Thursday, April 18, 2024

el gel i les línies d'alta tensió



Fa uns dies, netejant apunts d'articles que tenia capturats a evernote (1) vaig retrobar el vídeo amb què he obert el post d'avui.

Aquest vídeo ens presenta un dron netejant la neu fresca que ha caigut sobre els cables d'una línia d'alta tensió, abans que el fred de la nit la transformi en gel. Aquesta mena de treball és necessari per, entre altres coses, prevenir que els cables acabin tocant el sòl, com pots veure en el vídeo a continuació.

Caters Video - Men Remove Ice From High Voltage Wires, YouTube, 10.02.2020

Pots trobar una variant a la tècnica al sacsejament de la neu fresca acumulada en una línia d'alta tensió en una altra carallotada que vaig veure en el vídeo xinès que pots trobar a continuació.

CCTV Video News Agency - Drones Used to Remove Ice Coatings from Power Lines in Southwest China, YouTube, 07.02.2018

Si ja has vist els vídeos que he compartit fins ara, no t'hauré d'explicar que la utilització d'aquests enginys recomana tallar el corrent de la línia com a mesura de seguretat per la realització d'aquests treballs. Tanmateix, sigui quina sigui l'alternativa escollida, cal actuar ràpidament, abans que no sigui massa tard.  
Catalunya, el març del 2020, 33 torres d'alta tensió que no estaven preparades per suportar el pes del gel, van acabar plegades, deixant a 14 línies d'alta tensió i desenes de línies de mitja i baixa tensió fora de servei, i sense subministrament a vuit subestacions (2).
Una alternativa al que hem vist fins ara és fer el mateix que fa el dron del vídeo amb què he obert el post d'avui, però amb un helicòpter (3). I una altra alternativa és la d'utilitzar un helicòpter per gratar (i no colpejar) els cables (4). 

Al vídeo que pots trobar a continuació pots veure una altra alternativa a tot el que hem vist fins ara.

Waqas Malik - Ice removal from EHT power transmission line, YouTube, 15.07.2021

Durant 10 anys vaig treballar en la direcció informàtica dels projectes de càlcul i concepció de línies aèries, abans que aquesta activitat fos transferida a una companyia nacional. Recordo un viatge que vaig fer amb altres companys a Lió (França) per un bescanvi d'informacions sobre tècniques de treball amb els enginyers d'una gran companyia francesa d'electricitat. A un moment donat, uns enginyers francesos van demanar-li al cap del servei de construcció de línies de l'empresa on jo treballava quins eren els paràmetres que utilitzàvem per dimensionar les torres d'alta tensió i els cables. Volien saber com ho fèiem per tenir tan pocs problemes amb el gel i les allaus.
La resposta que els va donar els va deixar glaçats. Sobredimensionàvem les hipòtesis climàtiques amb què treballàvem i, a més, sobredimensionàvem l'estructura de les torres d'alta tensió per fer-les més resistents del que els registres climàtics podrien aconsellar.

Tinc ja una edat i oblido moltes coses però, durant tots els anys que vaig treballar amb aquells equips, crec recordar que només vam perdre una torre d'alta tensió als Alps i a molta alçada, a causa d'una allau excepcional.
Swissgrid - Projet de réseau Chamoson - Chippis, YouTube, 21.11.2022

El darrer dels projectes al qual vaig participar va ser el de la construcció d'una línia MAT que ha entrat recentment en explotació. Entre altres feines, vaig participar en el disseny del traçat provisional de la línia, la producció de la cartografia necessària per a l'obtenció dels permisos municipals i cantonals i també en el disseny d'unes torres d'alta tensió que, com pots veure en la descripció de la línia, no tenen gran cosa a veure amb les dels vídeos que hem vist fins ara (5).
Construïda sobre un nou traçat d'uns 30 km al marge esquerre del Rhône, les seves 77 torres d'alta tensió suporten dues línies de 380 kV i una de 220 kV de Swissgrid, dues de 132 kV dels ferrocarrils federals (SBB/CFF/FFS) i una de 65 kV de Valgrid.

Aquesta agrupació de línies elèctriques tenia com a objectiu el desmantellament de 90 km de línies aèries i 322 torres d'alta tensió que desapareixerien així de la plana del Rhône.
Com es fa per eliminar el gel quan tants cables lligats a línies de diferents nivells de tensió estan tan propers en el que visualment sembla ser una sola línia? 

Tenia una reunió amb el cap del Centre de Telecontrol i aquest em va trucar per excusar la seva absència, al·legant que les línies estaven molt sobrecarregades i podia passar qualsevol cosa si hi havia un petit incident (6). Se'm va fer estrany, perquè havia consultat els plans de producció i de transport d'electricitat d'aquell dia, i no vaig veure res d'anòmal.

L'endemà ens vam poder veure i em va explicar que, a causa del fred, els sensors que teníem a les línies havien mesurat que els cables s'estaven carregant de gel en alguns punts de la xarxa. Per eliminar el gel dels cables, van sobrecarregar les línies mitjançant un flux de corrent a curt termini molt més alt fins que el gel va fondre (7). L'expressió que va utilitzar va ser: on a chauffée les lignes au rouge.

Sense menysprear algunes de les opcions que hem vist fins ara, crec que aquesta és una de les solucions més ràpides, efectives i segures que conec. Però l'empresa on treballava transportava electricitat a alta i molt alta tensió que produïa en grans centrals hidroelèctriques, i no conec quin és el cost ni la possibilitat d'aplicar aquesta tècnica en línies de mitja i baixa tensió. En tot cas, el vídeo que pots trobar a continuació mostra que el risc no és inexistent i què era el que preocupava al meu col·lega i perquè va decidir reprogramar la reunió que teníem agençada.

Energy future - High Voltage Transmission Line Overload and Smoking in the Netherlands, YouTube, 02.09.2022


  1. Veure Evernote, publicat en aquest blog el 04.09.2014
  2. Leandro Kessler: Cataluña: Los devastadores efectos del hielo en las líneas eléctricas, Afinidad Eléctrica, 15.05.2020
  3. Swedaltin: Helicopter de-icing powerlines, YouTube, 25.04.2012
  4. HeliWest: Ice removal from 110 kV power lines with helicopter, YouTube, 18.01.2021
  5. La nouvelle ligne aérienne THT Chamoson - Chippis est en service, SwissGrid, 30.09.2022
  6. Veure James Burke - The Trigger Effect, publicat en aquest blog el 14.04.2024
  7. Sandra Jedrinovic: Quand les lignes gèlent, SwissGrid, 23.02.2022

No comments: