Thursday, January 26, 2017

privés de savoir? le combat d'alexandra elbakyan


Aleksandra Elbakian
.
.
Fa quatre anys que, com tots els científics decents d'arreu del món recordaran, ens va deixar el gran activista d'origen hebreu Aaron Swartz: El 6 de gener de 2011, Swartz va ser detingut en relació amb la descàrrega sistemàtica d'articles de revistes acadèmiques de la base de dades JSTOR, que es va convertir en objecte d'una investigació federal. A Swartz no li agradava el fet que JSTOR cobrés per accedir als articles, i que, en lloc de compensar els autors, compensés els editors. Els fiscals federals el van acusar de dos càrrecs de frau electrònic i 11 violacions de la Llei de frau i abús electrònic, amb una pena màxima acumulada d'una multa d'un milió de dòlars, 35 anys de presó, la confiscació de béns, la restitució i la llibertat supervisada. Van trobar a Aaron penjat al seu apartament el 11 de gener, i van determinar que havia estat un suïcidi (1).

Es el moment de recordar que Aleksandra Elbakian (2) va reprendre aquest combat amb Sci-Hub (3), que va veure la llum el 2011 després que Elbakyan, com milers d'altres investigadors arreu del món, hagués de piratejar un bon nombre dels articles que necessitava per a poder completar el seu projecte de final de carrera (4).

En tot just un parell de dies va nàixer la web Sci-Hub. Les descàrregues il·legals no eres noves per al món acadèmic, però amb Sci-Hub han arribat per a quedar-se ... Malgrat els inútils processos judicials d'Elsevier a la New York District Court, car el servidor de Sci-Hub està fora de la seva jurisdicció (5). I malgrat els insults poc elegants que li han dedicat a Alexandra des de l'AAAS (6). Uns atacs que no poden amagar la gran injustícia que s'està fent, ficant en mans privades i posant-li un preu a la recerca que s'ha realitzat en institucions publiques, tal i com es presenta de manera molt didàctica al vídeo: Privés de savoir?

Si el tema t'ha interessat, et proposo de veure també aquest article: Callaway, Ewen: Open peer review finds more takers, Nature, 10.11.2016. I naturalment, aquests enllaços: ScienceOpenOpenAIREOpen Review, i molts d'altres similars.


  1. Wikipedia: Aaron Swartz, NdA: mencionar l'origen hebreu de Swartz m'ha semblat interessant des del moment en què a la versió en català de wikipedia -per tant, una copia de la versió en anglès- es va decidir ignorar-lo per raons que desconec.
  2. Wikipedia: Aleksandra Elbakian
  3. Alexandra Elbakyan, Detours, 28.11.2016
  4. FERRER, Sergio: Alexandra Elbakian, Fundadora de Sci-Hub, La joven que desafía a las editoriales con su 'Pirate Bay' de artículos científicos, El Confidencial, 17.06.2016
  5. Elsevier Cracks Down on Pirated Scientific Articles, torrentfreak.com, 09.06.2015. NdA. Segons FlagFox on Firefox, el passat 17.12.2016 la web es trobava en un servidor de les Illes Seychelles ...  Naturalment, la pàgina no era segura i bla, bla ...
  6. BOHANNON, John Bohannon: The frustrated science student behind Sci-Hub, ScienceMag, American Association for the Advancement of Science, 28.04.2016

No comments: