Pages

Friday, December 3, 2021

la fredorada de gener de 1985

TV3 Col·leccions - Les grans nevades: protagonistes a TV3

No sabria explicar-te el perquè, però diumenge passat havia sortit a la terrassa per fumar-me un pito i, mentre escoltava absort el silenci de la neu que anava caient (1), vaig recordar l'enrenou que va provocar a Catalunya el gener del 1985 un gruix de neu similar al que hi havia en aquell moment al meu carrer.

Veient les imatges al vídeo de les Col·leccions de TV3 (2) o a un altre vídeo de la mateixa cadena publicat a un compte de Facebook (3), hom podria arribar a la conclusió que, més enllà de la meteorologia, el problema es trobava en un parc de vehicles de la plana industrial que no estaven preparats per enfrontar-se a aquest tipus de fenòmens, però d'això ho deixaré pel final d'aquest post.

Deixem de banda l'entusiasme habitual dels periodistes pels "gruixos de neu" de Barcelona i rodalia que van fer riure a molta gent que estava acostumada a veure'n de més importants a altres parts del país, sense que això hagués sigut mai notícia: en tot cas quan es tractava de carreteres que no conduïen a les pistes d'esquí freqüentades per ciutadans de Barcelona i de Madrid.

El més significatiu d'aquell fenomen meteorològic que va va començar el 5 de gener i es va allargar fins al 17 de gener, és que va ser la segona onada de fred més rellevant de tot el segle XX a la península Ibèrica: la més important des de l'onada de fred de febrer de 1956.

Malgrat disposar d'una sorprenent cartografia de suport, l'Alfred Rodríguez Picó​ va reeixir a explicar el fenomen d'una manera que crec que va ser força comprensible (2).

Una astracanada que pots trobar tant a Wikipedia (4) com a meteo.cat (5) ens deia que: Durant la fredorada va arribar a glaçar a tot el país, així com a la resta de territoris de parla catalana.
Un dels problemes de comprensió d'aquesta frase és que no sabem si l'extensió de la fredorada estava delimitada pels límits provincials de Catalunya i, accessòriament, pels límits dels territoris de parla catalana. És important saber-ho perquè aquesta frase podria induir a pensar que alguns barris de les capitals provincials i de les seves comarques limítrofes van gaudir de temperatures tropicals. També altres enclavaments del "territori", com ara l'Academia General Basica de Suboficiales de Talarn.

Altrament, la frase també indueix a pensar que hi ha "territoris" de parla catalana que no fan part del país. Però tot plegat indueix a pensar que TV3 té un problema semàntic que li impedeix definir el que entén per "territori" (6) i, quins són els límits i els elements que en fan part. Per exemple, què és el Pirineu més enllà de les pistes d'esquí?  Hi ha pobles, al Pirineu? (7).
Deixant de banda els problemes semàntics de TV3, el fet que l'onada de fred va impactar més enllà del continent europeu (també els territoris de parla no catalana de Rússia) (8), o el fet que aquesta no fos la nevada més important que ha conegut la ciutat de Barcelona (9), els articles de Wikipedia (cf. 4) i de meteo.cat (cf. 5)  descriuen força bé un fenomen meteorològic que avui dia associaríem sense l'ombra d'un dubte al canvi climàtic.

Personalment, no recordo quan començaven les classes a la universitat després de les vacances de Cap d'any. Si m'he de guiar pel calendari acadèmic de la Universitat Politècnica de Catalunya (10), el 8 de gener del 1985 ens vam trobar amb en Hands, en Bow, en Marcos i n'Esther a l'antic Bar Sibaris del carrer Felanitx. Era el nostre punt de trobada per beure'ns un cafè abans d'anar amb el meu espantomòbil a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, Bellaterra, Cerdanyola).

Tot i que les seves rodes feia molt de temps que havien deixat la fàbrica, l'espantomòbil ja havia vist altres carreteres nevades durant les meves sortides al Pirineu. I tot i que érem cinc, conduint amb prudència pels carrers nevats del barri, fins a agafar l'autopista a la Meridiana i després fins a l'UAB, vam arribar a un pàrquing de la Facultat de Lletres que estava inusualment buit.

Vam entrar a un edifici buit de gent, i la sorpresa va ser total quan vam veure que el bar dels Ordóñez estava tancat. El misteri es va aclarir quan ens vam dirigir al passadís del Departament de Geografia i ens vam creuar amb en Manuel De Miró, qui es va sorprendre de la nostra arribada i ens va informar que el rectorat havia suspès les classes a causa de les dificultats de l'accés a la universitat. Tenint en compte que nosaltres havíem pogut arribar-hi ... en fi, millor ho deixem així.

Vam girar cua cap a Barcelona. Com al pis on vivia feia un fred de cal déu, vaig buscar refugi a casa dels meus pares, al Vallès Oriental on, segons un termòmetre de dubtosa fiabilitat del meu pare, les temperatures van arribar a l'alba als -16°C. En tot cas, recordo que el fred i  la neu van durar uns dies.

Quan van reprendre els cursos a la universitat, em vaig assabentar que molts d'aquells pijos que no podien anar-hi a causa de la nevada, van aprofitar aquells dies suplementaris de vacances per anar a esquiar al Pirineu. Millor ho deixem aquí.


  1. André Mousset: Pourquoi ce silence quand il neige? science.lu (Fonds National de la Recherche Luxembourg), 27.12.2014
  2. TV3 Col·leccions - Les grans nevades: protagonistes a TV3
  3. Curiositats del Passat: Intenses nevades a Catalunya Gener 1985 TV3, Facebook
  4. Wikipedia: Fredorada de gener de 1985
  5. 30 anys de la Gran Fredorada de gener de 1985, meteo.cat | Servei Meteorològic de Catalunya, 09.01.1985
  6. Noticies de territori. El Temps, TV3
  7. La nevada del Pirineu arriba als pobles. El Temps, TV3
  8. Teresa Amiguet: Hace 35 años: 1985, Europa bajo cero, La Vanguardia, 05.01.2020
  9. Nevadas históricas en Barcelona, La Vanguardia, 25.01.2011
  10. Universitat Politecnica Catalunya: Calendari curs 1984-1985, todocoleccion.net

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.