Pages

Monday, March 11, 2024

the earth's history is written in the trees (2)

BBC Reel - Extinct tree from the time of Jesus rises from the dead in Israel, YouTube, 30.06.2021


Al post que vaig publicar ahir (1) et deia que els arbres emmagatzemen la història de la Terra.

Avui m'agradaria parlar de les llavors d'una espècie de palmera datilera que havia desaparegut fa segles i que, gràcies a la determinació de dues dones, ha tornat a brotar i a donar fruits.

Tot va començar durant una excavació arqueològica de la dècada de 1960 a l'antic palau d'Herodes 1r el Gran, a Masada (Israel), quan els arqueòlegs van descobrir unes llavors de l'extingida palmera datilera de Judea, enterrades dins d'una gruixuda olla de fang tancada als elements. La datació amb radiocarboni realitzada a la Universitat de Zürich va confirmar que les llavors dataven del 155 aC al 64 dC.

Però com el vídeo de la BBC amb què he obert el post d'avui t'ho explica molt millor del que jo puc fer-ho, te'l deixo veure i completar les seves informacions amb l'article que Ruth Schuster va publicar el març del 2022 a Haaretz (2).
Recorda d'activar els subtítols del vídeo si tens problemes de comprensió seleccionant la teva llengua de preferència.
Tanmateix, més enllà de les justificades emocions de les autores pel retorn a la vida de la palmera datilera de Judea, i més enllà de la literatura de l'article que li va dedicar Haaretz, crec que val la pena deixar de banda les llegendes per un moment i llegir-se la pàgina que li dedica Wikipedia (3): la versió en català està remarcablement ben documentada.

Però el canvi climàtic està amenaçant altres varietats de palmeres datileres que li havien sobreviscut:
Els Emirats Àrabs Units, per exemple, tenen més de 40 milions de palmeres datileres, més que qualsevol país del món, i exporten més de 221 milions de dòlars anuals.

Per sobreviure, aquestes palmeres poden suportar temperatures molt altes, poden créixer a la sorra en lloc del sòl, sense necessitar grans quantitats d'aigua. En realitat, si tenim en compte la quantitat d'energia produïda per litre d'aigua, probablement és una de les plantes més eficients d'aquesta regió àrida.

Però el seu cultiu encara utilitza importants quantitats d'aigua de la regió: el reg de la palmera datilera representa aproximadament un terç de l'ús total d'aigua subterrània dels Emirats Àrabs Units. I a mesura que la població del país creix, i la crisi climàtica fa que les condicions a la regió siguin encara més extremes, les seves limitades reserves d'aigua dolça, majoritàriament d'aqüífers subterranis, s'estan esgotant i l'augment del nivell del mar fa que moltes d'elles s'estiguin salinitzant.
Gràcies a l'esforç de la recerca que s'està realitzant als Emirats, hom està descobrint coses molt interessants que poden assegurar la supervivència del seu cultiu (4).


  1. Veure The earth's history is written in the trees (1), publicat en aquest blog el 10.03.2024
  2. Ruth Schuster: How King Solomon and the Romans Shaped the Judean Date Palm, Haaretz, 20.03.2022
  3. Wikipedia: Judean date palm [en] [fr] [es] [ca]
  4. Monica Evans: Hot date: Will this tough desert fruit win the race with climate change? ThinkLandscape, 19.10.2023

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.