Pages

Friday, April 30, 2021

la valse des continents (2/2)

France 3 Corse - Savez-vous que la Méditerranée s'est déjà....asséchée?, YouTube, 16.03.2019


Fa uns dies et recomanava veure una sèrie d'Arte TV: La valse des continents (1) i t'explicava el meu interès per la deriva continental i la tectònica de plaques (2). Si fa temps que em segueixes en aquest blog segur que ja has vist alguns articles que he anat publicant sobre aquest tema. Si no és el cas, et proposo donar un cop d'ull als següents: Si no és abusar molt de la teva paciència i abans de passar al tema que avui m'agradaria compartir amb tu, també m'agradaria proposar-te la lectura d'un article que Investigación y Ciencia va publicar fa uns dies: El origen de la tectonica de placas. Se establece el momento preciso en que la corteza de la Tierra se resquebrajó y puso en movimiento (3).

El dessecament del mar Mediterrani
Però avui m'agradaria compartir amb tu un episodi geològic que va provocar el dessecament d'extenses zones del mar Mediterrani.

Tornem a la sèrie de vídeos que dona nom a aquests articles. Al minut 12:00 de l'episodi: L'Europe d'aujourd'hui de la sèrie La valse des continents (4) aprenem la descoberta en 1968 d'una capa de sal d'1 km de gruix al fons de la Mediterrània.

ARTE Découverte - L'Europe d'aujourd'hui | La valse des continents | ARTE, YouTube, 02.02.201

Una capa de sal que, a causa de la tectònica de plaques, podem trobar a la superfície en alguns indrets, com ara a Realmonte (Sicília, Itàlia).

Onda TV Sicilia: Una cattedrale di sale dentro una miniera, YouTube, 04.05.2017

Aquesta capa de sal es va crear durant l'episodi geològic que correspon al dessecament d'extenses zones del mar Mediterrani: el Messinià (a finals del Miocè). Un episodi també conegut com la Crisi de salinitat del Messinià (5).

Contràriament al que pot fer pensar el vídeo amb què he obert aquest article, el dessecament no es va produir perquè la pressió de la placa africana sobre la placa europea tanqués l'Estret de Gibraltar. I això per una raó molt senzilla. Malgrat la confusió que hom pot trobar a la majoria d'articles i vídeos de divulgació científica, l'Estret de Gibraltar no existia abans de l'episodi: però es va crear a la fi d'aquest. Si llegeixes Wikipedia, et recomano donar un cop d'ull a la versió en espanyol i a les il·lustracions i el vídeo que l'acompanyen.

Daniel Garcia-Castellanos - Messinian salinity crisis animation, YouTube, 10.04.2015

Així doncs, la Crisi de salinitat del Messinià que va provocar l’assecament d'extenses zones del mar Mediterrani, no es va produir pel tancament d'un Estret de Gibraltar que encara no existia tal com el coneixem, sinó pel tancament temporal dels passatges que connectaven la Mediterrània amb l’oceà Atlàntic: el sistema Bètic (a la península Ibèrica) i el Rif (al nord de l'Àfrica), a causa del desplaçament cap al nord de la placa africana fa 6 milions d’anys.

Pel que fa a l'impacte que sobre la salinitat de l'Atlàntic tingués la sedimentació de la sal que es va concentrar al Mediterrani, t'he de confessar que no he llegit encara res. Pel que fa a les hipòtesis que expliquen la Crisi de salinitat del Messinià, et proposo veure el vídeo de PBS que et passo a continuació (no dubtis en activar els subtítols si se't fa difícil seguir l'anglès).

A les hipòtesis tectòniques, el vídeo de PBS afegeix unes hipòtesis climàtiques més que interessants. I sobre l'impacte que va tenir aquesta crisi sobre la fauna europea, dir que el vídeo comença parlant-nos d'una investigació sobre un gros rosegador descobert a Menorca que servirà de pal de paller per l'explicació pedagògica.

Sincerament, et recomano veure aquest vídeo perquè paga la pena!

PBS Eons - That Time the Mediterranean Sea Disappearead, YouTube, 09.01.2020


  1. La valse des continents, Arte Découverte, 10 vídeos, YouTube 18.02.2021
  2. Veure La valse des continents (1/2), publicat en aquest blog el 27.04.2021
  3. Howard Lee: El origen de la tectonica de placas. Se establece el momento preciso en que la corteza de la Tierra se resquebrajó y puso en movimiento, Investigación y Ciencia, 12.04.2021
  4. Arte Découverte - La valse des continents: L'Europe d'aujourd'hui, YouTube, 02.02.2021 / t12:00
  5. Wikipedia: Messinian salinity crisis [en] [fr] [es] [ca]

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.