Sunday, September 11, 2016

pangaea ultima: only one continent again?

Christopher Scotese - Future Plate Motions and Pangea Proxima, YouTube, 02.09.2014


Un dels problemes que tenim alguns dels que hem llegit quatre coses sobre la historia genètica de l'ésser humà o sobre la tectònica de plaques, és que som molt escèptics amb les llegendes sobre les races, els pobles i els traçats eterns de les fronteres.

Però com avui no és un dia per parlar d'aquestes coses, et proposo que li donis un cop d'ull a aquest article de divulgació científica que Chris Baraniuk va publicar el passat 01.08.2016 a la secció de geologia de la BBC: In 250 million years Earth might only have one continent (1).

Tot i que no estàs obligat a estar d'acord amb tot el que diu (és el meu cas), espero que trobis l'article tant interessant com jo l'he trobat, en particular l'animació de Scotese sobre la hipòtesi de la Pangaea Ultima i un resultat insòlit: Portugal über alles!

* * * * * * * * * * *

També espero que trobis igual d'interessant un altre article que ens parla de l'actual deriva continental de la placa australiana (2), que es desplaça en direcció nord-est, a una velocitat de 7 cm per any: més ràpidament que els 3,2 cm per any amb els que la Índia avança cap el Nepal (3).

Deixam afegir però que el títol de l'article de Damien Hypolite (2) no és gens afortunat. I crec que el seu contingut encara ho és menys: Les systèmes de navigation de type GPS ne sont alors plus en adéquation avec la réalité, augmentant les risques liés au géo-positionnement. I és que el problema de Damien, com el de tantes altres persones, és que ha confós la realitat amb els mapes creats com a models de representació de la realitat.

Parlant de models, la cartografia australiana està basada en el Geodetic Datum of Australia (4) que es va crear el 1966 i que ha estat actualitzat per darrera vegada el 1994 (GDA94).
L'últim d'aquests canvis es va dur a terme en 1994 i té un realineament de no menys de 200 metres entre les coordenades locals i les coordenades globals. El proper reajustament, que tindrà lloc el 1 gener 2017 no serà tan important, però  la modificació serà de 1,5 m (2).
Tot i que des del 1994 el continent s'ha mogut 1.5m, les aplicacions que utilitzen les tecnologies dels sistemes GNSS (5) poden aplicar algoritmes per corregir aquest desplaçament. Però en el cas dels smartphones, un dels problemes al que s'han d'enfrontar els australians és que el Datum (6) utilitzat pels sistemes GNSS, en particular el GPS, és l'estàndard del World Geodetic System (7) que, malgrat la revisió del 2004, segueix utilitzant com estàndard la revisió del 1984 (WGS84).
La definició del Datum GDA94 inclou uns valors fixes per a un nombre limitat de punts de la xarxa geodèsica que no es veuran afectats per la deriva continental. Malgrat això, les línies de latitud i longitud del Datum WGS84 es mantindran fixes en relació a la Terra, mentre la placa australiana es continua desplaçant (8)
Estic segur que proposar la digitalització de tota la cartografia australiana i una correcció matemàtica periòdica en funció dels desplaçaments de la placa i la signatura de partnerships amb empreses com Google, TomTom i altres seria una bestiesa. Però no trobo que sigui una idea pitjor que la que he llegit a newatlas.com (9):
  • Geoscience Australia, responsable de la cartografia oficial del país, ha decidit tirar endavant amb l'actualització de l'actual sistema de coordenades GDA94 amb un GDA2020 que desplaçarà les coordenades de 1,8 m, basant-se en la ubicació prevista del continent per a l'any 2020, encara que el sistema està previst que sigui desplegat el 1er. de Gener del 2017.
  • Malgrat aquesta iniciativa, a Geoscience Australia manifesten que no estan especialment motivats per realitzar més endavant un GDA2040 i que veuen el futur basat en un sistema basat en quatre coordenades: XYZ-time, que tindrien com a resultat que els sistemes es connectessin de manera transparent.
Fa anys vaig treballar amb un equip de físics i topògrafs en l'anàlisi de la dimensió temporal sobre diferents Datums en un projecte del sistema d'informació geogràfica de l'empresa on treballava. Vaig aprendre que és un problema que no té una solució fàcil per a tots els problemes als que ha de donar una resposta, que demana uns algoritmes informàtics molt complexes i una gran capacitat de càlcul dels sistemes que han d'aplicar-los. Finalment, per raons de cost, ho vam deixar córrer. Però en casos com el d'Austràlia, segueixo creient que és una via de recerca molt més apropiada que la de seguir gastant diners periòdicament els vells Datums. Una altra cosa és que soc molt escèptic del resultat si hom no arriba a implicar els grans actors de la cartografia online o diferida: com Google Maps, TomTom i altres.

  1. In 250 million years Earth might only have one continen. BBC Earth, 01.08.2016
  2. HYPOLITE, Damien (2016): L'Australie se déplace, les GPS ne suivent plus, Sciences et Avenir, 01.08.2016
  3. 3,2 cm par an : la lente avancée de l'Inde à l'origine de la catastrophe du Népal. Sciences et Avenir, 01.08.2016
  4. Geocentric Datum of Australia (GDA). Geoscience Australia. Australia Government.
  5. Wikipedia: Global Navigation Satellite System (GNSS).  
  6. Wikipedia: Geodetic Datum
  7. Wikipedia: World_Geodetic_System
  8. How will 'continental drift' affect GDA? in GDA94: Frequently Asked Questions. geoproject.com.au, 2016
  9. IRVING, Michael (2016): Continental drift calls for rethink of Australia's geographic coordinates, New Atlas, 01.08.2016

No comments: