, a les zones caracteritzades per una elevada densitat de construcci贸 d’embassaments, hom pot esperar un augment local del nivell del mar.

Finalment, suggereixen que, abans de la retenci贸 de grans volums d'aigua en zones tropicals de poca elevaci贸, en particular al sud-est asi脿tic i el sud-est del Brasil, s'hauria de realitzar una an脿lisi dels seus efectes locals sobre el nivell del mar.



  1. William B. Hawley et al: A Spatially Variable Time Series of Sea Level Change Due to Artificial Water Impoundment, AGU Advancing Earth and Space Science, Volume8, Issue7, July 2020 (Nota: et pots baixar gratu茂tament el PDF de l'article)
  2. Dic embassaments perqu猫 els pantans, amics, malgrat el que diguin a TV3, s贸n una altra cosa.

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.