Wednesday, October 30, 2019

tv series - vera

ITV - Vera, Youtube, 04.04.2014

Vaig escriure aquest article a principis del mes de setembre, sota la influència d'alguns articles que acabava de llegir i l'actualitat que emetien els telenotícies. És el tercer d'una sèrie que vaig començar el passat 16.10.2019 amb l'article: TV Sèries: Broadchurch (1).

Al meu article precedent et deia que, avui en dia, potser la millor sèrie de TV que mai no he vist és Happy Valley (2) i et descrivia la interpretació brutal de Sarah Lancashire.

Però hi ha una altra sèrie que adoro: Vera (3), on Brenda Blethyn (4) fa una interpretació impressionant del personatge que dóna nom a la sèrie, basada en la sèrie de novel·les escrites per una prolífica autora de thrillers: Ann Cleeves (5).

Si interpreto correctament el fet de no haver trobat res sobre aquesta sèrie a les pàgines de Filmaffinity o a les versions en espanyol i en català de Wikipedia, és molt probable que cap cadena de televisió a Espanya no l'hagi passat encara. Tot i que no puc descartar que l'hagin passat amb un nom surrealista i un doblatge infecte (no seria la primera!) i l'hagin tret de la programació en dos mil·lisegons.

Comparativament, a Rotten Tomatoes (cf. 3) la sèrie compta amb una puntuació de l'audiència del 100%, mentre que Happy Valley està puntuada amb un 97%. No és el cas d'IMDb (cf. 3) on estan puntuades amb 7,9 i 8,5 respectivament. En tot cas, que la sèrie funciona ho prova que ITV va emetre el seu primer episodi el 2011 i tenen contracte per seguir-ne produint fins al 2020.

Gràcies a les programacions aleatòries de les cadenes de televisió puc dir que no he vist totes les temporades de la sèrie, però no sabria dir-te quantes he vist. En tot cas sí que puc dir-te que mai no he vist un sol episodi que no m'hagi agradat.

Puc afegir que l'argument, l'intriga i la realització de tots els episodis que he vist sempre han estat impecables. També que Brenda Blethyn (cf. 4) ha interpretat sempre de manera remarcable el personatge de Vera: Un Detective chief inspector (DCI) (6) d'una fictícia unitat: 'Northumberland & City Police' que amaga els seus dimonis personals amb una obsessió per la seva feina. Una dona amb un caràcter endimoniat al bell mig d'un ambient patriarcal que domina amb mà de ferro, una manera de vestir-se que amaga la seva autoritat al si del seu equip, una veu dolça que amaga una determinació d'acer, aparentment desorganitzada però amb una ment calculadora, dura i de vegades irascible, però alhora d'una humanitat brutal amb els acusats i el seu equip, demostrant una habilitat remarcable per identificar petits errors en el procés d'investigació que la porten a resoldre els casos més difícils.

Deixa'm afegir que, la meva passió per la geografia, m'ha deixat sovint bocabadat amb els exteriors de la sèrie, rodats al comtat més septentrional d'Anglaterra: Northumberland (7), considerat com un dels darrers reductes de l'Anglaterra salvatge i rural, de la qual la sèrie ens mostra principalment una plana costanera amb unes landes i una costa impressionants. Crec que una bona prova de no ser l'únic a qui han impressionat aquests paisatges la pots trobar en el fet que hi hagin empreses que organitzen tours turístics als llocs on han estat rodats els episodis de la sèrie (8).



  1. TV Sèries: Broadchurch, publicat en aquest blog el passat 16.10.2019
  2. TV Sèries: Happy Valley, publicat en aquest blog el passat 23.10.2019
  3. Vera: Wikipedia [en] [fr] [es] [ca] || Rotten Tomatoes || IMDb || Filmaffinity
  4. Wikipedia: Brenda Blethyn [en] [fr] [es] [ca]
  5. Wikipedia:  Ann Cleeves [en] [fr] [es] [ca]
  6. Wikipedia: Chief inspector
  7. Wikipedia: Northumberland [en] [fr] [es] [ca]
  8. Silverscreen Tours: Vera Full-Day Tour of Northumberland Locations

No comments: