Saturday, March 29, 2014

disruptive technology: kite wind power

Arte TV no deixa de sorprendre'm amb les emissions del seu espai futuremag i els reportatges sobre el que es coneix com Disruptive Technology: una innovació tecnològica que ofereix un producte o un servei que pot acabar substituint una tecnologia dominant en el mercat.

L'emissió d'avui tractava sobre la producció elèctrica per mitja dels estels volants o marins: Des cerf-volants pour produire de l'électricité,


El reportatge, que pots trobar a youtube, se'ns presenta com la continuació de la conferència que, fa tres anys, va fer al TEDx de Flandes un jove enginyer flamenc: Reinhart Paelinck. A grans trets, ens presenta l'estat actual dels prototipus realitzats per tres empreses, que s'ataquen a diverses implementacions de la solució tecnològica per la producció d'electricitat a partir dels estels:
  • Enerkite, basada a Berlín, ens presenta un prototipus muntat sobre un camió: l'EK30, Aquest prototipus pot capturar el vent per produir electricitat d'una manera més eficient que els aerogeneradors actuals, gràcies a uns estels volants produïts amb carboni i unes cordes de polietilens d'alta densitat molecular, set vegades més solides que l'acer. Els 300 m als que pot volar l'estel fa que, pel fet de poder capturar els vents constats en altura, sigui molt més eficient que el més alt dels aerogeneradors actuals. Però fins i tot quan els aerogeneradors arribin als 300 m d'alçada (els dissenys ja estan al damunt de la taula), el cost de producció i la mobilitat del EK30 podria acabar fent la diferència.
  • Kite Gen Research, una empresa italiana basada a Chieri, prop de Torino, ens presenta una implementació més ambiciosa d'una tecnologia anàloga a l'emprada per Enerkite. Si l'objectiu principal de l'empresa alemanya és la producció mòbil d'energia, la dels italians és la producció de massa, basada en un 'carrousel' de 4 km diàmetre, amb 270 d'estels volants, produint una energia equivalent a la de 5 centrals nuclears! El primer prototipus de la companyia, el KiteGen STEM es va posar en producció el 2010 a Sommariva Perno
  • Minesto, una empresa sueca que, entre els seus principals accionistes compta amb Saab, ens presenta el seu projecte Deep Green Technology, implementant el desplegament dels estels sota el mar, basant-se en el principi següent: com l'aigua del mar és almenys 800 vegades més densa que l'aire, l'eficiència dels estels estarà en fase amb aquest principi, i multiplicarà per aquest factor l'eficiència dels estels submarins en relació als aeris, que ja estan demostrant ser més eficients que els aerogeneradors. Un prototipus de Deep Green Technology està actualment en fase de proves a Strangford Lough, Irlanda del Nord.
Potser no t'hagiss quedat massa convençut amb aquestes iniciatives europees. Millor que travessem junts l'Atlàntic i donem un cop d'ull a la compra de Makani Wind Power per Google i, a partir d'aquesta adquisició, la creació del viver d'iniciatives tecnològiques que és Google X. Aprofitem també per donar un cop d'ull a les imatges d'aquest vídeo (publicat a Vimeo!). Podem donar també un cop d'ull a Kite Power Coop i a la seva idea de la producció d'energia amb estels volants gegants.  O a les ponències de la darrera AWE 2013 a Berlín.

Mentre els enginyers continuen posant a punt els seus prototipus i anem assimilant aquestes  tecnologies, hi han altres que segueixo amb força atenció:
  • Les turbines eòliques, en particular per la reducció dels costos de producció que presenten en relació a les convencionals.
  • El que els francesos anomenen les hydroliennes (per oposició a les éoliennes), basades en les turbines hidràuliques (submarines o flotants) que utilitzen l'energia cinètica dels corrents marins o fluvials, com les éoliennes utilitzen la energia cinètica del vent. Crec que aquest reportatge d'EDF sobre el projecte de Paimpol-Bréhat (o aquests altres vídeos sobre el mateix particular) et permetran comprendre el perquè del meu interès.

Sunday, March 23, 2014

video art: tunnel de la Croix-Rousse (Lyon)



Espectacle de llum i imatges al llarg dels 1'700 m del tunnel de la Croix-Rousse (Lyon). Aquest túnel que, en el moment de la seva construcció, el 1952, havia de servir per descarregar un sector on convergien 12 carreteres nacionals, ha estat reemplaçat per un altre més modern i en regla amb les actuals normes de seguretat. El vell túnel, després de la seva rehabilitació el 2013, es dedica ara a l'ecomobilitat, també coneguda a França amb el nom de 'modes doux'. La foscor i l'angoixa potencials, que podrien haver estat un handicap en la seva utilització, s'han convertit en un itinerari de passeig lúdic, molt apreciat pels ciutadans de la vila, gràcies al joc de llums i de vídeo art. Aviam si ara que, uns i altres, tenim la vila més aprop gràcies al TGV, quedem un dia per fer un tomb per la vila.

Thursday, March 20, 2014

energinet (dk): green gas



The gas and its crucial role in future green energy system.
By Energinet, Denmark.

Tuesday, March 18, 2014

christopher moore: lamb (2002)

Anar a veure els amics rapitenks és, a més del plaer de veure'ls, tornar a casa carregat de lectures. En aquest cas, d'un autor que m'era desconegut.

La setmana de Pasqua està al caure i, a menys que hagis programat res pel Séder, segur que te'n recordes del que els cristians commemoren durant aquestes dates. Doncs bé, el que't proposo en aquesta entrada és recordar el significat de la pasqua hebrea i la cristiana amb un dels millors llibres que he llegit darrerament.

Chistopher Moore, l'autor, es va documentar de valent per presentar aquest llibre insòlit: Lamb.  The Gospel According to Biff, Christ's Childhood Pal. (traduit a l'espanyol com Cordero, el evangelio según el mejor amigo de la infancia de Jesucristo).


Monday, March 17, 2014

energinet (dk): future vision of smart grids



More of two years ago, this video from Energinet showed us a future vision of the smart grids that is still relevant!

Saturday, March 15, 2014

smart grid and smart meter - dangers to your freedom



Smart Grid and Smart Meter: Dangers to your Freedom.
An interesting point of view by libertarians

Friday, March 14, 2014

hypervelocity asteroid intercept vehicle (HAIV)

Corria l'any 1983 quan la Strategic Defense Initiative anava endavant de la ma d'un motivat Ronald Reagan i un pressupost descomunal al que l'antiga Unió Soviètica es va veure incapaç de respondre i que va acabar arruïnant-la. Era l'època del desplegament dels míssils Cruise per tota Europa, de les bombes de neutrons, de la Guerra de les Galàxies, l'hivern nuclear ... Malauradament també era l'època de Culture Club, Spandau Ballet o Irene Cara!  De totes maneres, alguns diuen que la veritable arma de destrucció massiva que tenien guardada al Pentàgon era passar durant 24h sense interrupció aquest vídeo.

Wednesday, March 12, 2014

mike rowe: dirty jobs

http://www.youtube.com/watch?v=SDbQPs17wbI
Entre 2005 i 2012, Discovery Channel va produir una sèrie que jo vaig veure per primera vegada a RMC Découverte la setmana passada: Dirty Jobs.  

El presentador de la sèrie, Mike Rowe, presentava cada episodi amb aquest discurs: El meu nom és Mike Rowe, i aquesta és la meva feina.

Exploro el país a la recerca de persones que no tenen por a embrutar-se. Homes i dones treballadores que es guanyen la vida honradament fent els tipus de feines que fan possible que tots nosaltres puguem dur una vida civilitzada.

Monday, March 10, 2014

don't let the rock die!

70% of teenagers have turned to Hip Hop and Rap.
If you are part of the 30% that still listen to real music ... DON'T LET THE ROCK DIE!

Sunday, March 9, 2014

sleepers (1996)



Dimecres passat vam poder veure a RTL9 un film que se'ns havia escapat en el seu moment i que és senzillament extraordinari: Sleepers, basat en un best seller de Lorenzo Carcaterra (encara es discuteix si es tracta d'una ficció o de la seva biografia) i que, en espanyol, es va traduir com Los hijos de la calle. Abans que llegeixis l'argument en aquest enllaç de wikipedia deixa'm afegir que al càsting es troben actors del calibre de Robert De Niro, Vittorio Gassman, Dustin Hoffman, Brad Pitt o Kevin Bacon. Tots soberbis en els seus rols, en un film amb un argument duríssim realitzat per Barry Levinson.

Fins que no el treguin, pots veure la versió smartphone del film a youtube en anglès subtitulat

Saturday, March 8, 2014

melissa etheridge - nervous



Un tema de molt alt voltatge de na Melissa ... the first lady of rock-and-roll !!!  Quina canya que té encara!  I si el tema t'ha agradat, et proposo donar un cop d'ull a aquesta versió rodada en estudi.

broadchurch (2013)

http://www.youtube.com/watch?v=Qh-K3Za-Fyw
No sé si ja has vist Broadchurch, la sèrie britànica que ITV va emetre fa un any i que Antena 3 deia que anava a emetre el passat mes de setembre (no sé si ja ho hauran fet).

Nosaltres vam veure a France 2 el passat dilluns els dos darrers episodis de la primera temporada. T'he de confessar que feia temps que no veia una sèrie tant ben feta.

L'argument de la sèrie està basat en la descoberta del cos d'un nen de 11 anys al peu dels penya-segats d'un poble costaner del comtat de Dorset (1). Es tracta d'una petita col·lectivitat sense historia que, de cop i volta, es converteix en noticia als mitjans d'informació. Dos investigadors -sobiranament interpretats per David Tennant i Olivia Colman- s'ocupen de resoldre el cas, intentant mantenir lluny a la premsa i també preservar la principal activitat del poble: el turisme. Però les pistes son confuses i els habitants del poble comencen a espiar-se mútuament i comencen a sortir draps bruts per tot arreu. L'ambient esdevé poc a poc irrespirable ... fins el moment del desenllaç, que sorprèn a tothom.

De fet, a fi d'evitar filtracions, el realitzador James Strong va guardar en secret quin seria el desenllaç i no el va comunicar ni als actors de la sèrie. Sols l'actor que representava el culpable de la tragèdia el va conèixer unes setmanes abans de la fi de la primera temporada.

(1) De fet, alguns exteriors van ser rodats també al nord de Cornualles: a Somerset, al canal de Bristol.

Friday, March 7, 2014

españoles en el mundo (2/2)

Mentre la premsa espanyola treu pit amb les darreres estadístiques sobre l'atur, diumenge passat ens vam quedar glaçats amb aquesta emissió de la RTS: L'heure du marchand de sommeil, enquête à Genève et Bulle. Et proposo de veure-la encara que no entenguis el francès perquè, malauradament, gairebé tots els personatges son de parla espanyola.

Thursday, March 6, 2014

españoles en el mundo (1/2)

conquerint el món altre cop ...
Ahir vaig caure per atzar sobre una pàgina que no coneixia: paraemigrantes.com. Animada per un advocat de Granada, especialitzat en dret d'estrangeria i immigració, tot el que he vist fins ara m'ha semblat força assenyat: les news legals sobre cada país, els consells, ofertes de treball, etc. També val la pena deixar-se caure pels fòrums i llegir les experiències de la penya que viu a cada país: res a veure amb ni amb  españoles en el mundo ni amb afers exteriors.

Wednesday, March 5, 2014

avions amb bateries?



El passat estiu van sortir a la llum algunes informacions sobre els progressos realitzats per les companyies aeroespacials per la producció d'avions que funcionarien amb sistemes híbrids a fi de reduir els costos en carburant. Retindré l'article de la MIT Technology Review: Once a Joke, Battery-Powered Airplanes Are Nearing Reality. Aerospace companies are working on hybrid electric airplanes, and the earliest versions will likely arrive before the end of the decade.

Tuesday, March 4, 2014

transició energètica: renovables i economia


Una bona prova de que el món de l'energia està canviant la tenim en Walmart, la cadena lider en el sector de la distribució als Estats Units. Doncs bé, aviat farà un any que el seu president va anunciar que la companyia havia decidit llençar un pla d'acció, que duraria fins el 2020, i que tenia per objectiu la reducció del 20% del seu consum energètic (leds, sistemes de refrigeració eficients, aïllament tèrmic, etc) i no adquirir cap altre tipus d'energia que la renovable de producció pròpia o externa (Walmart és el primer productor en energia solar dels Estats Units). Afegir que aquesta decisió no estava motivada per causes ideològiques, sinó purament econòmiques: amb aquesta mesura la cadena preveia fer un estalvi de 1 miliard de dòlars anuals.

Ara imagina't què passaria si tots els clients comercials i industrials de les companyies elèctriques del teu país seguissin el mateix camí. Es a dir si, per començar, establissin un pla per reduir el seu consum energètic d'un 20%. I si tots decidissin reduir el cost del consum energètic generant la major part del 80% restant pel seu compte, amb energies pròpies, i que la resta que del que no produïssin exigissin als seus subministradors que fos d'origen 100% renovable.

Monday, March 3, 2014

ucraïna: què està en joc?

què se'n ha fet de l'esperit olímpic?
Recordar que tens compatriotes que viuen en minoria més enllà de les teves fronteres, crear un conflicte amb les altres comunitats amb qui conviuen i arribar amb el teu exèrcit per alliberar-los de la tirania, és un vell truc que Hitler va aplicar per primera vegada amb la minoria alemanya que vivia a la regió de Sudetenland. Aquesta minoria, que havia demanat la seva annexió a Alemanya el 1919 i va ser adherida a la República Txeca, va veure el seu objectiu realitzat amb l'ocupació alemanya del'1 d'octubre del 1938, segellada pels acords de Munic del mateix any.

Més tard, hem tingut l'oportunitat de veure un munt d'altres exemples: entre ells, la invasió de Xipre per l'exèrcit turc el 1974 i la creació de la República Turca del Nord de Xipre; la invasió de les antigues repúbliques iugoslaves per les tropes sèrbies el 1992, en aplicació de les idees de la Gran Sèrbia i sota el comandament de Slobodan Milošević; el truc d'enfrontar les poblacions russòfones a les de les noves repúbliques bàltiques als anys 90's no els va sortír bé, però el govern rus va aprendre la lliçó i el truc va sortir millor a Moldàvia, amb la creació de la República Moldava de Transnístria i, més tard, després de la invasió de Geòrgia, amb la creació de la República d'Ossètia del Sud.

Amb la lliçó apresa, ara és el torn de Ucraïna?  Perdoneu-me, però no estic massa segur que ningú sàpiga massa bé a què està jugant en aquest país.

Si que estic segur que Putin està fent abstracció de com van acabar Hitler i Milosevic. I que, a la llum del resultat de les seves darreres jugades al Caucas, es considera a sí mateix un estratega de primera. Però molts russos l'estan advertint que la seva obsessió per la política europea l'està fent oblidar el fort moviment migratori dels russos orientals, que s'estan desplaçant a la part europea de la federació buscant un millor nivell de vida, mentre que Sibèria s'està poblant de xinesos que, potser un dia, li surtin amb el vell truc. Mentre tant, Xina està mostrant una actitud molt comprensiva amb la política de Rússia a Ucraïna.

Ara mateix però, m'inquieta molt més saber a què estan jugant la UE i els USA, donant suport als moviments nazis que s'han infiltrat, i com!, entre els manifestants que han fet caure el govern ucraïnès: algú està interessat en que ens tornem a trobar amb una situació similar o més perillosa que la hongaresa? I ja de pas, seria interessant que la baronessa Ashton (Alt representant de la la política estrangera de la UE) expliqués perquè es dedica a passar-li públicament el raspall a una dels polítiques més corruptes que ha tingut Ucraïna (Yulia Tymoshenko), discutint amb ella la creació d'un grup de treball sobre la represa dels programes d'ajuda financera de la UE. Parafrasejant a Shakespeare podríem dir que Something is rotten in Ukraine.

ikea: biogeografia i business

El Forest Stewardship Council (FSC) va suspendre la setmana passada la seva certificació a Ikea, després de haver constatat que les activitats forestals de la seva filial als boscos russos de la Karelia del Nord no estaven en fase amb les bases de la certificació.

La noticia va ser publicada pel Sunday Times el passat 23.02.2014, però si et deixes caure per la pàgina del FSC veuràs que els problemes amb les filials d'Ikea a Rússia no venen d'ara. Tot i que, tot s'ha de dir, sembla com si el FSC tingui problemes per actuar sinó ho fa sota pressió: la prova en aquest reportatge de l'emissió suïssa kassensturz que es va emetre a una cadena alemanya l'any 2011 (no te'l perdis!).

Seguint amb la tradició, trobo que hi ha una exquisita discreció sobre el tema, tant a les pàgines del FSC com a les d'Ikea. També una gran educació de la part de la penya que ha de controlar els boscos del món per satèl·lit: Global Forest Watch (veure l'entrada biogeografia: the global forest watch). Imagino que una cosa és la tala d'arbres de més de 600 anys i la massacre d'un ecosistema i una altra el business. O el que és el mateix: It's the economy, stupid!

Sunday, March 2, 2014

andrés boix: el model suís aplicat al país valencià?

Andrés Boix, professor de Dret Administratiu de la Uni de València, co-autor amb Guillermo López del bloc satíric La Paella Rusa a La página definitiva, col·laborador de eldiario.es o de el país, és un tio que he descobert fa pocs anys i amb qui comparteixo moltes de les seves opinions.  Per exemple, quan diu que el model autonòmic espanyol ha acabat generant 17 copies d'Espanya i 17 copies de Madrid que han acabat traslladant el model centralitzador de l'estat a les comunitats autònomes (1).

El que avui m'agradaria compartir amb tu és un article que es va publicar el passat 29 de Gener a La Paella Rusa, Helvetize it! -una nova planta per als valencians ... del que els catalans de més al nord faríem bé de treure unes quantes lliçons.

Saturday, March 1, 2014

sheryl crow: if it makes you happy

Sheryl Crow performing If It Makes You Happy (HD Version), Youtube, 13.08.2016


You get down, real low down
You listen to Coltrane, derail your own train


Well who hasn't been there before?
I come round, around the hard way
Bring you comics in bed, scrape the mold off the bread
And serve you french toast again
...
Well, o.k. I still get stoned
I'm not the kind of girl you'd take home

If it makes you happy
It can't be that bad
If it makes you happy
Then why the hell are you so sad

Ja que hi som, deixa'm proposar-te d'escoltar també la versió que va fer d'aquest tema de Guns N' Roses: Sweet Child O' Mine. O aquest altre vídeo, amb Eric Clapton, John Mayer, Doyle Bramhall II, Robert Rundolph. I com la cosa va de monstres, et proposo veure aquests altres vídeos amb Willie Nelson, Emmylou Harris, Sarah McLachlan, altre cop amb Eric Clapton (son amics des de fa temps i han tocat un munt de cops junts!). I ja per acabar, un cover del Rock & Roll de Led Zeppelin al C'mon America l'any 2003.

biogeografia: trencant mites

Dos articles que van cridar-me l'atenció i que m'agradaria compartir amb tu.

El primer, relacionat amb un nou llibre de Jacques Tassin, ecòleg al Centre de coopération internationale en recherche agronomique pour le développement (CIRAD), à Montpeller: La grande invasion. A partir de la seva experiència com a científic, l'autor es proposa desactivar algunes de les connotacions emocionals lligades a les invasions d'espècies no indígenes. D'una banda, intentant demostrar que els canvis ambientals observats en ecosistemes tancats, llacs o illes, no són generalitzables a entorns més oberts. I d'una altra banda, intentant demostrar que les espècies invasores no s'han de considerar necessàriament com enemigues de les espècies indígenes amb les que hauran de cohabitar. En qualsevol cas, no et perdis l'entrevista: Qui a peur des espèces invasives? que li van fer a Le Monde el passat 16 de Febrer.

El segon article és un paper publicat a la revista Nature el passat 15.01.2014: Rate of tree carbon accumulation increases continuously with tree size. El podríem resumir dient que, contràriament al que se'ns ha estat dient durant tant d'anys, els vells arbres son molt més eficients en la captura del diòxid de carboni que no pas els arbres més joves. Si no disposes d'una subscripció a la revista Nature et proposo llegir un abstract del paper a un article publicat per la penya de Grist: Older trees best at fighting climate change.