Las huertas sin sol de Bolivia
— DW Español (@dw_espanol) May 12, 2021
Los sayaris y walipinis son invernaderos que permiten cultivar alimentos todo el año en un clima hostil y seco como el del Altiplano, a 4000 metros sobre el nivel del mar. ¿El secreto? Está debajo de la tierra. #dweconomiacreativa pic.twitter.com/dphYxXIB71
Enguany fa 28 anys, un cooperant suís, Peter Iseli, va obtenir el finançament necessari per desplaçar-se a l'Altiplano bolivià amb l'objectiu d'explorar com fer més habitable aquesta zona andina. Iseli es va instal·lar a una granja a El Alto, prop de La Paz, i va desenvolupar una tecnologia de cultiu que no s'havia posat en pràctica
abans a la regió: els Walipinis (1). Malauradament, Iseli va morir a causa d'un infart de cor sense que tingués temps de deixar gairebé cap escrit: la mort va posar fi al seu projecte d'enginyeria (2).
Durant anys, dels Walipinis de Peter Iseli tot just van quedar unes estranyes estructures mig derruïdes que ningú sabia massa bé per a què servien. Un dia, l'empresari Michael Gemio va tenir una avaria amb el cotxe prop d'El Alto. Buscant algú que el pogués ajudar, va arribar a una granja semiabandonada on hi havia un cartell que anunciava que estava en venda. Quan va veure el que amagaven aquelles parets mig derruïdes, va comprendre quin era l'objectiu del projecte d'Iseli.
Sense cap experiència en el món de l'agricultura, Michael Gemio es va entusiasmar tant amb el que va veure que va comprar la granja. I va reconstruir amb molta cura aquells estranys forats i parets semienterrades amb l'ajuda dels mateixos vilatans que, anys enrere, havien treballat amb el suizo, nom amb què recordaven a Iseli.
Gràcies a la direcció d'Héctor Vélez, un enginyer agrònom que està al davant del projecte des dels seus inicis, la granja ecològica Ventilla avui té més de 18 Walipinis en ple rendiment que produeixen bledes, espinacs, enciams i tota mena de plantes aromàtiques, independentment de la duresa del clima de l'Altiplano.
Pots trobar molta més informació a les lectures recomanades que trobaràs al final d'aquest article. Després d'aquest vídeo que et recomano molt i molt veure. Tot com el vídeo amb el què he obert aquest article.
Lectures recomanades:
Durant anys, dels Walipinis de Peter Iseli tot just van quedar unes estranyes estructures mig derruïdes que ningú sabia massa bé per a què servien. Un dia, l'empresari Michael Gemio va tenir una avaria amb el cotxe prop d'El Alto. Buscant algú que el pogués ajudar, va arribar a una granja semiabandonada on hi havia un cartell que anunciava que estava en venda. Quan va veure el que amagaven aquelles parets mig derruïdes, va comprendre quin era l'objectiu del projecte d'Iseli.
Sense cap experiència en el món de l'agricultura, Michael Gemio es va entusiasmar tant amb el que va veure que va comprar la granja. I va reconstruir amb molta cura aquells estranys forats i parets semienterrades amb l'ajuda dels mateixos vilatans que, anys enrere, havien treballat amb el suizo, nom amb què recordaven a Iseli.
Gràcies a la direcció d'Héctor Vélez, un enginyer agrònom que està al davant del projecte des dels seus inicis, la granja ecològica Ventilla avui té més de 18 Walipinis en ple rendiment que produeixen bledes, espinacs, enciams i tota mena de plantes aromàtiques, independentment de la duresa del clima de l'Altiplano.
Pots trobar molta més informació a les lectures recomanades que trobaràs al final d'aquest article. Després d'aquest vídeo que et recomano molt i molt veure. Tot com el vídeo amb el què he obert aquest article.
Samuel Pérez Arquellada - Granja ecológica Ventilla, El Alto, La Paz (Bolivia), Youtube, 29.04.2010 |
- Wikipedia: Walipini [en] [fr] [es] [ca]
- Imma Gil Rosendo: Walipinis, las huertas subterráneas made in Bolivia que resisten el clima extremo del Altiplano, Opinión, 31.01.2021
Lectures recomanades:
- Walipini Construction (The Underground Greenhouse), Revised Version 2002, Benson Agriculture and Food Institute Brigham Young University, Provo, Utah || Johnny Paton: Manual de construcción y manejo del Walipini i Panqar Huyu, Benson Agriculture and Food Institute Brigham Young University, Provo, Utah, 2002
- Comunidad Andina: Producción orgánica familiar en Bolivia, YouTube, 30.09.2011
- Inma Gil Rosendo: Walipini, las ingeniosas huertas subterráneas "made in Bolivia" que pueden resistir al clima extremo del Altiplano, BBC News Mundo, 15.06.2018
- Elena de Castro: Wallipines (o invernaderos subterráneos), clima.bio, 16.06.2020
- Sayaris y Walipinis - Los huertos subterráneos de Bolivia, Deutsche Welle, 06.05.2021
No comments:
Post a Comment
You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.