Pages

Wednesday, November 6, 2019

tv series - hinterland / y gwyll

S4C - Y Gwyll/Hinterland | Extended Trailer - English subtitles, Youtube, 24.10.2013

Vaig escriure aquest article a principis del mes de setembre, sota la influència d'alguns articles que acabava de llegir i l'actualitat que emetien els telenotícies. És el quart d'una sèrie que vaig començar el passat 16.10.2019 amb l'article: TV Sèries: Broadchurch (1).

Avui m'agradaria compartir amb tu la sèrie que estava seguint en el moment d'escriure aquell article: Hinterland (2).

El primer que em va enganxar d'aquesta sèrie és un realisme que, a diferència de les ficcions de les diferents franquícies de CSI (3), ens presenta un comissariat equipat amb el mínim sindical i un design inexistent. Tampoc hi ha informes forenses, ni identificació de l'ADN al cap de 5 minuts. Mai no s'identifica el cadàver immediatament, coneixent la seva edat, la causa de la mort, la seva adreça, etc.

Com a les altres produccions britàniques que t'he anat presentant, els policies no van mai armats. Tampoc disposen de sofisticats ordinadors, ni accés a bases de dades amb informacions miraculoses. Els seus únics recursos per resoldre els casos més complicats demanen una utilització intensiva del sentit comú, la intel·ligència i una dedicació tenaç, sabent que hi hauran molts errors abans d'arribar a resoldre el cas. Els casos se'ns presenten com un trencaclosques que es va embastant fins a arribar al seu desenllaç final: sorprenent i impactant.

La tenacitat de la dedicació dels inspectors fa que, a la imatge de molts dels criminals, s'acabin convertint en éssers solitaris incapaços de viure en família. Cadascun d'ells té una dura història personal, però a Hinterland han sabut com fer per introduir-la en dosis homeopàtiques, sense que pertorbi en cap moment el fil del procés d'investigació d'un crim.

He llegit crítiques segons les quals la sèrie no enganxaria a l'audiència perquè, malgrat treballar solidàriament en la resolució dels casos, no hi ha gaire relacions interpersonals (amistat o altre) entre els membres de l'equip: no se somriuen, rarament es fan bromes entre ells i l'esfera privada rarament es barreja amb la feina ... Personalment, crec que és un dels aspectes que li donen més realisme a la sèrie.

Seguint amb les qüestions que plantejava sobre la banalització del mal a l'article que va obrir aquesta sèrie (cf. 1) i els que el van seguir (4), també aquesta ens presenta quelcom del que no podem fugir quan parlem, per exemple, de la violència de gènere. I és que, en la majoria dels casos, vivim i/o convivim amb aquells a qui ofenem o ens ofenen. L'entorn més proper, les persones relacionades amb la víctima, són els potencials sospitosos, i sovint, els inevitables culpables. El drama humà de les relacions socials segueix sent el nus que la vida privada encobreix des de la dissimulació: a la família o a la feina. Fins que el neguit d'una rancúnia mal administrada acaba en tragèdia o venjança alliberadora (5)

Per si encara calgués dir-ho, com a les altres produccions que t'he presentat en aquesta sèrie d'articles, també en aquesta els guions i la realització són remarcables. Tot i que m'agradaria precisar que, en el cas d'Hinterland, els diàlegs poden tenir el mateix pes que els silencis. Més encara quan aquests darrers tenen lloc al bell mig de paisatges d'una buidor i, alhora, d'una bellesa espectacular i amb un vent sempre present.
Des de les platges de la costa fins als badlands de l'interior (el hinterland), Aberystwyth és l’escenari perfecte per a aquesta nova sèrie de drames (cf. 2)
Ja per acabar, dir que una de les coses que també em va impactar d'aquesta sèrie va ser que el seu el comissariat es troba a una vila de poc més de 15.000 habitants, de la qual mai abans havia sentit parlar: Aberystwyth (6), a un dels quatre comtats del País de Gal·les (Wales), on el gal·lès ha estat la llengua més utilitzada per la majoria de la població almenys fins al cens del 2011. Un detall que pots veure en la doble retolació en gal·lès i anglès dels panells de circulació, etc. que veuràs als episodis de la sèrie.

I un detall en el qual no vaig caure al principi. Com la sèrie no estava doblada, vaig escollir l'anglès com a llengua de l'àudio (en aquell moment i pel meu país, Netflix no proposava res d'altre) i el francès pels subtítols. De vegades, hi havia frases amb paraules que em costava seguir, però els subtítols m'ajudaven a comprendre-les. La cosa es va convertir en preocupant quan hi havia escenes senceres de les quals no comprenia un sol mot. Tot es va aclarir quan vaig trobar un article a The Guardian que explicava que cada escena s'havia filmat dues vegades: una en gal·lès i una altra en anglès: amb escenes on s'utilitzava únicament el gal·lès amb subtítols per a la versió anglesa (7). Ho pots veure amb el vídeo amb què he obert aquest article.


  1. TV Sèries: Broadchurch, publicat en aquest blog el passat 16.10.2019
  2. Hinterland: Home Page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca] || Rotten Tomatoes || IMDb || Filmaffinity
  3. Wikipedia: CSI: Crime Scene Investigation [en] [fr] [es] [ca]
  4. Veure Happy Valley i Vera,  publicats en aquest blog el 23 i 30.10.2019 respectivament.
  5. Filmaffinity: Veure el comentari de la sèrie realitzat per Ángel Rafael Lombardi Boscán
  6. Wikipedia: Aberystwyth
  7. Stephen Moss: Hinterland - the TV noir so good they made it twice, The Guardian, 30.07.2013

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.