Pages

Thursday, May 23, 2019

afroz shah, 2016 champion of the earth

Iniciativa de limpieza de la playa de Versova, un gran ejemplo para todos, Youtube,14.08.2018

El passat 21.04.2019, RT publicava un article (1) que feia referència a una investigació molt interessant publicada a Advancing Earth and Space Science (2). Els resumiré a cop de destral dient que els investigadors buscaven una resposta al fet que si l'oceà Índic recull actualment al voltant de 15 milions de tones de plàstics, què explica que en aquest oceà no s'hagin observat les illes de plàstics que s'observen en altres oceans i, per extensió, investigar quin és el destí d'aquestes quantitats enormes de plàstic.

Analitzant les dades de 22.000 boies a la deriva que, rastrejades per satèl·lit, es troben disperses per tots els oceans del planeta des de 1979, l'equip va treballar sobre la hipòtesi que els vents del sud de l'oceà Índic són més forts que els del Pacífic o l'Atlàntic i transporten el plàstic cap a l'oest: així, les escombraries passarien per Sud-àfrica i entrarien al sud de l'Atlàntic. Altrament, pel que fa a la part nord de l'Índic, les escombraries podrien acumular-se a la badia de Bengala i acabar a les platges arrossegades per vents i corrents. La veritat però és que l'equip no va poder confirmar cap d'aquestes hipòtesis i el destí d'aquestes enormes quantitats de plàstic segueixen sent un misteri.

Mentre llegia aquests articles vaig recordar la gesta remarcable d'Afroz Shah (3), advocat i activista mediambiental de Mumbai (3) va liderar un moviment de neteja de la platja de Versova (4) que l'ONU va qualificar com "el projecte de neteja de platges més gran del món".
L'octubre de 2015, Shah i el seu veí Harbansh Mathur, un home de 84 anys que ja ens ha deixat, estaven frustrats pels munts de residus en descomposició que, arrossegats pel mar i les rieres, s'havien concentrat a la platja de Versova, a Monbai. Decidits a fer alguna cosa, ambdós van començar a netejar la platja els caps de setmana a mans nues. Veient que es tractava d'una tasca colossal, Shah va buscar voluntaris que els ajudessin a les barriades de pescadors, a la ciutat. Demanant ajuda a polítics i escolars, fins i tot a les estrelles de Bollywood.
Gràcies a l'esforç col·lectiu, van poder netejar la platja de més de 4.000 tones de residus en poc més d'1 any i mig (13.000 tones en 2018!). Potser el resultat més espectacular d'aquest treball va ser el retorn, després de més de 20 anys d'absència, de les tortugues que tornaven a pondre els seus ous a la platja i observar les primeres tortugues que van nàixer a la platja ja neta (6).
Sé que Afroz Shah va continuar el seu projecte amb la neteja de la riera que havia transportat bona part dels residus que havien acabat a la platja. Però desconec fins on ha arribat amb el seu projecte de neteja dels boscos de manglar que actuen com una defensa natural contra les onades de les tempestes.

En qualsevol cas, mentre els apòstols de la catàstrofe segueixen terroritzant-nos des de les seves tertúlies presentant-nos un futur apocalíptic amb dates precises, i des d'una visió bíblica segons la qual una catàstrofe climàtica letal pels humans també ho seria per tota la vida al planeta, cal reconèixer a Afroz Shah el mèrit d'haver-se arremangat i treballat de valent per assolir un futur diferent.

Probablement seguirem sense saber durant un temps on es troben les quantitats colossals de plàstic que Àsia envia a l'oceà Índic. Personalment prefereixo no saber on han acabat els milers de tones de plàstic que van recollir els voluntaris d'Afroz Shah: a l'Índia hi ha molts diners per enviar naus a l'espai, construir armament nuclear, comprar armament i indústries a Europa, però molt pocs diners per l'essencial.

Segurament una flor no fa estiu però, com deia Debby Boone: Els somnis són les llavors del canvi. Res no creix mai sense una llavor, i res no canvia mai sense un somni. I pel que pots veure al seu compte a twitter: @AfrozShah1, aquestes llavors han començat ja a agafar arreu del món.


  1. ¿Qué pasó con toda la basura de plástico del océano Índico?, RT, 21.04.2019
  2. Mirjam van der Mheen et al.: Role of Indian Ocean Dynamics on Accumulation of Buoyant Debris, Advancing Earth and Space Science, 28.03.2019, https://doi.org/10.1029/2018JC014806
  3. United Nations Environment: Afroz Shah, 2016 Champion of the Earth
  4. Wikipedia: Bombai 
  5. Wikipedia: Versova, Mumbai
  6. Priyanka Borpujari: Filthy Mumbai beach rebreeds turtles, thanks to a city lawyer, Al Jazeera, 22.04.2018

5 comments:

  1. Joaquim Elcacho: ¿Dónde está el mayor vertedero de basura del Mediterráneo?, La Vanguardia, 22.05.2019

    Investigadores italianos descubren una zona del estrecho de Messina, cerca de Sicilia, utilizada como basurero incontrolado de todo tipo de residuos urbanos

    ReplyDelete
  2. Aristos Georgiou: Detectan una nueva “isla” de desechos plásticos en el mar Mediterráneo, NewsWeek en español, México, 22.05.2019

    Un equipo de investigadores ha descubierto una “isla” flotante de desechos plásticos, la cual tiene una extensión de varias decenas de kilómetros y yace frente a las islas de Córcega y Elba.

    ReplyDelete
  3. Víctor Usón y Jon Martín Cullell: El plástico atasca las arterias de Ciudad de México, El País, México 24.05.2019

    La capital mexicana aprueba una ley para prohibir las bolsas y los envases no biodegradables, tras dos intentos frustrados

    ReplyDelete
  4. Claire Levenson: Ces élèves indiens payent leurs frais de scolarité en déchets plastiques, Slate.fr, 26.05.2019

    Au Nord de l'Inde, une école a remplacé les frais de scolarité par du plastique qui est recyclé sur place.

    ReplyDelete

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.