Pages

Tuesday, September 10, 2024

calle 13 (2)

Calle 13 - El Aguante, YouTube, 02.04.2014


El passat diumenge, l'amic Hands (1) va compartir amb mi el vídeo de Calle 13 (2) amb què he obert el post d'avui. Al xat que va seguir, vam recordar un post que et recomano llegir, publicat el mes de març de l'any passat i que porta el mateix títol que el publicat avui (3).

En aquell post, explicava com havia conegut a Calle 13 i vaig passar alguns enllaços de vídeos d'aquesta banda i de René Pérez Joglar (a.k.a. Residente) (4). Però no del tema amb què he obert el post d'avui, ni de desenes d'altres que tenen unes lletres brutals.

Tampoc vaig escriure res sobre el fet que, quan René va acabar els seus estudis, va viatjar a Barcelona, on va seguir cursos de cinema amb el somni de poder treballar en aquesta professió. Com no va trobar feina, va recuperar un curt que va dirigir mentre era estudiant en el Savannah College of Art and Design (SCAD), el va presentar a Madrid i va guanyar el segon premi en un festival de curts independents. 

No havent trobat feina a Espanya, va retornar a Puerto Rico, on va treballar en una varietat de projectes d'art: va crear il·lustracions i animacions en 3D per a arquitectes, com a editor de vídeo musical, etc.

Sobre els vídeos musicals, deixant de banda tots els que pots trobar a YouTube, deixa'm afegir que pots trobar-ne uns quants llistats a la pàgina d'una de les grans referències sobre cinema IMdB (5).

I sobre cinema, deixa'm compartir un scoop amb tu: l'anunci de l'estrena en sales (en tot cas, als Estats Units) el 20 de setembre de: In the Summers (6), un film autobiogràfic escrit i dirigit per Alessandra Lacorazza Samudio en el seu debut com a directora, que va guanyar el Gran Premi del Jurat al Festival de Cinema de Sundance d'enguany. 

Et tradueixo a cop de destral la ressenya del film publicada per una altra de les grans referències sobre cinema: Rotten Tomatoes (7)
Violeta i Eva viuen a Califòrnia amb la seva mare, però cada estiu viatgen a Las Cruces (New Mexico), per passar unes setmanes amb el seu estimat però imprevisible pare, Vicente (René "Residente" Pérez Joglar). Al llarg de quatre estius, que van des de l'adolescència fins a l'edat adulta, Violeta i Eva aprenen a apreciar el seu pare com a persona, amb els seus defectes i limitacions, inseparables de la passió i tendresa que té per les seves filles.

Aquest debut en la direcció, fort i profundament personal, d'Alessandra Lacorazza ofereix un estudi matisat dels joves que qüestionen el seu lloc dins de les seves famílies, les seves comunitats i les seves identitats. Guanyador del Gran Premi Dramàtic del Jurat dels Estats Units a Sundance, In The Summers, ens presenta la dura experiència de créixer en una família fragmentada com una carta d'amor a la resiliència necessària per a sobreviure.
Music Box Films - In the Summers. Official Trailer, YouTube, 22.08.2024
Si no estàs familiaritzat amb la llengua dels vídeos, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.

  1. Veure Israel Hands: a friendship's story during the 80s, publicat en aquest blog el 26.02.2023
  2. Wikipedia: Calle 13 [en] [fr] [es] [ca]
  3. Veure Calle 13, publicat en aquest blog el 02.03.2023
  4. Wikipedia: Residente [en] [fr] [es] [ca]
  5. IMDb: Residente
  6. In the Summers (2024): Wikipedia [en] [fr] [es] [ca] || IMDb
  7. Rotten Tomatoes: In the Summers (2024)

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.