Pages

Wednesday, August 14, 2024

línies elèctriques - recàrrega de bateries de drons

Drone Infrastructure Inspection and Interaction Group: Autonomous Overhead Powerline Recharging for Uninterrupted Drone Operations - ICRA 2024, YouTube, 01.02.2024


El passat 18.04.2024 vaig compartir amb tu un post on podies veure algunes de les tècniques de neteja del gel acumulat a les línies elèctriques d'alta tensió (1). Moltes d'aquestes tècniques estaven basades en la utilització de drons per a la seva realització.

Avui m'agradaria compartir amb tu un vídeo realitzat per l'equip del DIII (2) de la Syddansk Universitet (University of Southern Denmark, Odense). Un grup que té per objectiu la construcció de drons que puguin detectar i enganxar-se de manera segura a cables elèctrics amb la finalitat de recarregar les seves bateries i així augmentar la seva autonomia en la realització de tasques d'operacions d'inspecció i monitoratge de les línies elèctriques.

El dron està equipat amb un sistema de navegació i de percepció que li permet localitzar els cables de les línies elèctriques i apropar-se de manera segura per enganxar-s'hi a un d'ells. Un mecanisme enganxa el dron al cable de la línia elèctrica, i un circuit de control regula el camp magnètic dins d'un transformador per proporcionar una força de retenció suficient així com la recàrrega de la bateria.

Com pots veure al vídeo amb què he obert el post d'avui, el sistema s'ha avaluat en l'entorn d'una línia elèctrica trifàsica. Els operadors han fet volar els drons ininterrompudament, durant hores, de manera autònoma, gràcies a la recàrrega de les seves bateries, en diversos cicles de vol: aterratge, recàrrega i enlairament, validant una capacitat operativa gairebé il·limitada.

El procés de recàrrega dels drons no seria possible si la neteja del gel hagués obligat a desconnectar el corrent de les línies. Però obre una finestra de reducció increïble dels costs d'inspecció tèrmica i visual de les línies elèctriques per als seus operadors. 

Sempre que els drons no siguin atacats pels ocells, clar: YouTube està ple de vídeos amb aus atacant aquests enginys!


  1. Veure El gel i les línies d'alta tensió, publicat en aquest blog el 18.04.2024
  2. Drone Infrastructure Inspection and Interaction (Diii) Group: Home page

No comments:

Post a Comment

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.