Pages

Thursday, August 24, 2023

la lengua de las mariposas (1999)

Unseen Trailers - La lengua de las Mariposas (1999) - Original Trailer [HQ], YouTube, 05.09.2022


Al post precedent et parlava d'un gran mestre oblidat al nostre país: Patricio Redondo (1), però encara avui recordat al país que el va acollir durant el seu llarg exili: Mèxic. Vam veure la pedagogia revolucionària de què van gaudir aquelles nenes i nens que van tenir la sort de seguir les seves classes: al nostre país, però sobretot a Mèxic. I vam descobrir un munt de coses sobre ell: les més emocionants, a través del relat d'alguns d'aquells que van ser els seus alumnes.

Avui m'agradaria que recordéssim un film excel·lent: La lengua de las Mariposas (2). Un film espanyol del 1999 on, com en tants altres dedicats al període de la segona República i la Guerra Civil, el realitzador camina sobre les brases, tenint cura de no cremar-se, i res no és gaire explícit pel gran públic.

M'estic referint, per exemple, a la metodologia pedagògica seguida pel mestre: Don Gregorio (Fernando Fernán Gómez, immens!), que he llegit que hi ha qui identifica, sense riure, com a Romàntica.
Per no parlar de la ideologia del mestre: veuràs a què em refereixo si fas una recerca a Google amb els mots "La lengua de las mariposas" "Gregorio" "anarquista".

Potser ho veuràs tot més clar quan vegis al vídeo amb què tanco el post d'avui l'escena on Don Gregorio dubta entre dos llibres de la seva biblioteca per deixar-li un a Moncho: La conquista del pan, de Piotr Kropotkin i La isla del tesoro, de Robert Louis Stevenson.

Malgrat les idees polítiques que pogués tenir Don Gregorio, aquest s'inclina pel llibre de Robert Louis Stevenson com una lectura més adequada per l'edat del nen. Perquè, més enllà del contingut de la lectura, el més important és que el nen adquireixi el plaer per practicar-la.
No et faré un spoiler del film que, per altra banda, pots trobar fàcilment als articles que li dedica Wikipedia (2). Però sí que m'agradaria proposar-te que li donis un cop d'ull al vídeo amb què tanco el post d'avui i l'anàlisi que ha fet del film Cuadernos en Acción (3),
Cuadernos en Acción és un projecte de Rocío Beatriz Fernández Algañaraz - no et perdis el seu perfil a LinkedIn (4) - que, des de Vigo, publica assajos sobre cinema des d'una perspectiva de classe i de gènere.
Deixa'm recordar-te però que aquesta anàlisi està feta sobre la base del relat sostingut per la progressia del règim del 78, que ens presenta els avanços socials dels anys 1930 a Espanya lligant-los a un règim republicà del qual aquella progressia sempre ha fet un acurat oblit del bienni negre i les insurreccions populars que ja havien començat durant l'any que el va precedir (5). Un relat que ens presenta aquella república com una mena d'arcàdia ideal on s'ha reeixit, durant molts anys, a amagar la influència de les idees i de la lluita anarquista en aquella societat: també en el sistema educatiu.
El bienni negre va ser un període que es va estendre des de les eleccions generals de novembre de 1933 fins a les de febrer de 1936, durant el qual la dreta extrema en el govern va empresonar i deportar a milers de militants d'esquerres que havien participat en diferents moviments insurreccionals.
Si arribem a ser conscient dels límits d'aquest relat, l'anàlisi del film realitzada per Cuadernos en Acción, permet posar en evidència el significat d'algunes de les escenes que ens haurien pogut passar per alt en el moment de veure aquest film extraordinari.

Cuadernos en Acción - Análisis de La lengua de las mariposas (1999), de José Luis Cuerda. Un mirada sobre la educación. YouTube, 05.09.2021


  1. Veure Patricio Redondo, publicat en aquest blog el 22.08.2023
  2. Wikipedia: La lengua de las Mariposas [en] [fr] [es] [ca]
  3. Cuadernos en Acción: YouTube || Instagram || FaceBook
  4. Rocío Beatriz Fernández Algañaraz: LinkedIn
  5. El bienni negre constitueix el període de la segona República comprès entre les eleccions generals de novembre de 1933 i les de febrer de 1936 durant el qual van governar els partits de centredreta republicana encapçalats pel Partit Republicà Radical d'Alexandre Lerroux, aliats amb la dreta catòlica de la CEDA i del Partit Agrari, primer des del parlament i després participant al govern. Wikipedia: Segundo bienio de la Segunda República Española

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.