Pages

Thursday, April 30, 2020

errare humanum est, perseverare diabolicum



errare humanum est

Qualsevol persona honesta que consulti les hemeroteques pot comprovar que ningú esperava el que ens ha caigut al damunt. Just per deixar tranquil a Fernando Simón, podem recordar altres exemples: Isabel Díaz Ayuso a Madrid (vídeo), l'Antoni Trilla (1) o l'Oriol Mitjà (2) a Catalunya.

Tothom té dret a l'error. Si més no, per la senzilla raó que només aquells que no fan mai res no s'equivoquen (i consti que no ho tinc tant clar). Tots tenim el dret a l'error i el dret a canviar d'opinió car, com diem per aquí: Seuls les imbéciles ne changent pas d'avis.

perseverare diabolicum

Una altra cosa seria si, havent canviat d'opinió, algú fos tan carallot com per creure que avui pot defensar el contrari del que defensava ahir i negar-ho, ignorant que les hemeroteques ho recordaran mentre visqui. Aquells que hagin llegit a Aristòtil recordaran que: L'home és amo del seu silenci i esclau de les seves paraules. I aquells que hagin llegit a Màrius Carol que: La memòria d'una hemeroteca és un gran cementiri i alguns mereixen ser enterrats en les contradiccions dels seus articles pretèrits (3).

Si l'error és humà, perseverar en negar-lo i presentar-se ara com algú que, a la imatge del Capitán "A posteriori", ho va veure venir tot des del primer moment, em sembla propi de carallots. Una cosa és que jo no vegi la necessitat de tornar a les hemeroteques, i una altra que pugui oblidar el Mobile World Congress i els articles delirants que vaig llegir quan es va anul·lar. Per no parlar de tots els actes que van tenir lloc el 8 de març: Tots i a Tot arreu!! O la polèmica sobre la celebració de les Falles a València o de la Setmana Santa a Andalusia. També l'aplec independentista a Perpinyà. I si entrem en el tema del primer confinament, recordo perfectament la gran migració de madrilenys a les platges d'Alacant i a Castella, o la dels barcelonins a les platges de l'Ebre, de l'Empordà o a la Cerdanya. El mateix va passar a França, Suïssa, ... I per si ho hagués oblidat, les hemeroteques em recordarien què estava passant en aquelles dates a Itàlia i que a ningú li va passar pel cap que el mateix podria arribar al seu país. A ningú! Punkt Schluss !!!

sobre els balls de xifres 

Tret potser de Portugal, molt pocs van ser els països que van veure arribar la pandèmia. No va ser el cas de França, de Bèlgica o el del Regne Unit, per no parlar dels USA. Sobre el Regne Unit o França, et deixo veure les taules de defuncions del dia. I sobre la sacrosanta alemanya, crec que val la pena saber què en diuen els joves professionals que van haver de marxar per treballar en aquell país.

Prefereixo no tocar el tema d'un govern que presenta les dades que li passen els responsables de sanitat de Comunitats Autònomes que no són del seu color polític, els mateixos que diran que el govern està enganyant amb les dades que presenta.


Sobre el tema dels rànkings, recomanaria mirar les dades de worldometers.info (4) i punxar amb el cursor TOTS els encapçalaments de les columnes per veure rànkings que no es troben gairebé mai als articles dels experts de la premsa espanyola.

sobre els tests

Ara mateix el gran debat està en el tema dels tests. Que hi hagi qui s'ha tret no sé quants màsters en pocs mesos i que déu nostre senyor no l'hagi donat la capacitat d'entendre res en matemàtiques, no vol dir que no puguem agafar una calculadora i fer el càlcul següent:


I com deia a Twitter un fisiòleg: No es solo que no se puedan hacer 46 M de pruebas de ARN viral (PCR). Es que, además, no tiene sentido hacerlas a los 46 M, porque quien es + hoy mañana puede ser -, y viceversa. Esas pruebas hay que hacerlas a (a) miembros de colectivos a proteger y (b) de muestras aleatorias.

Sobre el tema de la fiabilitat dels tests, et recomano de veure un dels millors vídeos pedagògics que s'han fet a l'estat espanyol. El del Dr. Ivan Moreno: Lo que aporta una semana ... (5). A dia d'avui els tests encara no són del tot fiables, i cal encara afegir que no estem davant de res que sembli al Predictor. I, qualsevol que sigui el seu resultat, han d'estar interpretats necessàriament per un professional.

Un vídeo honest, didàctic i pedagògic, on l'autor no s'embolica en política tavernària i presenta l'estat actual del coneixement sobre el virus. A més de, oh! sorpresa, transparents en anglès i resums del treball en equip de diferents metges de l'estat espanyol: metges de Barcelona, de Madrid, ... Gent que està demostrant quin és el veritable enemic que tenim al davant, qui ens està matant els avis (i no solament!), gent que està treballant en equip i que està treballant dur per acabar amb la pandèmia.


que tinguis un bon dia i ... recorda

Aquest matí he sortit a la terrassa del jardí per veure quin dia fa i he tornat a creuar un eriçó que aquests dies es passeja amb tota normalitat.

Més que res, és que si a les notícies em diuen que està plovent, sempre miro de traure el cap per la finestra abans d'agafar un paraigua. Car, de vegades, ja saps què passa.

A partir d'aquí, segueixo demanant el mateix que a principis de mes (6). No m'envieu més enllaços ni dels fabricants d'odi, ni de política tavernària. No importa en quina llengua estiguin escrits acabaran al mateix lloc.


  1. R. Romar: Antoni Trilla: «Es una locura, con el coronavirus se están montando unas bolas espectaculares», La Voz de Galicia, 16.02.2020
  2. EFE: Oriol Mitjà: «El coronavirus causa alarma perquè és nou, no perquè sigui greu», Regió 7, 11.02.2020
  3. Veure Màrius Carol - La memòria és un gran cementiri, publicat en aquest blog el 27.11.2019
  4. Worldometers.info: Coronavirus
  5. Dr. Ivan Moreno: Lo que aporta una semana ..., Youtube, 24.04.2020
  6. Veure Fes-te un favor, Fes-me un favor ..., publicat el passat 03.04.2020

3 comments:

  1. @CcagigalNeira - Twitter 29.04.2020

    Alemania está haciendo una media de 340mil test semanales concentrados en población inferior a 59 años. No da datos de mortalidad y a muchos de los mayores que fallecen ni tan siquiera se les hace el test para el Coronavirus.

    Coronavirus Disease 2019(COVID-19). Daily Situation Report of the Robert Koch Institute. 23/04/2020 -Updated Status for Germany, PDF 8 pages

    https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/2020-04-23-en.pdf

    ReplyDelete
  2. Coronavirus Disease 2019(COVID-19). Daily Situation Report of the Robert Koch Institute. 23/04/2020 -Updated Status for Germany, PDF 8 pages

    https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/2020-04-23-en.pdf

    Assessment
    The number of cases, hospitalisations and fatalities in Germany continues to increase.The RKI currently assesses the risk to the health of the German population overall as high and as very high for risk groups.The probability of serious disease progression increases with increasing age and underlying illnesses.The risk of disease varies from region to region. The burden on the health care system depends on the geographical and age distribution of cases,health care capacity and initiation of containment measures (isolation,quarantine,social distancing etc.),and may be very high in some geographical regions.This assessment may change on short notice as a result of new findings.

    ReplyDelete

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.