Pages

Thursday, May 4, 2023

el llarg viatge dels nostres àtoms

Fisica Fit - El Sol : estrella gigante roja. Enana blanca. Nebulosa planetaria. ¿Se acabará el Sistema Solar?, YouTube, 14.11.2021


Les cèl·lules presents al nostre cos tenen entre el 65% i el 90% del seu pes en aigua. Dels 20 elements que podem trobar a la massa del cos humà, el 98,5% està representat per només sis elements: oxigen, carboni, hidrogen, nitrogen, calci i fòsfor (1).

La meitat dels àtoms del nostre cos en realitat no provenen de la Via Làctia, sinó que s'han format a altres galàxies que es trobaven a milions d'anys llum de distància i haurien viatjat gràcies als vents intergalàctics, impulsats per les explosions de les estrelles (2).

A Gattaca (3), un film distòpic culte, un drama de ciència-ficció, el seu protagonista, Vincent, que lluita per superar la discriminació genètica per fer el somni de viatjar a l'espai, reflexiona així al final del film:
Per a algú que no havia estat mai fet per a aquest món, he de reconèixer que de sobte em costa deixar-lo. Per descomptat, diuen que cada àtom del nostre cos va ser alguna vegada part d'una estrella... potser no me'n vaig, potser torno a casa.
Com el Sol no és etern i té 4,5 mil milions d'anys durant els quals i ja ha consumit gairebé la meitat de l'hidrogen del seu nucli, la resta de l'hidrogen que li queda s'esgotarà en cinc mil milions d'anys. Quan ja no li quedi més hidrogen per cremar, augmentarà gairebé 150 i 200 vegades la seva mida actual i s'empassarà Mercuri i Venus, potser també la Terra. Cremarà com una geganta vermella durant mil milions d'anys més i després es convertirà en una nana blanca, aproximadament de la mida del nostre planeta (4). En qualsevol cas, l'aigua i l'atmosfera del nostre planeta farà molt que hauran desaparegut i, d'aquest fet, tot signe de vida.

QuantumFracture - Andrómeda Chocará contra la Vía Láctea: ¿Qué Sucederá Exactamente?, YouTube, 09.10.2022

No tinc molt clar si un dia, el que pugui quedar de nosaltres, tornarà a aquelles llunyanes galàxies d'on venen part dels àtoms que constitueixen el nostre cos. O si els nostres àtoms es trobaran a la nova galàxia que resultarà de la col·lisió entre Andròmeda i la Via Làctia (5): Lactòmeda?

Mentre tot això arriba, els nostres àtoms s'hauran dispersat al nostre planeta, en part en altres formes de vida, en part mineralitzant-se, a la mateixa o a altres latituds on ens puguem trobar el dia que marxem, segons el moviment de la tectònica de plaques (6).

Potser algun dia acabem per admirar la màgia del procés de la vida si pensem que la primera etapa de la transformació dels nostres àtoms passaria, amb tota probabilitat, pel món vegetal. O potser, com el Vincent del film Gattaca, aquells que arribin anys després que nosaltres hàgim marxat, tindran l'oportunitat de deixar els seus àtoms a planetes d'altres galàxies i la seva transformació passi per altres processos.

Potser en aquests planetes, els descendents d'aquells que van marxar del nostre, desenvolupin altres varietats del llenguatge original que parlaven els seus avantpassats. Pot ser que les característiques del planeta on hagin emigrat acabi provocant mutacions en el color de la seva pell, del seu cabell o dels seus ulls. O potser no es diferenciaran en res d'altre que en el planeta on viuen

Pot ser que aquestes diferències siguin suficients per a provocar guerres entre aquells que tenien un passat comú que, al llarg de les generacions, va acabar per ser oblidat.

Potser acabaran repetint aquestes i altres imbecil·litats que nosaltres mai no hem deixat de repetir des de temps immemorials. O pot ser que la intel·ligència s'acabi transformant en una força que s'expandeixi arreu de l'univers.

May the Force be with you.
Star Wars Day, an informal commemorative day observed annually on May 4 (7).


  1. Taux des éléments chimiques présents dans le corps humain, LennTech
  2. Megan Fellman: Milky Way’s origins are not what they seem, Northwestern Now, Northwestern University (IL, USA), 26.07.2017
  3. Wikipedia: Gattaca [en] [fr] [es] [ca]
  4. El Sol: qué es, cómo afecta a la Tierra y cuándo se apagará, National Geographic, 31.01.2023
  5. Wikipedia: Andromeda–Milky Way collision [en] [fr] [es] [ca]
  6. Veure Pangaea Ultima: only one continent again? i Països i fronteres d'aquí 100 milions d'anys, publicats en aquest blog respectivament els 11.11.2016 i 03.03.2019
  7. Wikipedia: Star Wars Day

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.