Arte TV no deixa de sorprendre'm amb les emissions del seu espai futuremag i els reportatges sobre el que es coneix com Disruptive Technology: una innovació tecnològica que ofereix un producte o un servei que pot acabar substituint una tecnologia dominant en el mercat.
L'emissió d'avui tractava sobre la producció elèctrica per mitja dels estels volants o marins: Des cerf-volants pour produire de l'électricité,
L'emissió d'avui tractava sobre la producció elèctrica per mitja dels estels volants o marins: Des cerf-volants pour produire de l'électricité,
El reportatge, que pots trobar a youtube, se'ns presenta com la continuació de la conferència que, fa tres anys, va fer al TEDx de Flandes un jove enginyer flamenc: Reinhart Paelinck. A grans trets, ens presenta l'estat actual dels prototipus realitzats per tres empreses, que s'ataquen a diverses implementacions de la solució tecnològica per la producció d'electricitat a partir dels estels:
- Enerkite, basada a Berlín, ens presenta un prototipus muntat sobre un camió: l'EK30, Aquest prototipus pot capturar el vent per produir electricitat d'una manera més eficient que els aerogeneradors actuals, gràcies a uns estels volants produïts amb carboni i unes cordes de polietilens d'alta densitat molecular, set vegades més solides que l'acer. Els 300 m als que pot volar l'estel fa que, pel fet de poder capturar els vents constats en altura, sigui molt més eficient que el més alt dels aerogeneradors actuals. Però fins i tot quan els aerogeneradors arribin als 300 m d'alçada (els dissenys ja estan al damunt de la taula), el cost de producció i la mobilitat del EK30 podria acabar fent la diferència.
- Kite Gen Research, una empresa italiana basada a Chieri, prop de Torino, ens presenta una implementació més ambiciosa d'una tecnologia anàloga a l'emprada per Enerkite. Si l'objectiu principal de l'empresa alemanya és la producció mòbil d'energia, la dels italians és la producció de massa, basada en un 'carrousel' de 4 km diàmetre, amb 270 d'estels volants, produint una energia equivalent a la de 5 centrals nuclears! El primer prototipus de la companyia, el KiteGen STEM es va posar en producció el 2010 a Sommariva Perno.
- Minesto, una empresa sueca que, entre els seus principals accionistes compta amb Saab, ens presenta el seu projecte Deep Green Technology, implementant el desplegament dels estels sota el mar, basant-se en el principi següent: com l'aigua del mar és almenys 800 vegades més densa que l'aire, l'eficiència dels estels estarà en fase amb aquest principi, i multiplicarà per aquest factor l'eficiència dels estels submarins en relació als aeris, que ja estan demostrant ser més eficients que els aerogeneradors. Un prototipus de Deep Green Technology està actualment en fase de proves a Strangford Lough, Irlanda del Nord.
Potser no t'hagiss quedat massa convençut amb aquestes iniciatives europees. Millor que travessem junts l'Atlàntic i donem un cop d'ull a la compra de Makani Wind Power per Google i, a partir d'aquesta adquisició, la creació del viver d'iniciatives tecnològiques que és Google X. Aprofitem també per donar un cop d'ull a les imatges d'aquest vídeo (publicat a Vimeo!). Podem donar també un cop d'ull a Kite Power Coop i a la seva idea de la producció d'energia amb estels volants gegants. O a les ponències de la darrera AWE 2013 a Berlín.
Mentre els enginyers continuen posant a punt els seus prototipus i anem assimilant aquestes tecnologies, hi han altres que segueixo amb força atenció:
Mentre els enginyers continuen posant a punt els seus prototipus i anem assimilant aquestes tecnologies, hi han altres que segueixo amb força atenció:
- Les turbines eòliques, en particular per la reducció dels costos de producció que presenten en relació a les convencionals.
- El que els francesos anomenen les hydroliennes (per oposició a les éoliennes), basades en les turbines hidràuliques (submarines o flotants) que utilitzen l'energia cinètica dels corrents marins o fluvials, com les éoliennes utilitzen la energia cinètica del vent. Crec que aquest reportatge d'EDF sobre el projecte de Paimpol-Bréhat (o aquests altres vídeos sobre el mateix particular) et permetran comprendre el perquè del meu interès.