Thursday, June 10, 2021

not all heroes wear capes - alexandra elbakyan

Newsgur - Alexandra Elbakyan es la heroína de la ciencia, YouTube, 11.12.2017


Avui he obert aquest article amb un vídeo de finals del 2017 que ens parlava del combat d'Alexandra Elbakyan (1) i la pàgina Sci-Hub, que tenia per objectiu donar accés a tothom a un coneixement científic que està tancat amb clau i sota pagament per diverses editorials.

Gràcies a Sci-Hub, els seus usuaris tenien accés immediat i gratuït a un enorme volum d'articles científics publicats per les principals editorials en el moment en què aquests es posaven en línia. Sovint, la majoria d'aquests articles només són accessibles a les pàgines de les editorials mitjançant el pagament d'unes tarifes que solen rondar els 20-30 € per article.

Les demandes judicials contra Sci-Hub van començar a ploure: primer als tribunals americans, després als de la resta del món. Al seu tancament li va seguir l'aparició d'altres pàgines clonades amb noves adreces. Van seguir més persecucions i més demandes milionàries, fins a acabar convertint-la en una pàgina clandestina amb noves adreces que només eren conegudes per uns quants adeptes de la causa.

Hom va descriure Alexandra Elbakyan com la reina de la pirateria de la ciència. La revista Nature la va incloure en 2016 entre les deu persones més importants en ciència (3). The New York Times la va comparar amb Edward Snowden (4), Ars Technica la descrivia com l'hereva espiritual del mític Aaron Swartz (5).
Si mai no has sentit parlar d'Aaron Swartz (6) ni de la seva mort tràgica en el moment en què anava a ser detingut per la policia, acusat del crim d'haver posat la ciència a l'abast de tothom, et proposo donar un cop d'ull a un article que vaig publicar en 2017 en aquest blog (7).
Altres pàgines dedicades a la difusió gratuïta dels articles científics segueixen actives: per exemple, ScienceOpen (8) o ResearchGate (9). Tanmateix, Alexandra Elbakyan segueix perseguida per l'FBI. Alexandra va publicar un tweet el passat mes de maig (10) amb un email que li havia enviat Apple per informar-la que, en 2019, l'FBI havia enviat a aquesta companyia una demanda legal per requisar les seves dades a iCloud (11).

Just una setmana després de la publicació del tweet, Shoshana Wodinsky publicava un article molt interessant a les pàgines de Gizmodo (12). Te'l resumeixo a cop de destral.
Un grup d'activistes organitzats al grup DataHoarder de Reddit, intenta rescatar Sci-Hub abans que els 85 milions d’articles del seu contingut no desapareguin definitivament del web. El seu objectiu és crear una biblioteca de codi obert totalment accessible a tothom i que ningú no pugui eliminar. Elsevier i el departament de Justícia dels USA han declarat la guerra contra Sci-Hub i la ciència oberta. L'època en què Sci-Hub i Alexandra es trobaven sols en aquesta lluita ha d'acabar. Hem de prendre posició amb ella (13).

Sci-Hub està construït sobre la base de centenars de Torrents independents que contenen 100.000 articles cada un, una base de dades de 77 TB. Tot i que ja hi ha un grup d'activistes que treballen amb Library Genesis (14) per intentar catalogar aquests continguts, necessitarien almenys altres 85 activistes per emmagatzemar altres Torrents. Amb prou gent en l'equip, l’objectiu de descarregar tota la biblioteca podria ser factible.

No és el primer cop que una comunitat de Reddit fa un rescat de codi obert. El 2019, un grup va reeixir a tirar endavant una missió gairebé idèntica amb 33 TB d’articles i llibres científics de la Library Genesis (14), una pàgina que es troba confrontada a problemes legals similars als de Sci-Hub.

Al començament de la pandèmia, aquests activistes van reeixir a descarregar prop de 5.000 estudis sobre el Covid-19 i els van publicar gratuïtament a la xarxa.

  1. Wikipedia: Alexandra Elbakyan [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Sci-Hub [en] [fr] [es] [ca]
  3. Richard Van Noorden. Alexandra Elbakyan: Paper pirate. The founder of an illegal hub for paywalled papers has attracted litigation and acclaim. in Nature's 10: Ten people who mattered this year, Nature 540, 507–515 (22 December 2016] doi:10.1038/540507a
  4. Kate Murphy: Should All Research Papers Be Free?, The New York Times, 13.03.2016
  5. David Kravets: A spiritual successor to Aaron Swartz is angering publishers all over again, Ars Technica, 03.04.2016
  6. Wikipedia: Aaron Swartz [en] [fr] [es] [ca]. Nota: deixa'm mencionar que l'origen jueu de Swartz ha estat ignorat pels motius habituals a les versions en espanyol i en català de Wikipedia. Tanmateix, aquest origen està clarament descrit a les versions en anglès i en francès.
  7. Veure Privés de savoir? Le combat d'Alexandra Elbakyan, publicat en aquest blog el 26.01.2017
  8. Wikipedia: ScienceOpen [en] [fr] [es] [ca]
  9. Wikipedia: ResearchGate [en] [fr] [es] [ca]
  10. Twitter: Alexandra Elbakyan (@ringo_ring) 07.05.2021
  11. Adrian Branco: Apple a livré au FBI les données iCloud d’Alexandra Elbakyan, fondatrice de Sci-Hub, 01net,com, 19.05.2021
  12. Shoshana Wodinsky: Archivists Want to Make Sci-Hub 'Un-Censorable', Gizmodo, 14.05.2021
  13. Rescue Mission for Sci-Hub and Open Science: We are the library. DataHoarder. Reddit. 14.05.2021
  14. Wikipedia: Library Genesis [en] [fr] [es] [ca]

No comments: