Tuesday, March 26, 2019

l'increïble reciclatge de la llavor dels alvocats

Biofase - organic plastics from avocado seeds, Youtube, 16.03.2017


Farà cosa d'un mes, estava al bus mirant-me les pàgines de boredpanda.com quan vaig caure sobre un article al·lucinant que parlava d'una start-up mexicana fundada el 2013: Biofase (1). Després d'un any i mig de recerca, van trobar un mètode eficaç per extreure un compost molecular de la llavor de l'alvocat i obtenir un biopolímer al que es podia donar la forma desitjada, amb la particularitat de què el bioplàstic que sortia de fàbrica es biodegradava després de 240 dies d'estar exposat als elements o enterrat en el sòl, mentre que els seus homòlegs basats en combustibles fòssils poden trigar més de 100 anys (2).

El 2015 Biofase (3) va obrir la seva primera planta a Morelia (4), a l'estat de Michoacán (5), on fabricava exclusivament bioplàstics. La venda de plàstic 'ecofriendly' com a matèria primera no va ser suficient per a Biofase, que volia fabricar objectes pel gran públic. Va ser així que el 2016 va obrir una altra planta dedicada a coberts reciclables i, més tard, es va llençar a la fabricació de palletes.

El fundador de l'empresa, Scott Munguía, es queixa de què l'acceptació del seu producte en el mercat no és fàcil: "La gent encara es resisteix a pagar més per quelcom que protegeix al medi ambient", però Biofase consumia a mitjans del 2018 unes 450 tones mensuals de llavors d'alvocats amb les que produïa 130 tones mensuals de productes biodegradables, de les quals 80 es destinaven a l'exportació, principalment als USA, encara que també a Canadà, Costa Rica, Colòmbia i Perú.

Tot i que es dona la curiosa circumstància de que el proveïdor de llavors d'alvocat és una empresa nord-americana instal·lada a l'estat de Michoacán, Scott Munguía defensa el seu producte afirmant que la competència xinesa utilitza com a producte de base el panís, el que fa que els productes importats siguin molt més cars i èticament indesitjables: "Un bioplàstic ha de ser sostenible ... Com es pot utilitzar un aliment per a produir un bioplàstic? Tanta gent morint de fam, ... és absurd i incongruent".

World Bank - Mexico: Avocado in Michoacan: An Economic Hit and Environmental Cost, Youtube, 23.05.2011


  1. Mexican Company Finds A Genius Way To Use Avocado Seeds To Create Biodegradable Single-Use Cutlery, boredpanda.com, 06.02.2019
  2. Paulina Nares: Esta empresa mexicana inventó los popotes ‘de aguacate’, El Financiero, 13.06.2018
  3. Biofase: Home page
  4. Wikipedia: Morelia
  5. Wikipedia:  Michoacán de Ocampo

No comments: