Pages

Thursday, July 7, 2016

suïssa: agricultura i protecció de la biodiversitat



El dia abans del meu accident, el telenotícies de la RTS presentava aquesta noticia que m'agradaria compartir amb tu per fer-te conèixer un xic millor el país on visc: Les paysans doivent consacrer une partie de leurs terres à la biodiversité.



Aquesta noticia ens parla de la prohibició de la dalla (1) dels prats extensius de la plana abans del 15 de juny, i entre el 1er o el 15 de juliol als de muntanya, així com la restricció de l'ús agrícola del 7% de la propietat agrària, que ha d'estar destinada a la protecció de la biodiversitat. Aquestes directives impliquen que, prats que podrien ser dallats fins a 5 cops per any, només ho puguin ser 1 a 2 cops, i una baixa del rendiment que pot arribar a -75%.

Com et proposo veure a continuació, aquesta baixa del rendiment és coberta des del punt de vista financer pur per les subvencions  federals directes. I, més enllà d'aquest criteri, per una millora no quantificable en la pol·linització, realitzada especialment per les abelles.
  
La protecció de la biodiversitat i les subvencions directes destinades a l'agricultura que l'acompanyen tenen la seva base en la Constitució Federal (2): de manera més precisa al seu article 104 (3), que defineix les línies mestres del rol de l'agricultura pel que fa a la seguretat de l'alimentació dels habitants del país, la seva descentralització i la protecció de la biodiversitat.

Justament, en relació amb la biodiversitat, l'article constitucional estableix que la Confederació ha de completar amb subvencions directes els ingressos dels agricultors per compensar les seves pèrdues.

Si punxes el gràfic de l'esquerra de l'Office fédéral de l'agriculture: Concept et structure du nouveau système des paiements directs (4) pots veure quines son les activitats prioritàries a les que es destinen aquests pagaments directes.

Tornant al tema de la biodiversitat, crec que val la pena donar un cop d'ull a aquest article de l'Office fédéral de l'environnement (OFEV): Stratégie et plan d’action pour la biodiversité (5), que'ns presenta una estratègia de 10 punts definida en 2012 pel Consell Federal.

Finalment, crec que també val la pena donar un cop d'ull a aquest article de l'Office fédéral de l'agriculture (OFAG): Contributions à la biodiversité (6), on podràs comprovar que les sumes invertides per la Confederació son conseqüents amb l'objectiu de l'article 104 de la Constitució Federal.

Espero que ara que ja has tingut l'oportunitat de donar un cop d'ull a l'estratègia constitucional en matèria de biodiversitat i de veure quin és el seu cost en el pressupost federal, entendràs millor el reportatge que la RTS va passar a les noticies de les 19h30 del passat 14.06.2016: Les paysans doivent consacrer une partie de leurs terres à la biodiversité.


  1. Wikipedia: Dalla
  2. La Constitució Federal es presenta així en un preàmbul que segueix emocionant-me cada cop que el llegeixo:  Au nom de Dieu Tout-Puissant! Le peuple et les cantons suisses, conscients de leur responsabilité envers la Création, résolus à renouveler leur alliance pour renforcer la liberté, la démocratie, l’indépendance et la paix dans un esprit de solidarité et d’ouverture au monde, déterminés à vivre ensemble leurs diversités dans le respect de l’autre et l’équité, conscients des acquis communs et de leur devoir d’assumer leurs responsabilités envers les générations futures, sachant que seul est libre qui use de sa liberté et que la force de la communauté se mesure au bien-être du plus faible de ses membres, arrêtent la Constitution que voici ... (https://www.admin.ch/opc/fr/classified-compilation/19995395/201506140000/101.pdf
  3. Suisse - Constitution Fédérale. Art. 104, pp. 31 https://www.admin.ch/opc/fr/classified-compilation/19995395/201506140000/101.pdf
  4. Office fédéral de l'agriculture (OFAG): Concept et structure du nouveau système des paiements directs.
  5. Office fédéral de l'environnement (OFEV): Stratégie et plan d’action pour la biodiversité (més informació en els enllaços als documents mencionats en aquesta pàgina)
  6. Office fédéral de l'agriculture OFAG. Contributions à la biodiversité.

1 comment:

  1. España no está cumpliendo los objetivos a los que se comprometió en el 2011 al asumir la Estrategia de la UE sobre la Biodiversidad para 2020, un documento que comportaba compromisos para proteger los espacios naturales y otras medidas para defender el medio ambiente. Así lo señala un informe de Ecologistas en Acción en el que revelan las carencias del gobierno en esta materia. De las 37 actuaciones que se recogían en esta hoja de ruta de la UE, el Estado español sólo ha cumplido una; acumula retrasos en 14 de ellas, y las 22 restantes no han sido consideradas.

    Montojo, Marta (2016): Un informe advierte de que España no está frenando la pérdida de biodiversidad. La Vanguardia, 07.07.2016

    ReplyDelete

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.