Pages

Sunday, October 24, 2021

you can't open windows in the space



Fa set anys vaig publicar dos articles: How to improve computer performance(1) on volia  compartir alguns consells per augmentar les prestacions d'un vell ordinador abans de prendre la decisió de reemplaçar-lo per un de més nou. Als fidels d'Apple, els recomanava seguir fent com sempre i comprar-se un nou ordinador. Als fidels de Windows els proposava seguir una sèrie de consells estil Bricomania per donar una nova vida al vell ordinador per fer-lo anar tant o més ràpid que el primer dia que el van adquirir.

Territori Geek?
La recomanació de passar al sistema operatiu Linux ni la vaig plantejar. Honestament, cap dels meus familiars i coneguts l'hauria seguit: o bé la desconeixien o bé la consideraven com un gadget reservat als geeks.(2). I la veritat és que tinc com el sentiment que les idees no han canviat gaire.

Malgrat tot, pel fet de tractar-se d'un sistema operatiu lliure i obert, robust i segur, Linux s'ha declinat en nombroses distribucions segons les necessitats de moltes empreses líders en tecnologia. A un debat que va tenir lloc a Quora fa dos anys (3), pots veure com Google l'utilitza en els servidors del seus Data centers, i que vora 10.000 treballadors de la companyia utilitzen una distribució Linux anomenada Goobuntu als seus llocs de treball. Els programadors de Facebook i els servidors de la companyia també l'utilitzen, tot com els servidors d'Amazon.

Linux i la seguretat
Un dels participants del debat de Quora afegia que: La NSA es va veure en l'obligació de desenvolupar una sèrie de mòduls, coneguts amb el nom de SELinux, que tenien per objectiu millorar la pobra seguretat que presentava Linux, que era molt fàcil de piratejar (4).

Probablement la NSA tenia motius per fer-ho car, tot i que molts dels vells mainframes d'IBM i de Digital segueixen funcionant a l'administració federal dels USA, equipats amb vells sistemes operatius com ara VMware o VMS (OpenVMS), i la gran majoria d'ordinadors d'oficina estan equipats amb Windows, els més moderns servidors estan equipats amb Linux.

En tot cas, Edward Snowden (5) va preferir utilitzar per la seva seguretat dos sistemes operatius: Qubes OS (6) i Tails (7) -ambdós desenvolupats sobre la base de Linux- i un sistema de criptografia PGP (8). Tots ells gratuïts, disponibles en el programari obert i inatacables per tot la potència tecnològica de la NSA.

Linux i l'estació espacial
El cas és que, en 2013, un article publicat a ExtremeTech (9) ens deia que The United Space Alliance que, junt amb la NASA, està a càrrec de la gestió dels ordinadors de l'Estació Espacial (ISS), va anunciar que els ordinadors Windows XP a bord de l'ISS utilitzarien Debian, una coneguda distribució de Linux: Hem migrat les funcions clau de Windows a Linux perquè necessitàvem un sistema operatiu estable i fiable.
Val a dir que els ordinadors portàtils de l'ISS solien utilitzar Windows XP i sabem que han estat infectats per almenys un virus durant la seva vida: el 2008, un cosmonauta rus va portar un ordinador portàtil a bord amb el virus W32.Gammima.AG, que es va estendre ràpidament als altres portàtils de bord. El canvi a Linux immunitzarà essencialment l'ISS contra futures infeccions.
Al mateix article d'ExtremeTech es deia que:
Sincerament, no ens hauria d’estranyar massa l’abandonament de Windows. Linux és el sistema operatiu escollit per la comunitat científica.

El Large Hadron Collider del CERN està controlat per Linux
(10). Les estacions terrestres de seguiment de la NASA i de SpaceX també utilitzen Linux. Els tècnics dels laboratoris de seqüenciació d'ADN utilitzen Linux.

Realment, per a aplicacions que requereixen una estabilitat absoluta, com són la majoria dels experiments científics, Linux és l'opció òbvia. El fet que tot el sistema operatiu sigui de codi obert i es pugui personalitzar fàcilment per a cada experiment és, òbviament, també un gran atractiu.
Crec que val la pena afegir que les màquines que controlen els dispositius crítics del programa SpaceX: el coet Falcon 9 i la càpsula Dragon, també utilitzen Linux (11) (12). Tot com la xarxa de satèl·lits coneguda amb el nom de StarLink (13)
Cada llançament de 60 satèl·lits conté més de 4.000 equips Linux. La constel·lació té ara mateix més de 30.000 nodes Linux (i més de 6.000 microcontroladors).
L'ISS té al seu interior més d'un centenar d’ordinadors portàtils, un 20% més del que necessita, car la majoria d'ells estan destinats a reemplaçar aquells que puguin deixar de funcionar.
Els ordinadors Linux s'utilitzen per l'aviònica, els sistemes crítics que mantenen l'estació en òrbita i l'aire respirable.

Els portàtils Windows s'utilitzen per a la consulta dels manuals de suport i la documentació dels procediments a seguir. Els astronautes també els utilitzen per enviar i rebre el correu electrònic, fer videoconferències, i per la reproducció de música i de films. A més dels Lenovo ThinkPad equipats amb Windows, l'ISS també ha vist passar telèfons iPhone i Android que, en alguns casos s'han utilitzat pel control remot de drons experimentals simples. També hi ha hagut iPads, així com tauletes Microsoft Surface Pro 3, una de les quals s’utilitzava com a seqüenciador de bioADN.
Linux i Mart
Seguint amb els sistemes Linux que equipen les missions de la NASA, cal mencionar les missions a Mart, amb el Perseverance Mars Rover (14) i l'helicòpter Ingenuity (15).

Deixa'm recordar també que la NASA té més de 500 projectes de programari que ha llançat sota la llicència Open Source 3.0 de la NASA, que és una llicència de codi obert aprovada per Open Source Initiative (OSI)..
És una mena de victòria de codi obert (Open Source), perquè volem un sistema operatiu i un programari de vol de codi obert, així com les peces dels aparells que podeu comprar a la prestatgeria d'un comerç o, si ho preferiu, fabricar-les vosaltres mateixos algun dia.
Un parell de coses que no hauriem d'oblidar
Just per acabar, deixa'm recordar també que el sistema operatiu que utilitzen la majoria de mòbils: Android, va ser desenvolupat per Google sobre la base de Linux (16). I també que, tant el MacOS d'Apple com Linux estan basats en un altre Open Source: Unix, el que fa que sigui possible instal·lar MacOS sobre Linux amb un script senzill (17).
link to image

Crec que és un bon moment per demanar-nos perquè la majoria de nosaltres no hem sentit parlar mai de Dennis Ritchie (18), l'home sense el qual no existirien ni el MacOs, ni Windows ni Linux. O de Linus Torvalds, el creador de Linux (19). Ambdós van crear les eines sobre el que es va desenvolupar uns sistemes operatius gratuïts que van acollir un programari obert, potent, segur i gratuït.

Però el fet és que gairebé tothom coneix en Bill Gates o Steve Jobs. Ambdós van crear uns productes comercials pels quals seguim pagant el preu fort. Mentrestant, la majoria seguim ignorant el treball de Ritchie o Torvalds, sense els quals ni Windows ni MacOs no haurien pogut mai existir tal com els coneixem avui en dia.


  1. Veure How to improve computer performance (1) i (2), publicats en aquest blog el 06 i el 09.10.2014
  2. Wikipedia: Geek [en] [fr] [es] [ca]
  3. What operating system do Google use for their servers?, Quora
  4. National Security Agency. Central Security Service: Technical Papers and Brochures
  5. Anaëlle Grondin: Vie privée : 5 outils utilisés et approuvés par Snowden, Les Echos, 05.11.2016
  6. Qubes OS: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]
  7. Tails: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]
  8. Wikipedia: PGP [en] [fr] [es] [ca] || Veure també GNU Privacy Guard (GnuPG or GPG) [en] [fr] [es] [ca]
  9. Sebastian Anthony: International Space Station switches from Windows to Linux, for improved reliability, ExtremeTech, 09.05.2013
  10. CERN: CentOS Linux
  11. Steven J. Vaughan-Nichols: From Earth to orbit with Linux and SpaceX, ZDNet, 03.06.2020
  12. David Cassel: The Hardware and Software Used in Space, The New Stack, 11.10.2020
  13. Wikipedia: StarLink [en] [fr] [es] [ca]
  14. Mayank Sharma: The Perseverance Mars rover just took Linux to another planet, TechRadar, 19.02.2021 || Steven J. Vaughan-Nichols: To infinity and beyond: Linux and open-source goes to Mars, ZDNet, 19.02.2021 || Michael Kan: Linux Is Now on Mars, Thanks to NASA's Perseverance Rover, PC Mag UK, 19.02.2021
  15. Sascha Segan: 4 Android Smartphones With as Much Power as NASA's Mars Helicopter, PC Mag UK, 19.02.2021
  16. Chris Hoffman: Android is Based on Linux, But What Does That Mean?, How to Geeh, 12.07.2017
  17. Installer macOS sous Linux avec un simple script, korben.info, 21.08.2021
  18. Wikipedia: Dennis Ritchie [en] [fr] [es] [ca]
  19. Wikipedia: Linus Torvalds [en] [fr] [es] [ca]

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.