Pages

Friday, September 21, 2018

bad times for the creationism

Michael Hemsworth: 30 Nerdy Coffee Mugs, The 404 Error Mug Serves Up Computer Humor with Your Morning Brew,  trendhunter.com, 03.01.2013
Considerant que vivim en un temps de difusió d'un fanatisme religiós d'una intolerància extrema i, en paral·lel, de la construcció accelerada d'autopistes de més de vuit carrils sense límits de velocitat en direcció a la idiocràcia (1) no seria just per la meva part dir que se m'ha fet molt estrany no trobar ni a la primera plana de la premsa, ni als titulars dels telenotícies, cap al·lusió als resultats espectaculars del projecte Gendevocortex (2), dirigit pel professor Pierre Vanderhaeghen al Flanders Institute for Biotechnology (Belgium).

Al magazín de la recerca i de la innovació de la Unió Europea: Horizon, Anthony King ens resumia el passat 21.08.2018 algunes de les descobertes més importants realitzades per l'equip d'investigadors d'aquest projecte (3).  Et proposo trobar un moment per llegir aquest article del que jo retindré en aquesta entrada aquestes informacions:
Durant l'estudi d'uns gens actius en el teixit fetal del cervell de simis i homínids, l'equip de recerca va identificar tres nous gens que, presents en tots els animals i utilitzats per la transmissió de missatges entre les cèl·lules, eren el resultat d'una mutació que es va produir per un error de còpia del gen original.  L'error resultant d'aquesta mutació va crear unes noves proteïnes que probablement van causar el desenvolupament de l'escorça cerebral dels nostres avantpassats: la part del nostre cervell responsable del nostre llenguatge, la imaginació i les habilitats de resolució de problemes. Tot i que aquests gens s'han pogut identificar en els antics Homo sapiens, els Neandertals i els Denisovans, avui en dia, només estan presents en l'ADN dels humans, però no en el dels simis.
Anthony King continua el seu article presentant-nos el resultat de la recerca de l'equip de Svante Pääbo, al Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology (Leipzig, Germany).
L'ús de la genètica per estudiar l'evolució humana també ha permès confirmar que els avantpassats que havien emigrat des de Àfrica es van creuar amb els Neandertals, l'extinta espècie humana que va viure a Europa i bona part d'Àsia abans de desaparèixer fa uns 40.000 anys. De fet, prop del 40-50% del genoma dels Neandertal encara es pot trobar en els descendents d'aquells emigrants. Un ADN que conservem perquè en el seu moment va oferir avantatges als nostres avantpassats: en particular pel que fa al nostre sistema immunològic.
El que la ciència ens està recordant és que la humanitat, tal com la coneixem avui, és el resultat del creuament de diferents homínids que, malgrat haver-se extingit, han deixat la seva empremta en el nostre ADN (particularment, en el de les poblacions que es van desenvolupar al nord de la Mediterrània!). I, potser el més important, que la nostra intel·ligència no és el resultat d'una concessió de cap Déu, ans el resultat d'un error genètic que no ens dóna cap dret a disposar impunement ni del planeta on vivim ni de les altres espècies que l'habiten. Jo em demano si no seria molt més just utilitzar aquesta intel·ligència justament per fer el contrari de tot el que hem estat fent fins ara.


  1. Veure l'article intitulat Paleofuture, publicat en aquest bloc el 06.09.2016
  2. European Commission: Gendevocortex Project in CORDIS
  3. Anthony King: Genetic error led humans to evolve bigger, but more vulnerable, brains, Horizon, 23-08.2018

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.