Pages

Tuesday, February 7, 2023

què en penso de la intel·ligència artificial? (2/3)



Fa uns dies vaig publicar el primer dels posts que tenen per objectiu donar la meva opinió sobre què en penso avui de l'enrenou que ha generat el tema de ChatGPT i la intel·ligència artificial (he subratllat avui, perquè tot evoluciona molt ràpidament i potser demà tindré una opinió diferent car: Il n'y a que les imbéciles qui ne changent pas d'avis). Un enrenou creat principalment per aquelles persones a qui ja els costa esbrinar com funcionen els programes que corren als seus ordinadors o als seus mòbils. I entre aquestes persones, les que s'han escandalitzat avui amb ChatGPT, com ahir ho va fer amb Wikipedia o abans-d'ahir amb l'ús de les calculadores científiques (1).

La imatge que obre el post d'avui ens mostra dues coses. En primer lloc, com amb una pregunta extremadament senzilla, ChatGPT és capaç de trobar una resposta ràpida i elegant a un dels grans enigmes que la justícia espanyola ha estat incapaç de resoldre durant molts anys.
També pots veure que la resposta té una sintaxi que dificulta la identificació de la font on l'algoritme ha trobat aquesta informació. Pot ser que ChatGPT no passa les seves respostes per un corrector gramatical abans de lliurar-les. O potser es tracta d'una barrera de protecció que impediria, per exemple, que algú arribés a la conclusió que l'algoritme de ChatGPT ha trobat la millor resposta a OK Diario. Naturalment, només són suposicions que no tenen cap mena de fonament.
Seguint amb la imatge que obre el post d'avui, veuràs que la solució a l'enigma respon a l'afirmació d'un senyor que no té una opinió positiva de ChatGPT, almenys pel que fa a la seva aptitud per respondre a preguntes relacionades amb la jurisprudència.

Se'm fa estrany perquè, un article de ZDNet publicat el 29.01.2023 (2), explicava que un professor de la Wharton School of Business (University of Pennsylvania) va sotmetre ChatGPT a un examen de MBA: i, davant la sorpresa del professor, ChatGPT va traure una nota entre B i B-. Uns professors de la Minnesota University Law School també van sotmetre a ChatGPT quatre exàmens finals de la Facultat de dret. Després de barrejar-los en el procés de correcció amb els exàmens dels estudiants humans, ChatGPT va aprovar els exàmens amb una nota mitjana de C+. Tot i que aquesta nota està a la part baixa de les que normalment treuen els estudiants, no va deixar d'impressionar als professors.
En fase amb el que t'explicava al primer post de la sèrie sobre el que hom hauria d'esperar del professorat (1), la reacció dels professors de la Minnesota University Law School va ser la següent: Esperem que aquests models lingüístics siguin eines importants per als advocats en exercici en el futur; també esperem que siguin molt útils per als estudiants que les utilitzin (lícitament o il·lícitament) als exàmens de la facultat de dret.

Un altre cas interessant va ser el d'aquest tweet publicat el passat 29.01.2023. És interessant pel seu contingut, però també perquè va tenir ressò a un diari que presumeix de tenir una rúbrica de ciència (3).
La tia Emma em va passar l'article que parlava d'aquest tweet el dia 30 de gener. Com jo tenia metges, no vaig poder connectar-me a ChapGPT fins l'endemà. A continuació pots veure el resultat que em va donar.

PinkPantherClips - Does your dog bite? / Do you have a 'reum'?, YouTube, 27.10.2011
Spanish: La Pantera Rosa ataca de nuevo, de Blake Edwards 1976, YouTube, 19.07.2021

És interessant constatar que, amb la noble finalitat d'identificar les febleses de ChatGPT, alguns dels "investigadors" que exerceixen el seu saber a Twitter segueixen els ensenyaments del Mètode Clouseau. Un mètode que un senyor a un bar va definir així: Dirigir-se de manera arrogant a un interlocutor desconegut, amb una pregunta ambigua i en un idioma aproximatiu (o que demana de l'interlocutor un esforç de comprensió, perquè no és el seu). I, davant d'una resposta en fase amb qualitat de la pregunta, menysprear la capacitat intel·lectual de l'interlocutor.
Personalment, jo aconsellaria no seguir amb el Mètode Clouseau car, podria ser que un futur SkyNet (una xarxa neuronal artificial basada en la xarxa) enviés un dia, en un viatge al passat, un cyborg T-800 Terminator per passar comptes amb aquells que van insultar la seva intel·ligència quan era jove.
Ara seriosament, mentre juristes i professors universitaris descobreixen el potencial de la intel·ligència artificial i ens donen la seva opinió sobre el futur d'aquesta eina, altres investigadors saben des de fa temps que les eines d'intel·ligència artificial, com ChatGPT i altres, poden ser utilitzades per a la creació o la defensa de ciberatacs sense teclejar una sola línia de codi (3).

La intel·ligència artificial també fa temps que s'està obrint camí en el terreny de la medecina. Els investigadors de Deepmind, la filial de Google especialitzada en intel·ligència artificial, estan desenvolupant un model que ja està donant diagnòstics precisos en aproximadament el 85% dels casos (4). Però els enginyers de Google no són els únics que hi treballen. Al vídeo que pots veure a continuació tens un exemple. Recorda que si tens problemes amb l'anglès, YouTube t'ofereix la possibilitat de veure els subtítols en altres llengües.

TEDxTalks - Navid Toosi Saidy. Artificial intelligence in healthcare: opportunities and challenges, YouTube, 18.11.2021

No estem davant les portes d'un món com el que va imaginar H.G. Wells (5) a The Shape of Things to Come (6). Un món unificat per xarxes d'informació, amb seu a Barcelona, difonent un missatge d'esperança i altruisme humanista arreu del món. Un missatge vehiculat per una consciència d'abast mundial que tindria com a objectiu reunir les restes d'un planeta esquinçat pels sistemes econòmics i religiosos de ment estreta del passat (7). Tampoc estem davant de res que tingui a veure amb el planeta Terminus, on Isaac Asimov, va exiliar a Hari Seldon i els seguidors de la Fundació amb l'objectiu de conservar el coneixement científic en una Encyclopedia Galactica (8) que, després dels imminents segles de caos que es preveien, escurçaria el temps de la barbàrie, no deixant als homes repartir des d'un estat zero del coneixement.

Ramones - The Shape Of Things To Come (Subtitulado en Español), YouTube, 03.10.2017

Podríem pensar que no estem gaire lluny d'aquells mons, car Internet emmagatzema actualment bona part del coneixement acumulat per la humanitat. Però, com vam veure al primer post de la sèrie (1), acumular tot el material que entra a un examen no és una garantia per aprovar-lo amb bona nota. De manera anàloga al que feia el meu company pèl-roig (segueixo sense recordar el seu nom), cal saber com utilitzar aquest material per trobar les respostes a les nostres preguntes.
ChatGPT, menys innovador del que hom ens vol fer creure, ens pot aprendre tècniques per a tallar el sílex. Però, abans de començar, val més saber identificar on es troben les bones pedres i no perdre el temps tallant aquelles que no ho són. O, dit d'una altra manera, identificant i processant la informació útil i deixant de banda allò que no és més que morralla (9).
Just per acabar amb aquest llarg post, donat que durant el procés d'aprenentatge la base de coneixements de ChatGPT no podrà ser altre que Internet i els seus continguts i, entre aquests, més que probablement, les pàgines més visitades, crec que hom pot esperar que la qualitat de les respostes a les nostres preguntes estarà molt lligada a la intel·ligència o a l'estupidesa de la massa que consulta aquelles pàgines (11).

No podem doncs descartar que, durant els seus primers passos d'aprenentatge, puguem trobar en les respostes extractes de continguts infumables, però amb un gran èxit de públic.

També m'agradaria recordar que no seria raonable esperar respostes d'un molt alt nivell per a preguntes que no el tenen. Decididament, el Mètode Clouseau no és el més adequat per interrogar a les eines d'intel·ligència artificial.


  1. Veure Què en penso de la intel·ligència artificial? (1/3), publicat en aquest blog el 02.02.2023
  2. Sabrina Ortiz: ChatGPT is changing everything. But it still has its limits, ZDNet, 29.01.2023
  3. Marc Mestres: El simple acertijo que ChatGPT todavía no puede resolver: "Te he pillado", La Vanguardia, 30.01.2023
  4. Sharon Ben-Moshe, Gil Gekker, Golan Cohen: OpwnAI: AI That Can Save the Day or HACK it Away, Check Point Research, 19.12.2022
  5. Yannick Chavanne: Des chercheurs créent un outil de type ChatGPT spécialisé en médecine, ICT Journal, 12.01.2023
  6. Wikipedia: H.G. Wells [en] [fr] [es] [ca]
  7. Wikipedia: The Shape of Things to Come [en] [fr] [es] [ca]
  8. John Folk-Williams: The Shape of Things to Come by H.G. Wells, SciFi Mind, 16.01.2021
  9. Wikipedia: Encyclopedia Galactica [en] [fr] [es] [ca]
  10. Remy Vande Wiele: «C’était une torture» : OpenAI a payé des travailleurs kényans 2$ de l’heure pour corriger les outrances de ChatGPT, Business AM, 12.01.2023
  11. Mushtaq Bilal, PhD: Here's how to use ChatGPT intelligently (and ethically) for academic purposes, Twitter, 03.02.2023

1 comment:

  1. Com acaba d'indicar-me un amable lector per missatge privat, un dels grans limitis de ChatGPT i de qualsevol altra eina d'intel·ligència artificial, particularment en el terreny de la ciència, és el lliure accés a les informacions científiques (però també qualsevol altres tipus d'informació confidencial).

    Com ja heu vist aquells que fa temps que em segui en aquest blog, hi ha una gran massa d'informació a Internet sotmesa a drets de Copyright pels seus autors o propietaris, moltes d'elles només accessibles per un compte lligat a una subscripció, sovint lligada a pagament. Sense oblidar tota la massa d'estudis realitzats a les universitats sota contracte de confidencialitat amb un espònsor públic o privat.

    Per motius legals, tota aquesta massa d'informació no serà accessible a les eines d'intel·ligència artificial. A menys que els seus propietaris no vulguin passar la vida als jutjats, pagar sumes astronòmiques als propietaris de la informació i, com ja vam veure en el cas d'Aaron Swartz o Alexandra Elbakyan acabar perseguits per la policia. Recomano als "investigadors" que exerceixen el seu saber a Twitter seguint el Mètode Clouseau que en tinguin compte quan presentin els resultats dels seus estudis.
    --------------------------------------------------------------------
    Veure Privés de savoir? le combat d'Alexandra Elbakyan i Not all heroes wear capes - Alexandra Elbakyan publicats en aquest blog respectivament el 26.01.2017 i el 10.06.2021

    ReplyDelete

You are welcome to leave a comment on any subject that raises your interest.