Thursday, October 9, 2014

how to improve computer performance (2)



Lausanne: poubelles
Com vam veure a l'entrada precedent, avui ens dedicarem a netejar l'ordinador de tots els programes (i altres coses!) que has anat instal·lant (o que t'han instal·lat sense que ni te'n adonessis!) i que han anat deixant traces que impacten negativament en les seves prestacions. Per començar, et proposo que't miris tranquil·lament aquest vídeo: si trobes que va massa ràpid, no dubtis en aturar-lo, rebobinar i passar-te'l tants cops com vulguis.

Ara que ja te l'has passat, deixa'm dir-te una cosa. Hi han centenars de vídeos com aquest que corren per youtube. Personalment no estic massa convençut de que l'ordre de les accions que'ns proposa l'autor sigui el millor, o que el seu contingut estigui dirigit a un usuari lambda. Aixi que, honestament, t'he proposat de mirar-te'l per la senzilla raó de que no tinc temps de preparar un vídeo, i encara menys de mirar-me tot el que corre per youtube per trobar-ne un altre de més adequat.

Recordem dons que l'objectiu d'avui es fer neteja. Som-hi doncs?
  1. En primer lloc, crearem un punt de restauració que'ns permeti poder tornar a la situació actual cas que fem una manipulació inadequada en qualsevol dels punts que seguiran a continuació. Mira't aquest article i segueix les seves instruccions: Crear puntos de restauración en Windows 7, XP y Vista.
  2. A continuació farem una primera netejar de l'ordinador i l'alleujarem de tots aquells programes que t'hagin pogut instal·lar o que no utilitzis mai o rarament. Per fer-ho, et proposo que't baixis la versió gratuïta d'aquesta aplicació portàtil: geekUninstaller (1). Llença el programa i dones-li un cop d'ull a les aplicacions instal·lades a la teva màquina (2). Com volem alliberar plaça al disc dur i alliberar recursos utilitzats per programes que no fan res d'altre que mirar si hi han actualitzacions i proposar-nos-les, hauràs de decidir quins vols desinstal·lar. Per fer-ho, selecciona el programa a desinstal.lar i punxa "Uninstall". Una de les particularitats de geekUninstaller és que't dirà si han quedat residus del programa al sistema de fitxers, a les claus del registre, ... i et deixarà acabar manualment la feina que el desinstal·lador del programa no ha realitzat correctament.
  3. En tercer lloc et proposo que't baixis una altra aplicació portàtil: ccleaner (1) (3). Començarem amb la neteja de tots els fitxer temporals que corren per l'ordinador. Sense sortir de ccleaner,  punxa a "Cleaner" (a l'esquerra) i després "Analyze" (abaix a l'esquerra). No es tracta tant del volum d'aquests fitxers com de la nosa que fan i que acaba per ralentitzar la màquina. Acabarem la neteja amb "Run Cleaner"
  4. Ara continuarem amb tota la metralla d'aplicacions que s'activen en el moment en que arrenques la teva màquina (4). Torna a ccleaner i punxa "Tools", i després "Startup". Selecciona cadascuna de les aplicacions que creguis que no és necessari que s'activi en el moment de l'arranc i punxa l'opció "Disable".
  5. Tot i que la neteja del registre és una operació que hom pot fer manualment, molts han perdut les plomes fent-lo. Així que't proposo utilitzar ccleaner altre cop. Punxa a "Registry" (a l'esquerra) i després a "Scan for Issues". Selecciona amb CTRL+A el contingut de la llista i punxa a "Fix selected issues ...". Quan ccleaner et demani si vols crear una copia de seguretat respon afirmativament, però justament per seguretat, guarda el fitxer a qualsevol lloc que no sigui el teu ordinador: per exemple, a un llapis USB. 
  6. He deixat per la fi l'acció que prendrà més temps i que, al mateix temps, augmentarà les prestacions de la teva màquina: la desfragmentació del disc dur (5). Ara et proposo que't baixis una altra aplicació portàtil: defraggler (1). Obre l'aplicació i comença per donar un cop d'ull a l'estat del teu disc punxant l'opció "Benchmark drive" a la primera pestanya. Quan acabi la feina, pots anar a donar un cop d'ull a la pestanya "Health". Ara el que farem és passar a desfragmentar-lo. Primer farem una anàlisi del disc punxant l'opció "Analyze" i, quan acabi, amb l'opció "Defrag". I com la desfragmentació li prendrà un moment, i tots plegats tenim altres coses a fer, et proposo d'anar al menú del programa i seleccionar "Settings" + "Shutdown after defrag". Així l'ordinador s'apagarà automàticament quan acabi el procés de desfragmentació.
Res més per avui. Espero que quan tornis a arrencar el teu ordinador vagi més ràpid del que anava abans de realitzar tota aquesta feina.

Altrament, ja has vist que he intentat simplificar la proposta del vídeo, a fi de fer accessibles les tasques més bàsiques per un usuari lambda. Si et veus amb cor d'anar més enllà del que hem fet, recorda't de crear un punt de restauració i ... endavant! 


  • (1) Com es tracta d'un fitxer ".zip", només l'hauràs de descomprimir on vulguis. Per exemple a una carpeta que pots anomenar com vulguis i moure-la on vulguis: e.g. un llapis USB o una carpeta "eines" al disc dur del teu ordinador. 
  • (2) Pots baixar-te la llista d'aplicacions a "File" + "Export to HTML ..."
  • (3) Originalment, el programa es presenta en anglès, però si punxes a "Options" i "Settings", a "Languages" veuràs que pots traduir-lo al català, per exemple. Per ara, et proposo de seguir amb l'anglès.
  • (4) Pot haver-hi de tot: en el millor dels casos, solament programes que controlaran si hi han actualitzacions disponibles; o d'altres que es llençaran i quedaran en hibernació, esperant que'ls cridis, per executar-se més ràpidament. 
  • (5) Per simplificar, diguem que si el teu sistema operatiu no troba prou de plaça per guardar un fitxer d'una manera compacta, el fragmenta i el reparteix en aquelles parts del disc que estan lliures. L'accés a un fitxer en el que els seus fragments estan emmagatzemats de manera contigua al disc és molt més ràpid que l'accés a un fitxer fragmentat per tot arreu al disc.

No comments: