Pages

Sunday, May 30, 2021

l'alta edat mitjana vista des de sapaudia (4/4)

Un tsunami géant sur le Léman (teaser), RTS 10.05.2019
Un tsunami géant sur le Léman (version complète, 51'), RTS 21.10.2019


Les Guerres bàrbares
El primer terç del segle VI va començar pels nostres amics de Sapaudia (1) amb una mena de telenovel·la bàrbara, plena d'enrenous familiars, d'assassinats, de parricidis i de batalles entre el regne dels Burgundians (2) i el dels Francs (3).  Per fer ras i curt, aquesta guerra va acabar amb la defecció dels Burgundians per un monarca impresentable i la conquesta del regne pels Francs l'any 534. Imagino que, tot plegat, davant la total indiferència dels Helvecis (4).

The Late Antique Little Ice Age
Com vam veure a l'article precedent (5), dos anys després de la fi d'aquella guerra, gairebé tot l'hemisferi nord va entrar en una mena d'hivern nuclear que va durar almenys 18 mesos, durant els quals un fred intens i el fre en sec de la fotosíntesi i les precipitacions devia tenir un impacte brutal les collites, les pastures i el bestiar que s'alimenta d'elles.

Probablement el règim de l'alimentació a Sapaudia no era diferent del que ho havia estat a la Helvècia Gal·loromana (6). Segurament aquell fred intens va deixar impracticables, a causa del gel o la neu, les antigues vies romanes que travessaven els colls dels Alps. Si els Helvecis van haver de sacrificar el seu bestiar, probablement el van poder conservar el temps suficient gràcies al fred: jo he utilitzat moltes vegades la terrassa de casa com a frigorífic en hivern.

O, més que probablement, totes aquestes suposicions no siguin més que el producte de la meva imaginació. I com en tota situació de catàstrofe, aquells que tenien el poder van acaparar tots els aliments. I aquells que no el tenien, van haver de buscar-se la vida als boscos de Sapaudia. Una idea que enllaçaria amb les discussions sobre el poblament d'aquesta regió entre Lionel Perret i Clément Hervé que vam veure al segon article de la sèrie (7).

El Tsunami del llac Léman
L'any 563 es va produir el col·lapse de bona part d'una muntanya que es troba a l'est del llac Léman. Segons les hipòtesis actuals (8), l’impacte de l’esllavissada del mont Tauredunum (9) va desestabilitzar els dipòsits sedimentaris a la desembocadura del Rhône al llac Léman, provocant el seu col·lapse i un enorme Tsunami.
Temps de propagació de l'ona (en minuts) i altures puntuals del tsunami en llocs clau durant l'esdeveniment del Tauredunum
By Prioryman (talk) - Derived from File: Lake Geneva satellite.jpg, CC BY-SA 4.0

Segons simulacions realitzades per ordinador, aquest col·lapse va provocar una onada de fins a 16 metres d’alçada que hauria recorregut tota la longitud del llac en només 70 minuts després de l’esdeveniment, donant molt poc temps per fugir a la gent que vivia a la costa. Vidy, el port de Lausanne, hauria estat colpejat tan sols 15 minuts després del col·lapse per una vaga d’uns 13 metres d’alçada.

Els danys van ser molt més importants a l'actual vila de Ginebra, on l’onada hauria estat d’uns 8 metres. Altres ciutats de la riba del llac també haurien estat fortament impactades per l’onada, que hauria estat d’uns 8 metres d’alçada a Evian-les-Bains, de 6 metres d’alçada a Thonon-les-Bains i de 4 metres a Nyon.

Epileg
Francament, no he trobat gran cosa sobre què va passar amb els pobladors de Sapaudia entre les erupcions del 536 i el darrer episodi de la Pesta de Justinià el 591 a Lió (cf. 7). Tampoc he trobat gran cosa sobre el nombre de morts que podria haver causat el Tsunami del llac Léman.

Personalment, tinc tendència a creure que viure en aquesta zona dels Alps gairebé dos anys seguits de dur hivern devia haver posat fi a la vida de molta gent. I, qualsevol que fos la intensitat del tràfic comercial amb l'est de l'actual França, la presència de les tropes dels Francs a Sapaudia probablement va provocar algun brot de pesta a la regió que només un poblament dispers hauria pogut esmorteir.

Però segurament parlo sense saber. Justin Favrod (10), historiador de l’alta edat mitjana, especialitzat en el període dels Burgundians, ens diu que l'alta edat mitjana no és ni molt menys un període fosc de la història car, tot i que va ser certament complicat, amb guerres i violència, també va ser brillant.
Ce qui est frappant dans cette période, c’est son côté romanesque. Il y avait des rebondissements, des guerres, des histoires d’amour et de vengeance. Cela stimule beaucoup l’imagination.
No estic segur que tothom ho veiés així en aquell maleït segle. Però jo no soc historiador.

Altres referències d'interès:
  1. Wikipedia: Sapaudia [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Burgundians [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Francs [en] [fr] [es] [ca]
  4. Wikipedia: Helvetii: [en] [fr] [es] [ca]
  5. Veure L'alta edat mitjana vista des de Sapaudia (3/4), publicat en aquest blog el 27.05.2021
  6. Wikipedia: Suisse gallo-romaine
  7. Veure L'l'alta edat mitjana vista des de sapaudia (2/4), publicat en aquest blog el 25.05.2021
  8. Kremer, K., Simpson, G. & Girardclos, S.: Giant Lake Geneva tsunami in AD 563. Nature Geosci 5, 756–757 (2012).
  9. Wikipedia: Tauredunum event [en] [fr] [es] [ca]
  10. Olivier Pauchard: Le Haut Moyen-Âge vaut mieux que sa (triste) réputation, SwissInfo, 24.07.2019

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.