Pages

Friday, November 4, 2022

the wind at roof

TechWiki: Aeromine rooftop wind system generates 50% more energy, YouTube, 20.10.2022


El passat dilluns Lluïsa em va passar un enllaç a un article que Neozone (1) havia publicat uns dies abans. L'article presentava un sistema alimentat pel vent que, instal·lat a les teulades dels edificis, funcionaria durant 24h/24, produiria 50 % d’energia de més que els panells fotovoltaics i es presentaria com un complement a la producció d'energia a les teulades.

L'article em va deixar el regust de no fer gaire més que reproduir les intencions comercials publicades per l'empresa texana Aeromine Technologies. El vídeo que acompanyava l'article no anava gaire més lluny i les preguntes i opinions que va deixar a la zona de comentaris la gent que el va veure a YouTube es van quedar sense cap resposta. Vaig buscar a YouTube i vaig trobar el vídeo de TechWiki amb què he obert el post d'avui, constatant el mateix silenci de l'empresa a les qüestions pertinents formulades per aquells que el van veure. Finalment, vaig visitar les pàgines Web d'Aeromine Technologies (2) i no vaig trobar més informació addicional.

Altrament, a les pàgines Web d'Aeromine Technologies vaig trobar el nom del fundador de l'empresa: Dr. Carsten H. Westergaard i, a LinkedIn (3), que és Senior Advisor al prestigiós Sandia National Labs (4). També vaig veure que, fins al 2017, havia treballat com a professor a la Texas Tech University.
Si encara no has tingut el temps de llegir l'article de Neozone (cf. 1) et passo un dels seus paràgrafs: el sistema d'Aeromine Technologies, actualment en test a les instal·lacions de BASF Corporation a Michigan, disposa d'una tecnologia que va ser validada per les investigacions realitzades en col·laboració amb Sandia National Labs i Texas Tech University.
Abans que et facis qualsevol mena d'idea, és probable que el Dr. Carsten H. Westergaard consideri que té altres coses a fer que perdre el temps responent a les preguntes que li fa la gent a YouTube, i que pensi que el que està fent la seva empresa és tan important com per guardar el secret industrial i no publicar res sobre el seu funcionament a la pàgina Web de la seva empresa.

Així que, si vols saber com funciona el sistema d'Aeromine Technologies potser serà millor donar un cop d'ull al concepte original, publicat en juny del 2019 per una empresa francesa: Wind my Roof (5).

WIND my ROOF - un projet inno'vent, YouTube, 06.06.2019

Com pots veure a un article que Neozone li va dedicar el juliol del 2021 (6) però també als vídeos publicats a la pàgina Web d'aquesta empresa (cf. 5) estem davant d'un producte amb una estètica menys aparatosa i amb una explicació més comprensible del seu funcionament.

El més interessant potser és que, si ens mirem el dossier de premsa de la pàgina Web (cf. 5), veurem que Wind my Roof fa temps que ja ha deixat la fase de tests i, no solament està equipant edificis amb el seu sistema, sinó també aplicant la idea de la complementarietat del seu sistema eòlic amb els sistemes fotovoltaics instal·lats a les teulades dels edificis (7).

El fet que els sistemes de Wind my Roof i Aeromine Technologies siguin capaços de produir energia amb velocitats de vent molt febles em fa somniar en un futur on una arquitectura dissenyada per la producció d'energia renovable als edificis es pugui combinar amb unes tècniques d'aïllament que redueixin el consum. I, si porto la meva capacitat de somniar a l'extrem, que sistemes de producció d'energia basats en principis similars (o altres combinats amb un eficient bescanvi de calor), puguin aprofitar la velocitat de l'aire calent que es genera a l'interior de les façanes aïllades amb una protecció de plaques en pedra, com les de l'edifici on visc actualment.
Pierre naturelle: façades ventilées, Documentation suisse du Bâtiment, 12.08.2021

Pierre naturelle: façades ventilées, Documentation suisse du Bâtiment, 12.08.2021

Tot i que, durant la construcció de l'edifici on visc, l'arquitecte em va parlar de valors molt més alts per la velocitat de l'aire darrere de les plaques d'aïllament en pedra del nostre edifici (es tracta d'unes plaques de pedra especials d'un fabricant austríac), guardaré com a referència aquests valors per plaques de pedra convencionals:
El flux d'aire a l'espai de ventilació és generat per les diferències de densitat de l'aire causades per fluctuacions de temperatura i l'efecte de xemeneia. Ambdós fenòmens s'expliquen per la diferència entre la temperatura exterior i la de la cambra d'aire de l'espai de ventilació. A l'Institut de Física de l'edifici de la Universitat de Stuttgart (Fraunhofer-Institut für Bauphysik) han mesurat velocitats de l'aire d'entre 0,15 m/s (0,54 km/h) i 1,0 m/s (3,6 km/h) per una radiació solar a l'hivern de 400 W/m², a l'estiu 800 W/m² (8)
La idea d'un concepte en arquitectura on l'aïllament d'un edifici permetés reduir el consum en energia i es convertís alhora en una font suplementària per a la seva producció d'energia seria un pas revolucionari que demanaria noves solucions amb relació a les que s'utilitzen actualment. Entenc que potser seria complicat i costós d'aplicar aquestes solucions a les construccions existents, però tinc com el sentiment que seria una molt bona idea per a la sostenibilitat energètica de les noves construccions.

Els materials i la tecnologia existeixen i, si has tingut l'oportunitat de veure alguns dels episodis d'una vella sèrie TV de James Burke (9): Connections (10), potser també arribaràs a pensar que, tot plegat, només serà qüestió de temps i d'oportunitat.
Connections explora una "Visió alternativa del canvi" (el subtítol de la sèrie) que rebutja la visió lineal convencional del progrés històric. Burke sosté que no es pot considerar el desenvolupament de cap dispositiu o enginy del món modern de manera aïllada. Més aviat (...) és el resultat d'una xarxa d'esdeveniments interconnectats, cadascun d'ells creat per una persona o un grup que va actuar seguint les seves pròpies motivacions (per exemple, benefici, curiositat, religió) sense saber necessàriament quin acabaria sent el resultat de les seves accions o les dels seus contemporanis. La interacció dels resultats d'aquests esdeveniments aïllats és la que impulsa la història i la innovació, i també és el focus principal de la sèrie i les seves seqüeles.
À bon entendeur, salut!


  1. Marc Odilon: L’invention d’une éolienne de toit fonctionnant 24h/24 et qui produit 50 % d’énergie en plus que les panneaux solaires, Neozone, 28.10.2022
  2. Aeromine Technologies: Home page
  3. Carsten Westergaard: LinkedIn
  4. Sandia National Laboratories: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]
  5. Wind my Roof: Home page || Videos || Dossier de premsa
  6. Alexia Domoina: Wind my Roof: des éoliennes compactes sur les toits d’immeubles, Neozone, 19.97.2021
  7. WIND my ROOF innove et lance ses 8 premières centrales de production d’énergie mixte, Enerzine, 06.01.2022
  8. Façades ventilées, La pierre suisse et sa force naturelle, FlumRoc, 09.05.2017
  9. Wikipedia: James Burke [en] [fr] [es] [ca]
  10. Wikipedia: Connections - Alternative View of Change [en] [fr] [es] [ca]

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.